Η κυβέρνηση επιχειρεί στην περίοδο της πανδημίας να νομοθετήσει ό,τι αντιδραστικό είχε στη φαρέτρα της η νεοφιλελεύθερη δεξιά. Στα πανεπιστήμια και στους εργατικούς αγώνες για να επιβάλλει αστυνομοκρατία. Στην παιδεία, γενικότερα, για να προωθήσει την ταξική πολιτική αποκλεισμού των παιδιών των εργατών και αγροτών από την ανώτατη εκπαίδευση, και επίσης, την εξομοίωση των ιδιωτικών πανεπιστημίων / οίκων παροχής πτυχίων επί πληρωμή στην πλειοψηφία τους, με τα πτυχία των δημόσιων πανεπιστημίων. Στον καλλιτεχνικό χώρο με νέες νομικές απαγορεύσεις και λογοκρισία.

Αποκαλύπτεται τώρα ότι και στις λαϊκές αγορές προωθεί την εισβολή των καπιταλιστικών συμφερόντων σε βάρος των αγροτών παραγωγών και των μικρών πωλητών λαϊκών αγορών.

Το Διοικητικό Συμβούλιο της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Περιφέρειας Πελοποννήσου καταγγέλλει και απαιτεί να αποσυρθεί τώρα το «αντιλαϊκό νομοσχέδιο για τις λαϊκές αγορές που έφερε σε διαβούλευση η κυβέρνηση»

Όπως σημειώνει «την ίδια ώρα που η πανδημία έχει πλήξει στο έπακρο τους αγροτοπαραγωγούς και πωλητές λαϊκών αγορών, που στη συντριπτική τους πλειοψηφία είναι βιοπαλαιστές και βλέπουν την παραγωγή τους να μένει αδιάθετη και το εισόδημά τους να μειώνεται ραγδαία, η κυβέρνηση φέρνει το “κερασάκι στην τούρτα”, με το νέο νομοσχέδιο, το οποίο αν ψηφιστεί στη Βουλή, θα σημάνει το “θάνατο” χιλιάδων μικροπαραγωγών.

Ειδικότερα, στους σχεδιασμούς κυβέρνησης και μεγαλέμπορων προβλέπεται:

1. Η διαχείριση των λαϊκών αγορών να δοθεί σε ιδιώτες (ΣΔΙΤ).

2. Να επιτραπεί σε νομικά πρόσωπα (εταιρείες) να αδειοδοτούνται και να συμμετέχουν στις λαϊκές αγορές και να δικαιούνται το 5% των θέσεων κάθε λαϊκής αγοράς.

3.  Κάθε 3 χρόνια να βγάζουν στο σφυρί τις θέσεις με πλειστηριασμό.

4.  Η κατάργηση των επιτροπών λαϊκών αγορών.

5.  Η εξαίρεση των εκπροσώπων των παραγωγών και επαγγελματιών πωλητών από τους σχεδιασμούς και τις αποφάσεις

Ουσιαστικά οι μεγάλες επιχειρήσεις θα κάνουν κουμάντο στις λαϊκές αγορές, αυτές θα μπορούν να τις ελέγχουν και με τη διαχείριση με τους μεγαλύτερους και κεντρικούς πάγκους, ασκώντας άμεσα αφόρητη πίεση σε όποιον μικρομεσαίο παραγωγό αντέξει, για όσο αντέξει.

Η Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Περιφέρειας Πελοποννήσου, καλεί όλους τους βιοπαλαιστές αγροτοπαραγωγούς και τους συνάδελφους πωλητές, να μην υποκύψουν και να πάρουν θέση στον αγώνα, απαιτώντας την απόσυρση του νομοσχεδίου και μια σειρά από μέτρα στήριξης -από το κράτος- για την αναπλήρωση του χαμένου εισοδήματός μας.

Να παλέψουμε οργανωμένα για τα δικαιώματα και τη δουλειά μας διεκδικώντας:

•  Επίδομα ειδικού σκοπού ύψους 1.000 ευρώ για κάθε μήνα εφαρμογής περιοριστικών μέτρων.

•  Αφορολόγητο όριο 12.000 ευρώ προσαυξημένο κατά 3.000 ευρώ για κάθε παιδί.

• Κατάργηση ΕΝΦΙΑ Μείωση των έμμεσων φόρων. Αφορολόγητο πετρέλαιο στους αγρότες. Φθηνό αγροτικό ρεύμα. Κατάργηση ΦΠΑ για αγροτικά φάρμακα και εφόδια.

•  Συμψηφισμός των οφειλών από ασφάλιστρα, με τις εκάστοτε αποζημιώσεις. Ο ΕΛΓΑ να γίνει δημόσιος φορέας με επαρκή κρατική χρηματοδότηση που να ασφαλίζει και να αποζημιώνει στο 100% την παραγωγή και το κεφάλαιο για όλα τα ζημιογόνα αίτια.

• Επιδότηση των ασφαλιστικών εισφορών για όσο διάστημα κρατούν τα μέτρα περιορισμού, χωρίς απώλεια συνταξιοδοτικών δικαιωμάτων.

• Αναστολή κατασχέσεων και απαγόρευση πλειστηριασμών πρώτης κατοικίας».

Μ. Δ.