Με διαδηλώσεις στην Αθήνα, τη Θεσσαλονίκη και σε πολλές πόλεις της χώρας, διατρανώθηκε η αντίθεση στο μιλιταρισμό που τροφοδοτεί την πολεμοκαπηλεία και την ιμπεριαλιστική πολιτική στην περιοχή μας, στο Αιγαίο, την Ανατ. Μεσόγειο, τη Μέση Ανατολή και προς βορά, με την πολεμική ένταση στο Ντονμπάς αλλά και στο νότο, στη βόρεια και κεντρική Αφρική. Μια τεράστια περιοχή του πλανήτη βρίσκεται ήδη στις φλόγες του πολέμου, ενώ οι πολεμικές εντάσεις απλώνονται παντού. Πηγή τους η παγκόσμια κρίση, ο συνδυασμός της πανδημίας με την καπιταλιστική οικονομική χρεοκοπία, όλες οι άλυτες ιστορικές αντιφάσεις που ωθούν το παρηκμασμένο ιμπεριαλιστικό καπιταλιστικό σύστημα σε «εξαγωγή» των εσωτερικών αντιφάσεων σε πολεμικές αναμετρήσεις και καταστροφές.

Στην Αθήνα εκατοντάδες διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν στα Προπύλαια, το μεσημέρι του Σαββάτου και μέσω της Σταδίου πορεύτηκαν στη Βουλή και ξανά στα Προπύλαια όπου αποχώρησαν. Αν και τα μπλοκ των διαδηλωτών ήταν ειρηνικά, η αστυνομία ασκούσε έντονη πίεση, κυρίως με τις ομάδες της «Οδός» (που βεβαίως πιο δίπλα είχαν μπλε σώματα καταστολής και χακί ματατζήδες). Ήταν μια προκλητική τακτική που μέχρι τώρα δεν μας είχαν συνηθίσει, που ίσως βέβαια εκδήλωνε τον εκνευρισμό του αρχηγείου της ΓΑΔΑ και του κυρίου Χρυσοχοΐδη, φανταζόμαστε και άλλων υπουργείων (Εθνικής Άμυνας) καθώς στην κεφαλή της πορείας βρίσκονταν φαντάροι με στολές. Ήταν την ίδια μέρα που γινόταν γνωστό ότι ένας 23χρονος φαντάρος βρισκόταν νεκρός στο θάλαμο της μονάδας του στη Μυτιλήνη, ο τρίτος νεκρός στο στρατό μέσα σε δύο μέρες, όπως καταγγέλλει το Δίκτυο Ελευθέρων Φαντάρων Σπάρτακος. Εντύπωση προκάλεσε επίσης η πληροφορία ότι σε στρατόπεδα στην Κομοτηνή οι μονάδες τέθηκαν σε επιφυλακή επικαλούμενοι δήθεν πληροφορίες για… σχεδιαζόμενες επιθέσεις σε στρατόπεδα! Η αλήθεια είναι ότι σε 14 πόλεις είχαν εξαγγελθεί διαδηλώσεις, όχι όμως στην Κομοτηνή. Όμως, οι στρατοκράτες με τη νοοτροπία αστυνομικού μπάτσου έθεσαν τις μονάδες σε επιφυλακή

Ο φωτομπάτσος της πορείας

«Λεφτά για την Υγεία, λεφτά για την Παιδεία, όχι για το στρατό και την αστυνομία», «η αλληλεγγύη το όπλο των λαών, πόλεμος στον πόλεμο των ιμπεριαλιστών», έλεγαν τα συνθήματα, ενώ πλακάτ κατάγγελναν την αύξηση της θητείας.

Στη διαδήλωση συμμετείχαν εκτός του Δικτύου Σπάρτακος, φοιτητές, οργανώσεις της Αριστεράς (ΝΑΡ/νΚΑ, ΚΚΕ (μ-λ), ΕΕΚ, Κόκκινο Νήμα, Ταξική Αντεπίθεση, ΟΚΔΕ-Σπάρτακος, ΟΡΜΑ, η δημοτική κίνηση της Αντικαπιταλιστικής Αθήνας κ.ά.). Φυσικά, υπήρχαν και οργανώσεις της αριστεράς που έλαμπαν δια της απουσίας τους, και δεν αναφερόμαστε στο ΚΚΕ που στα θέματα του στρατού ακολουθεί «προσεκτική» πολιτική για να μη θίγει καταστάσεις, όσο άλλους που φωνάζουν επαναστατικά συνθήματα αλλά στα θέματα που έχουν να κάνουν με τις ένοπλες δυνάμεις φροντίζουν να απέχουν…

Στη Θεσσαλονίκη οι διαδηλωτές και οι διαδηλώτριες συγκεντρώθηκαν στην πλατεία του Λευκού Πύργου και συνέχισαν προς στο άγαλμα Βενιζέλου, επίσης υπό το άγρυπνο βλέμμα αστυνομικών δυνάμεων. 

Θ. Κ.