Ενωμένο Κομμουνιστικό Κόμμα Ρωσίας (OKΠ)

Τον Ιούνιο του 2017, μετά τις πρώτες μαζικές δράσεις που αποκάλυψαν τη διαφθορά στα υψηλότερα επίπεδα εξουσίας και την καπιταλιστική μαφία, η Κεντρική Επιτροπή του κόμματός μας ενέκρινε μια δήλωση στην οποία καταγράφηκαν οι ακόλουθες απαιτήσεις της στιγμής:

– άνοιγμα όλων των λογαριασμών και λογιστικών εγγράφων ιδιωτικών και κρατικών επιχειρήσεων, προκειμένου οι απλοί εργαζόμενοι να ελέγχουν τις δραστηριότητές τους·

– άμεση εκλογή δικαστών από τον πληθυσμό·

– δραστική μείωση και εκκαθάριση του γραφειοκρατικού μηχανισμού, εξάλειψη των ειδικών προνομίων των δημοσίων υπαλλήλων·

– κατάσχεση περιουσιακών στοιχείων ως μέτρο ποινικής τιμωρίας για οικονομικά εγκλήματα·

– εισαγωγή προοδευτικής φορολογίας εισοδήματος, φόρου πολυτελείας και ιδιαίτερα μεγάλων κληρονομιών·

– εξασφάλιση ανώτατου ορίου στο εισόδημα των πλουσιότερων προς τους φτωχότερους σε αναλογία όχι μεγαλύτερη του 10 προς 1·

– αποφασιστική και χωρίς αποζημίωση εθνικοποίηση της ολιγαρχικής ιδιοκτησίας, η οποία θα επιτρέψει τη συσσώρευση εθνικού πλούτου για νέα εκβιομηχάνιση, εξάλειψη της ανεργίας, βελτίωση των συνθηκών εργασίας, διασφάλιση πρόσβασης στην υγειονομική περίθαλψη και σε όλους τους τύπους εκπαίδευσης, παροχή καλής στέγασης στον πληθυσμό και επίλυση περιβαλλοντικών και πολιτιστικών προβλημάτων.

Σήμερα δεν έχουμε κανένα λόγο ή λόγους να αναθεωρήσουμε αυτά τα σημεία. Η υπέρβαση της κραυγαλέας κοινωνικής ανισότητας, που προκλήθηκε από τον πλουτισμό μιας στενής ομάδας νεόπλουτων τη δεκαετία του ‘90, παραμένει η κύρια φιλοδοξία του λαού μας.

Την ίδια στιγμή, όπως ορθώς επισήμανε το ψήφισμα του Τρίτου Συνεδρίου του Ενωμένου Κομμουνιστικού Κόμματος, «οποιαδήποτε κομμουνιστική, μαρξιστική, αντικαπιταλιστική προπαγάνδα ή άλλη πολιτική δράση είναι τέτοια αν εκθέτει τον κύριο εκτελεστή του βρώμικου ρεπερτορίου του καπιταλισμού — την τρέχουσα κυβέρνηση της Ρωσικής Ομοσπονδίας, αν στρέφεται εναντίον της.»

Επομένως, σήμερα ορισμένες πολιτικές απαιτήσεις προστίθενται σαφώς στις παραπάνω απαιτήσεις:

– ακύρωση των αποτελεσμάτων της λεγόμενης «πανρωσικής ψηφοφορίας» της 1ης Ιουλίου 2020, [σχετικά με τις συνταγματικές τροποποιήσεις] ως ασυμβίβαστων με την πραγματική βούληση των πολιτών·

– διεξαγωγή δημόσιας έρευνας για τη διαφθορά των κορυφαίων ηγετών της Ρωσικής Ομοσπονδίας·

– άμεση απελευθέρωση των πολιτικών κρατουμένων·

– εξάλειψη των δομών πολιτικής έρευνας και καταστολής στα υπουργεία ασφαλείας, μεταφορά των καθηκόντων προστασίας της δημόσιας τάξης στη δικαιοδοσία των δήμων.

Η μετατροπή αυτών των συνθημάτων από καθαρά κομματικά συνθήματα σε συνθήματα ευρέων λαϊκών στρωμάτων μέσω αγκιτάτσιας μεταξύ μιας ποικιλίας ακροατηρίων, συμπεριλαμβανομένων των μαζικών δράσεων που ξεκίνησε η φιλελεύθερη αντιπολίτευση, παραμένει το κύριο καθήκον και ηθικό και πολιτικό χρέος των κομμουνιστών και όλων των αριστερών δυνάμεων. Οι συγκεκριμένες μορφές τέτοιας αγκιτάτσιας εξαρτώνται απ’ τις συνθήκες σε κάθε περιοχή και τοποθεσία.

Όχι απομόνωση από τις μάζες, αλλά διαφωτισμός τους!

Όχι σεχταριστικές διδασκαλίες, αλλά ανάλυση των υπαρχόντων λαθών στην πορεία του κοινού αγώνα — αγώνας για τη λαϊκή υπόθεση, για την αντικατάσταση της εξουσίας των δισεκατομμυριούχων με την εξουσία των εκατομμυρίων, για το σοσιαλισμό!

Εγκρίθηκε σε συνεδρίαση του Προεδρείου της Κεντρικής Επιτροπής του Ενωμένου Κομμουνιστικού Κόμματος (OKΠ) στις 26 Ιανουαρίου 2021.

31 Ιανουαρίου 2021

Μεταφράστηκε στα αγγλικά από τον Greg Butterfield

Μετάφραση στα ελληνικά Γιάν. Σιμ.