του Θόδωρου Κουτσουμπού

Απεργία και πορεία στο υπουργείο υγείας πραγματοποίησαν οι δυο μεγάλες ενώσεις εργαζομένων στα νοσοκομεία, ΟΕΝΓΕ (ομοσπονδία νοσοκομειακών γιατρών) και ΠΟΕΔΗΝ (ομοσπονδία εργαζομένων στα δημόσια νοσοκομεία) την Πέμπτη 21-10-2021.

Χίλιοι πεντακόσιοι περίπου υγειονομικοί συγκεντρώθηκαν στην πλατεία Μαβίλη (η ΠΟΕΔΗΝ είχε κηρύξει στάση εργασίας από 8:00 – 15:00 στα νοσοκομεία της Αττικής και 24ωρη απεργία στην περιφέρεια). Ήταν αντιπροσωπείες απεργών με πανό από τα νοσοκομεία της Αττικής και από νοσοκομεία πολλών πόλεων της χώρας. Μαζί τους ήταν και οι καθαρίστριες.

Η πορεία ξεκίνησε με ένταση καθώς δυνάμεις των ΜΑΤ (μπλε) έζωσαν ασφυκτικά τους διαδηλωτές. Ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ Γιαννάκος αντέδρασε λέγοντας ότι η πορεία δεν θα ξεκινήσει αν δεν απομακρυνθούν τα ΜΑΤ, κάτι που επιτεύχθηκε ύστερα από μερικές… σπρωξιές. Η αστυνομία δεν περιορίστηκε να εξασφαλίσει την κίνηση οχημάτων σε μία λωρίδα, μέτρο με το οποίο είχαν συμφωνήσει οι συνδικαλιστές, αλλά ήθελε να δείξει την ισχύ της έναντι των απεργών διαδηλωτών. Τελικά, στην ηγεσία της ΓΑΔΑ πρυτάνευσε η τακτική της εκτόνωσης, καθώς δεν θα ήταν υπέρ της κυβέρνησης Μητσοτάκη το να χτυπήσει μια εντελώς ειρηνική διαδήλωση απεργών.

Τα αιτήματα που προβάλει η ΠΟΕΔΗΝ είναι:

• ΑΡΣΗ ΑΝΑΣΤΟΛΩΝ
• ΕΝΤΑΞΗ ΣΤΑ ΒΑΕ
• ΜΟΝΙΜΟΠΟΙΗΣΗ ΕΚΤΑΚΤΩΝ
• ΙΣΧΥΡΗ ΔΗΜΟΣΙΑ ΥΓΕΙΑ
• ΠΡΟΣΛΗΨΕΙΣ ΜΟΝΙΜΟΥ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ
• ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΑΤΥΧΗΜΑ
• ΑΥΞΗΣΗ ΜΙΣΘΩΝ
• ΕΠΙΔΟΜΑ

Η ΟΕΝΓΕ στην προκήρυξή της αναφέρει:

Δίνουμε ηχηρή απάντηση στα προκλητικά, χωρίς ίχνος ντροπής, ψέματα της κυβέρνησης για τη δήθεν ενίσχυση του δημόσιου συστήματος υγείας. Την ώρα που τα νοσοκομεία, τα Κ.Υ. και το ΕΚΑΒ έχουν ρημάξει κυριολεκτικά από τραγικές ελλείψεις προσωπικού. Την ώρα που η αναμονή για τα απλά ιατρικά ραντεβού και για τα προγραμματισμένα χειρουργεία φτάνουν και ξεπερνούν σε αρκετές περιπτώσεις το ένα έτος, σπρώχνοντας τους ασθενείς στους ιδιωτικούς ομίλους της υγείας. Την ώρα που ακόμα και οι μεταμοσχεύσεις μυελού των οστών κινδυνεύουν με διακοπή, όπως στο νοσοκομείο Μεταξά, εξαιτίας της έλλειψης προσωπικού.

Δίνουμε απάντηση στον εμπαιγμό της κυβέρνησης που αρνείται να ικανοποιήσει τα δίκαια αιτήματά μας.

