“Τα όπλα σας ενάντια στις κάμερες μας” – διαδηλώτρια με πλακάτ σε διαδήλωση στο Παρίσι ενάντια στο νόμο της “καθολικής ασφάλειας”
Copyright : Photothèque Rouge /Martin Noda / Hans Lucas.

της Κατερίνας Μάτσα

Την Πέμπτη 15-4-21 ψηφίστηκε, στην τελική του μορφή, από τη Γαλλική Βουλή, με ψήφους 75 υπέρ και 33 κατά ο νόμος «Καθολικής Ασφάλειας».

Πρόκειται για έναν από τους πιο αντιδραστικούς νόμους του γαλλικού κράτους, που δίνει υπερεξουσίες στην αστυνομία και καταργεί βασικά δημοκρατικά δικαιώματα και ελευθερίες. Ενάντια σε αυτό το σχέδιο νόμου είχε ξεσηκωθεί τον περασμένο Νοέμβριο σύσσωμη η γαλλική κοινωνία, είχαν γίνει μαζικές διαδηλώσεις στο Παρίσι, με τη συμμετοχή σχεδόν μισού εκατομμυρίου διαδηλωτών, αλλά και σε άλλες πόλεις της Γαλλίας. Τα πυρά του κινήματος συγκέντρωσε, ιδιαίτερα το άρθρο 24 αυτού του νομοσχεδίου, που επέβαλε σκληρές διώξεις σε όποιον δημοσιοποιούσε φωτογραφίες αστυνομικών να κακοποιούν διαδηλωτές. Η κυβέρνηση, κάτω από τη γενική κατακραυγή, υποχρεώθηκε να το αποσύρει, για να κάνει αλλαγές. Το επανέφερε, όμως, τώρα, χωρίς να αλλάξει την ουσία του, κάνοντας κάποιες τροποποιήσεις μόνο στη μορφή του. Εξακολουθεί να απαγορεύει τη μετάδοση εικόνων αστυνομικής βίας, κατοχυρώνει τη χρήση drones, κρυφών καμερών, ηλεκτρονικής αναγνώρισης προσώπου, κατοχυρώνει την ατιμωρησία των δυνάμεων καταστολής, επιτρέπει στους αστυνομικούς να έχουν πάνω τους το υπηρεσιακό τους όπλο, ακόμα και όταν δεν βρίσκονται σε υπηρεσία, κατοχυρώνει την σύμπραξη της κρατικής αστυνομίας με τη δημοτική αστυνομία και τις ιδιωτικές εταιρείες security, δίνει αυξήσεις στις συντάξεις των αστυνομικών !

Κολάζ στην Place de la République γράφει η Γαλλία είναι χώρα των δικαιωμάτων της αστυνομίας.
Copyright : Photothèque Rouge /Martin Noda / Hans Lucas.

Η οργή του κόσμου ξεχειλίζει. Η κακοδιαχείριση της πανδημίας από τον Μακρόν, η συνεχής αύξηση των κρουσμάτων κορονοιού, οι νεκροί που έφτασαν τις 100.000, η κατάρρευση του συστήματος Υγείας, η οικονομική κρίση που μαστίζει τη χώρα, έχουν δημιουργήσει όρους έκρηξης του εργατικού κινήματος και όλου του λαού. Απέναντι σε αυτή την έκρηξη που έρχεται, η κυβέρνηση εμπλουτίζει το οπλοστάσιό της με το νόμο «καθολικής Ασφάλειας» που τώρα ψηφίστηκε και τον ρατσιστικό, αντιισλαμικό νόμο «Κατά της Απόσχισης» (separatisme) που έχει ήδη ψηφιστεί.

Είναι, όμως, βέβαιο, ότι κανένας νόμος δεν μπορεί να γλυτώσει τη μακρονία από τη οργή του λαού.

16-4-21