Aπεργία 1η Nοέμβρη Eργαζόμενοι στις MKO: Όλοι στην απεργία

Aπεργία 1η Nοέμβρη Eργαζόμενοι στις MKO: Όλοι στην απεργία

Aπεργία 1η Nοέμβρη
Eργαζόμενοι στις MKO:
Όλοι στην απεργία


Το Σωματείο Βάσης Εργαζομένων σε ΜΚΟ – ΣΒΕΜΚΟ προκηρύσσει διακλαδική απεργία την 1ης Νοεμβρίου 2018 μαζί με τα Σωματεία Υπαλλήλων Βιβλίου – Χάρτου – Ψηφιακών Μέσων Αττικής – ΣΥΒΧΨΑ, Σερβιτόρων Μαγείρων και Λοιπών Εργαζομένων του κλάδου του Επισιτισμού- ΣΣΜ και το αντίστοιχο της Θεσσαλονίκης, Βάσης Εργαζομένων στο Χώρο της Ψυχικής Υγείας και της Κοινωνικής Πρόνοιας – ΣΒΕΨΥΚΟΙ, καθώς και τους Συλλόγους Μεταφραστών Επιμελητών Διορθωτών – ΣΜΕΔ και Εργαζομένων στα Φροντιστήρια Καθηγητών – ΣΕΦΚ.
Το ΣΒΕΜΚΟ ιδρύθηκε το 2010, ως εκπεφρασμένη αναγκαιότητα των εργαζομένων σε Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις, για τη διεκδίκηση των εργασιακών τους δικαιωμάτων. Οι ΜΚΟ, ως κυρίαρχοι εκπρόσωποι του «ανθρωπισμού», αλλά και του «περιβαλλοντισμού» καπηλεύονται τα προβλήματα των συνανθρώπων μας, κυρίως εκείνων που η ίδια κοινωνία θεωρεί «παιδιά ενός κατώτερου Θεού», εκείνων που θεωρούνται «χαμένη υπόθεση να ασχοληθείς μαζί τους», παράλληλα με τα περιβαλλοντικά ζητήματα, τα οποία υπερασπίζονται με σθένος οι ίδιες, θεωρώντας την περιβαλλοντική βιωσιμότητα αποκλειστικά δική τους ευθύνη.
Οι Διοικήσεις των ΜΚΟ, αυτοπροσδιοριζόμενες ως υπέρμαχοι των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, εντούτοις συμπεριφέρονται στους εργαζόμενούς τους, ακριβώς ως αυτό που είναι, δηλαδή ως αφεντικά. Επικρατεί η εργοδοτική αυθαιρεσία, η ελαστικοποίηση και εντατικοποίηση της εργασίας, η εκμετάλλευση του εργαζόμενου, η καταστρατήγηση των δικαιωμάτων του, ο διαχωρισμός των «ανθρωπίνων» δικαιωμάτων από τα εργασιακά και όλα αυτά, κρύβονται περίτεχνα κάτω από την ταμπέλα της «εθελοντικής προσφοράς» από τους «συνεργάτες» (όπως θεωρούνται οι εργαζόμενοι των ΜΚΟ) και της αλληλεγγύης προς τον συνάνθρωπο.
Εμείς δεν συμπράττουμε ούτε με αφεντικά ούτε με διοικήσεις, όπως θέλουν να αυτοαποκαλούνται οι εργοδότες μας. Το αποδείξαμε εξάλλου, με τις μάχες που δώσαμε και εξακολουθούμε να δίνουμε καθημερινά, ενάντια σε μεγάλες «ανθρωπιστικές» ΜΚΟ, όπως η ΆΡΣΙΣ, η PRAKSIS και η ΜΕΤΑΔΡΑΣΗ, διεκδικώντας τα αυτονόητα. Διεκδικώντας σαφείς και καλύτερες εργασιακές συνθήκες, συμβάσεις αορίστου χρόνου για όλες/όλους τις/τους εργαζόμενες/εργαζόμενους. Αντιδρώντας στις εκδικητικές απολύσεις συναδέλφων -γιατί το δικαίωμα του «συνδικαλίζεσθαι» τιμωρείται, σύμφωνα με τις διοικήσεις των ΜΚΟ-, στην παραβίαση του εργασιακού δικαιώματος στη μητρότητα.
Η κήρυξη απεργίας για την 1η Νοεμβρίου μαζί με άλλα πρωτοβάθμια σωματεία, η οργάνωση «από τα κάτω» σε ένα κοινό μέτωπο αντίστασης, γίνεται στη βάση των κοινών αιτημάτων και της αλληλεγγύης. Δεν αναθέσαμε τίποτα σε «ειδικούς» και «σωτήρες». Εμείς, μέσα από διαδικασίες βάσης, αποφάσεις συνελεύσεων με την ισότιμη συμμετοχή συναδέλφων/ συναδελφισσών οργανώσαμε αυτήν την απεργία, υπακούοντας μόνο στις ανάγκες και τα συμφέροντα όλων των εργαζομένων, σε πλήρη δηλαδή, αντίθεση με τις συνδικαλιστικές ηγεσίες που θεωρητικολογούν, χωρίς να γνωρίζουν τις δικές μας ανάγκες και χωρίς να ζουν τις δικές μας αγωνίες.
Για όλα αυτά διεκδικούμε:
• Αναγνώριση του πραγματικού καθεστώτος εργασίας
• Όχι στις μαζικές απολύσεις
• Καμία εκδικητική απόλυση, πλήρη προστασία της συνδικαλιστικής δράσης
• Αυξήσεις στους μισθούς, σύμφωνα με τις ανάγκες μας
• Όχι στην εντατικοποίηση της εργασίας
• Μείωση του χρόνου εργασίας
• Προστασία του δικαιώματος στη μητρότητα
• Κατάργηση της μισθολογικής διάκρισης σε βάρος των νέων σε ηλικία εργαζομένων (υποκατώτατος μισθός για κάτω των 25 ετών)
• Κατάργηση της νομοθετικής ρύθμισης που επιτρέπει ορισμό του κατώτατου μισθού με κρατική παρέμβαση, μέσω της ταυτόχρονης επαναφοράς των συλλογικών διαπραγματεύσεων και της ισχύος των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας (ΣΣΕ)
• Κατάργηση των μνημονιακών νόμων που υπονόμευσαν την ελεύθερη προσφυγή των σωματείων στον Οργανισμό Μεσολάβησης και Διαιτησίας (ΟΜΕΔ)
• Επεκτασιμότητα των συλλογικών συμβάσεων. Κανένας εργαζόμενος χωρίς συλλογική σύμβαση.

ΚΑΛΟΥΜΕ ΟΛΟΥΣ/ΟΛΕΣ ΣΤΗΝ ΑΠΕΡΓΙΑΚΗ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ και ΠΟΡΕΙΑ
1η ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 12:00 ΧΑΥΤΕΙΑ