Αντιπρόσωποι από 16 χώρες στην 4η Ευρω-Μεσογειακή Εργατική Συνδιάσκεψη

Αντιπρόσωποι από 15 χώρες πήραν μέρος στην 4η Ευρω-Μεσογειακή συνδιάσκεψη, ενώ από άλλες τέσσερις  χώρες δεν μπόρεσαν να παραβρεθούν (κυρίως λόγω προβλημάτων με τη βίζα).

 Ήταν μια σημαντική διεθνιστική συνάντηση, για τη διαμόρφωση κοινής διεθνιστικής  δράσης ενάντια στον   ιμπεριαλισμό και τους πολέμους του, υπέρ των προσφύγων και μεταναστών – θυμάτων των ιμπεριαλιστικών πολέμων και της καπιταλιστικής κρίσης, αλληλεγγύης στον Παλαιστινιακό λαό και στους Παλαιστίνιους φυλακισμένους απεργούς πείνας. Οργανωτές ήταν το Βαλκανικό Σοσιαλιστικό Κέντρο Κρίστιαν Ρακόφσκυ και το διαδικτυακό RedMed. 

 

Συγκεκριμένα, στην Επείγουσα 4η Ευρω-Μεσογειακή συνδιάσκεψη συμμετείχαν αντιπρόσωποι από την Ελλάδα (οικοδεσπότης το ΕΕΚ), την Τουρκία (συνδιοργανωτής η DIP), από την Παλαιστίνη (Λαϊκό Μέτωπο Απελευθέρωσης της Παλαιστίνης – PFLP, σύντροφος Μοχάμεντ Κχατίμπ), από Μακεδονία, Βοσνία (με μια πολυμελή ομάδα), Ουγγαρία (Tόμας Κράους), Πολωνία, Ρωσία, Ουκρανία, Κύπρος, Γαλλία, Ιταλία, Αργεντινή, Φινλανδία, Νότια Αφρική και Λατινική Αμερική (από το Παρτίδο Ομπρέρο, οι σύντροφοι Χόρχε Αλταμίρα και Ραφαέλ Σάντος).

Δεν μπόρεσαν να παραβρεθούν αντιπρόσωποι από 4 χώρες, Βουλγαρία και Βρετανία  (έστειλαν γραπτό κείμενο), και λόγω προβλημάτων με την έκδοση βίζας τρεις διαφορετικές ομάδες από Ντονμπάς (που μίλησαν μέσω SKYPE) και από Ιράν και Αζερμπαϊστάν.

 

Τη συνδιάσκεψη χαιρέτισαν σύντροφοι από το ΝΑΡ (Μπάμπης Συριόπουλος), ΟΚΔΕ-Σπάρτακος (Μάνος Σκούφογλου), Ροσινάντε (Τάσος Χριστόπουλος), ΟΡΜΑ, ενώ μηνύματα υποστήριξης έστειλαν οι εργάτες από το κατειλημμένο αυτοδιαχειριζόμενο εργοστάσιο ΒΙΟΜΕ, η Λαϊκή Συνέλευση Αγίου Νεκταρίου Βόλου, η κατάληψη  Ματσάγγου. Παραβρέθηκαν επίσης μέλη της διοίκησης του Εργατικού Κέντρου Λιβαδειάς.

 

Παραφράζοντας τα λόγια του  Νηλ Άρμστρονγκ, του πρώτου αστροναύτη που πάτησε το πόδι του στη Σελήνη, μπορούμε να πούμε «ένα μικρό βήμα για τον  άνθρωπο, ένα μεγάλο  βήμα για το επαναστατικό διεθνιστικό κίνημα της εργατικής τάξης».

Θ.Κ.