Τα φασιστικά τάγματα εφόδου στα γήπεδα της Ευρώπης, το έγκλημα στην Αθήνα και οι Κροάτες Νεοναζί

του Α.Χ.

8 Αυγούστου 2023, ένα βράδυ πριν από το ματς για τα προκριματικά του Champions League μεταξύ της ΑΕΚ και της Dynamo Zagreb. Παρότι υπήρχε απαγόρευση στη μετακίνηση οπαδών από την πρωτεύουσα της Κροατίας προς την Αθήνα ύστερα από εντολή της UEFA για το συγκεκριμένο παιχνίδι, σκληροπυρηνικοί οπαδοί της Dynamo και φανατικοί νεοναζί πέρασαν τα σύνορα, διέσχισαν τη μισή ηπειρωτική χώρα εντελώς ανενόχλητοι με αυτοκινητοπομπή πάνω από 50 οχημάτων και μαζί με Έλληνες συνεργούς ομοϊδεάτες τους, οπαδούς (δυστυχώς) του Παναθηναϊκού, έφτασαν έξω από το γήπεδο της ΑΕΚ και με μια στρατιωτικού τύπου επιδρομή που παραπέμπει σε τάγματα εφόδου χτύπησαν οπαδούς της ΑΕΚ αλλά και κόσμο που ήταν μαζεμένος στη γύρω περιοχή, δολοφονώντας τον άτυχο Μιχάλη Κατσουρή.


Η ΕΛ.ΑΣ ήταν ενήμερη ‘όπως φαίνεται σε επίσημα έγγραφα της για την κάθοδο των Κροατών φασιστών, ωστόσο επέλεξε να τους “παρακολουθεί διακριτικά” …Πριν βέβαια στεγνώσει το αίμα του άτυχου νέου κονδυλοφόροι εγχώριων ΜΜΕ προσπάθησαν να αποσυνδέσουν την εγκληματική επίθεση από το ιδεολογικό πρόσημο των δραστών. Ωστόσο ήρθε ο συνήγορος υπεράσπισης τους και γνωστός ακροδεξιός Ντάβοριν Κάραζιτς όπου με τις δηλώσεις του έβαλε τα πράγματα στη θέση τους, λέγοντας απροκάλυπτα με τον κυνικό τρόπο ενός φασίστα: “…οι οπαδοί της ΑΕΚ είναι τα μεγαλύτερα ανθρώπινα αποβράσματα, τοξικομανείς, αριστεροί, αναρχικοί, απόβλητα που έχουν μαχαιρώσει άλλους ανθρώπους για δεκαετίες, έχουν πετάξει βόμβες μολότοφ σε άλλους, έχουν ποδοπατήσει ανθρώπους”, διαλύοντας έτσι κάθε αμφιβολία για το αν η επίθεση είχε και πολιτικό χαρακτήρα.


Οι άνθρωποι αυτοί είναι μέλη του συνδέσμου Blue bad boys (ΒΒΒ), που ξεκίνησε να λειτουργεί το μακρινό 1986. Το σημείο ωστόσο καμπής στη δράση τους ήταν το περίφημο ματς που διεξήχθη στο Ζάγκρεμπ τον Μάιο του 1990 μεταξύ της Dynamo και του Ερυθρού Αστέρα Βελιγραδίου για το πρωτάθλημα της Γιουγκοσλαβίας όπου με τα τρομερά επεισόδια μεταξύ των οπαδών των δύο ομάδων έγινε αντιληπτό παντού το τεράστιο μίσος μεταξύ Σέρβων και Κροατών που λίγους μήνες αργότερα θα οδηγούσε σε έναν αιματηρό εμφύλιο στον οποίο πάνω από 15000 έχασαν τη ζωή τους. Στις εμφυλιοπολεμικές συγκρούσεις δεν ήταν λίγα τα μέλη των ΒΒΒ που έλαβαν μέρος, ενώ στο κροατικό μετεμφυλιακό κράτος βοηθούσαν τις δεξιές κυβερνήσεις κάνοντας όλες τις “βρώμικες” δουλειές. Ίσως και για αυτό τον λόγο τα ΜΜΕ της χώρας τους αντιμετωπίζουν πάντα με θαυμασμό εξαίροντας την πλούσια δράση τους εντός και εκτός γηπέδων. Παρόμοιες πρακτικές βέβαια παρακολουθήσαμε και στην Ελλάδα όταν τα τάγματα εφόδου της ναζιστικής Χρυσής Αυγής έσπερναν τον τρόμο και τον θάνατο.


Φτάνουμε στο 2014. Άλλο ένα σημείο καμπής για τους BBB. Στην Ουκρανία ξεσπά το φασιστικό πραξικόπημα του Μαϊντάν με τις ευλογίες όλου δυτικού κόσμου. Ένας από τους εμβληματικούς ηγέτες τουσυνδέσμου ο Ντένις Σέλερ, βετεράνος του εμφυλίου και σκληροπυρηνικός ναζί, έχοντας εντυπωσιαστεί από την κατάσταση που επικρατούσε στην Ουκρανία έσπευσε να γίνει ο πρώτος ίσως ξένος εθελοντής που εντάχθηκε στο νεοναζιστικό τάγμα Αζόφ. Σε συνεντεύξεις μάλιστα στον ακροδεξιό τύπο της χώρας του δεν δίσταζε να δηλώνει ότι η Κροατία χρειάζεται το δικό της Μαϊντάν προκειμένου να τελειώνει μια για πάντα με τους Σέρβους και τους κομμουνιστές. Ο Σέλερ μέσα από το Αζόφ γνώρισε αρκετούς οπαδούς της Dynamo Kiev του συνδέσμου White Boys Club (WBC) οι οποίοι στις 2 Μαΐου του 2014 συμμετείχαν στη σφαγή πάνω από 100 εργατών συνδικαλιστών στο κτίριο των Συνδικάτων της Οδησσού και κατάφερε να πετύχει την αδελφοποίηση ΒΒΒ και WBC. Έτσι το δρόμο του ακολούθησαν μέσα στο 2015 άλλα τουλάχιστον 15 μέλη των ΒΒΒ, όλοι υποστηρικτές της Ουστάτσε (οργάνωση συνεργατών των ναζί κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου).


Μετά τη δολοφονία του Μιχάλη Κατσουρή πολλοί αντιφασίστες οπαδοί δηλώνουν τη θέληση να αποσυρθούν από τις κερκίδες των γηπέδων εκφράζοντας με αυτόν τον τρόπο την απογοήτευση τους για την τροπή που έχει πάρει η κατάσταση. Από την άλλη ένα ολόκληρο δίκτυο ακροδεξιών συνδέσμων σε όλη την Ευρώπη στήριξε τους συλληφθέντες Κροάτες και Έλληνες για την επίθεση. Η UEFA βέβαια σφυρίζει αδιάφορα σαν να μην συμβαίνει τίποτα. Αν φύγουμε είναι σαν να χαρίζουμε τις κερκίδες στους φασίστες καιστις ορέξεις τους. ΟΥΤΕ ΚΑΙ ΣΤΟ ΓΗΠΕΔΟ ΟΥΤΕ ΚΑΙ ΠΟΥΘΕΝΑ…λοιπόν.