Γιατί επικαλείται νομικά κωλύματα και το Σύνταγμα για να μην μονιμοποιήσει τους συναδέλφους μας επικουρικούς αλλά γράφει τη νομιμότητα στα «παλαιότερα των υποδημάτων τους» όταν πρόκειται να συμμορφωθούν με την απόφαση του ΣτΕ για επαναφορά των μισθών μας στα επίπεδα πριν από τις μνημονιακές περικοπές, αποδεικνύοντας για μία ακόμη φορά ότι οι νόμοι είναι κομμένοι και ραμμένοι στα μέτρα τους.

Γιατί ισχυρίζονται ότι λεφτά δεν υπάρχουν για να αυξήσουν τους μισθούς μας, αλλά βρίσκουν 13 δις για να αγοράσουν φρεγάτες, μαχητικά αεροσκάφη και όπλα, δισεκατομμύρια για «πράσινες» και ψηφιακές μπίζνες, επιδοτήσεις, φοροαπαλλαγές και φοροελαφρύνσεις για τους επιχειρηματικούς ομίλους, ζεστό κρατικό χρήμα στους ιδιώτες μεγαλοκλινικάρχες και ιδιοκτήτες ιδιωτικών διαγνωστικών αλυσίδων.

Γιατί το αντιδραστικό σχέδιο που η κυβέρνηση βαφτίζει «νέο ΕΣΥ» σημαίνει:

 • Διατήρηση των τραγικών ελλείψεων σε μόνιμο προσωπικό, γενίκευση των ελαστικών εργασιακών σχέσεων ομηρίας και ανακύκλωσης της ανεργίας, φτηνοί, εξουθενωμένοι, περιπλανώμενοι υγειονομικοί από τη μία μονάδα στην άλλη για να μπαλώνουν τρύπες.
 • Νέα μείωση του αριθμού των κρεβατιών, νέα λουκέτα και συγχωνεύσεις τμημάτων, κλινικών και νοσοκομείων με “κριτήριο” τη χιλιομετρική απόσταση, την πληρότητα, κ.λπ.
 • Νέοι κόφτες στις δωρεάν παροχές στους ασθενείς για φάρμακα, θεραπεία και εξετάσεις γιατί στο νέο ΕΣΥ «θα παίρνεις ότι πληρώνεις».
 • Νέα δωράκια και νέα πελατεία στον ιδιωτικό επιχειρηματικό τομέα υγείας που λιποτάκτησε την περίοδο της πανδημίας. Νέα πεδία κερδοφορίας στην υγεία για τα τρωκτικά από την παραπέρα εκχώρηση υπηρεσιών των δημόσιων νοσοκομείων, τις εργολαβίες, τις ΣΔΙΤ.

«Νέο ΕΣΥ» σημαίνει δημόσιες μονάδες υγείας, αυτοχρηματοδοτούμενες επιχειρήσεις με ακόμα μεγαλύτερη μείωση της κρατικής χρηματοδότησης και με έσοδα από την οικονομική αφαίμαξη των ασθενών.

Τα αιτήματα που προβάλλει η ΟΕΝΓΕ είναι :

 1. Μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης. Έλεγχος μόνο των τυπικών προσόντων και ολοκλήρωση με κατεπείγουσες διαδικασίες των προσλήψεων του συνόλου των υποψηφίων, και των επιλαχόντων, για τις μόνιμες θέσεις που έχουν προκηρυχθεί.
 2. Μονιμοποίηση χωρίς όρους και προϋποθέσεις επικουρικών–συμβασιούχων. Κατάργηση του απαράδεκτου μέτρου της αναστολής εργασίας των ανεμβολίαστων υγειονομικών.
 3. Άμεση εφαρμογή της απόφασης του ΣτΕ, με επαναφορά του ιατρικού μισθολογίου στα επίπεδα πριν από τις μνημονιακές περικοπές του 2012. Καταβολή του συνόλου των αναδρομικών διαφορών. Επιστροφή συντάξεων και εφ’ άπαξ στα επίπεδα πριν από τις μνημονιακές περικοπές.
 4. Αύξηση της εξευτελιστικά χαμηλής ωριαίας αποζημίωσης της εφημερίας. Κατάργηση πλαφόν και περικοπών στην αποπληρωμή των πρόσθετων εφημεριών.
 5. Αυτοτελής φορολόγηση τακτικών εφημεριών. Αφορολόγητες πρόσθετες εφημερίες.
 6. Κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης.
 7. Καμία μείωση του αριθμού των νοσοκομειακών κρεβατιών, συγχώνευση – κατάργηση τμημάτων κλινικών νοσοκομείων. Πλήρης, επαρκής, αποκλειστική χρηματοδότηση από τον κρατικό προϋπολογισμό των δημόσιων μονάδων υγείας για σύγχρονες, απολύτως δωρεάν υπηρεσίες υγείας για όλο τον λαό.
 8. Σε περίπτωση άγονων προκηρύξεων επαναπροκήρυξη θέσεων με τα κίνητρα των άγονων.
 9. Πλαίσιο κινήτρων για την προσέλκυση και παραμονή γιατρών σε άγονες, απομακρυσμένες και νησιωτικές περιοχές. Επανεξέταση των κριτηρίων για τον χαρακτηρισμό των άγονων περιοχών.
 10. Κατάργηση της υποχρεωτικής υπηρεσίας υπαίθρου ως προαπαιτούμενο για έναρξη ειδικότητας, για τη συμμετοχή στις εξετάσεις για την απόκτηση του τίτλου της ειδικότητας. Κατάργηση του παραλογισμού σε ειδικότητες όπως η Αναισθησιολογία, ο ειδικευμένος γιατρός χωρίς υπηρεσία υπαίθρου («αγροτικό») να έχει «δικαίωμα» στην επικουρική ομηρία αλλά να μην έχει δικαίωμα αίτησης σε μόνιμη θέση επιμελητή αλλά ούτε καν στην εξειδίκευση.
 11. Κάλυψη όλων των θέσεων «υπηρεσίας υπαίθρου» (αγροτικών) με μόνιμους ειδικευμένους γιατρούς επιμελητές ΕΣΥ, μέχρι την οριστική κατάργηση του αναχρονιστικού θεσμού της «υπηρεσίας υπαίθρου».
 12. Τέλος στην υπερεφημέρευση – στις μετακινήσεις – στις αναστολές αδειών.
 13. Τέλος στον αυταρχισμό της κυβέρνησης των διοικήσεων ΥΠΕ και διοικητών σε βάρος των υγειονομικών που υπερασπιζόμενοι τους ασθενείς αναδεικνύουν δημόσια προβλήματα και ελλείψεις.

***

H πορεία των εργαζομένων στα νοσοκομεία τήρησε τη συμφωνία για διατήρηση μίας λωρίδας κυκλοφορίας ελεύθερης στη διαδρομή, εκτός από το ύψος της Ηρώδου Αττικού, όπου απέκλεισε όλο το κατάστρωμα της Βασ. Σοφίας ως έκφραση αγανάκτησης για την πολιτική Μητσοτάκη στην υγεία.

Πίσω από τους απεργούς νοσοκομειακούς ακολουθούσαν 300 διαδηλωτές που είχαν τη δική τους συγκέντρωση στο σταθμό του Μεγάρου Μουσικής. Ήταν μη εμβολιασμένοι εργαζόμενοι σε νοσοκομεία, που έχουν τεθεί σε αναστολή, αλλά και άλλοι οπαδοί του αντιεμβολιασμού, με ελληνικές σημαίες και συνθήματα που κυμαίνονταν από οπαδικά μέχρι διεκδικητικά για επαναφορά του Συντάγματος που έχει παραβιαστεί, και συνθήματα για την ελευθερία… σαν αυτά που τελευταία ακούγονται και από τους φασίστες οπαδούς της ολοκληρωτικής ανελευθερίας. Η απόσταση των δύο διαδηλώσεων ήταν πολύ διακριτή και δεν υπήρχε κίνδυνος σύγχυσης, εκτός από το τέλος, έξω από το υπουργείο υγείας στην Αριστοτέλους που προσέγγισαν τους απεργούς.

Φωτογραφίες: Θόδωρος Κουτσουμπός