24ωρη απεργία κήρυξαν οι δημοσιογραφικές ενώσεις (ΠΟΕΣΥ, ΕΣΗΕΑ) από τις 6 μ.μ. της Τρίτης έως τις 6 μ.μ. της Τετάρτης 9/12 απαιτώντας την απόσυρση του Νομοσχέδιου Πέτσα για τους Τηλεοπτικούς Σταθμούς. Κανένας τηλεοπτικός σταθμός δεν μεταδίδει δελτία ειδήσεων. Mε νέα απόφαση η απεργία παρατείνεται κι άλλες 24 ώρες μέχρι τις 6 μ.μ. της Πέμπτης 10/12.

Πρωτοβουλία για την Ανατροπή

Με ανακοίνωσή της η Πρωτοβουλία για την Ανατροπή αναφέρει:

Το νομοσχέδιο Πέτσα είναι το εργαλείο της κυβέρνησης της Ν.Δ να ρίξει “μαύρο” σε ό,τι απέμεινε από εργασιακά δικαιώματα και σταθερές εργασιακές σχέσεις στον τομέα της οπτικοακουστικής παραγωγής.
Με πρόσχημα την ενσωμάτωση της νέας Ευρωπαϊκής Τηλεοπτικής Οδηγίας η οποία όφειλε να γίνει νόμος του κράτους εδώ και 20 μήνες, η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας υιοθετεί όλες τις απαιτήσεις των ολιγαρχών στα media, κάνοντας τις θέσεις τους νομοθετικές διατάξεις. Επιβραβεύει με αυτόν τον τρόπο τους συμμάχους της, ιδιοκτήτες τηλεοπτικών σταθμών για την επιβολή της νεοφιλελεύθερης πολιτικής που διαλύει τα θεμελιώδη εργατικά δικαιώματα. Οι εργαζόμενοι στο χώρο της ιδιωτικής τηλεόρασης αφού χρησιμοποιήθηκαν όλα τα προηγούμενα χρόνια ως “περιούσιος” λαός της ενημέρωσης και των ΜΜΕ, αφού αξιοποιήθηκαν για την ουσιαστική κατάργηση της δημοσιογραφίας και της αποστασιοποιημένης ενημέρωσης, αφού οι ιδιοκτήτες μετέτρεψαν τα κανάλια και τους ενημερωτικούς μηχανισμούς τους σε εργαλείο σχεδόν απόλυτης λογοκρισίας και χειραγώγησης για τη διάλυση των δικαιωμάτων σε όλη τη κοινωνία, τώρα θεωρούν πως ήρθε και η “δική τους στιγμή”, να τελειώνουν οριστικά με την σταθερότητα εργασιακών σχέσεων και στην τηλεόραση. Είναι δε τόση η προσβολή στους εργαζόμενους τους που δεν τους ονοματίζει ούτε καν ως “προσωπικό”, προσδίδοντας τους τον όρο “ανθρώπινοι πόροι”. Δεν είναι τυχαίος αυτός ο χαρακτηρισμός. 
Το κλειστό καρτέλ της τηλεοπτικής διαπλοκής βρίσκεται στην επόμενη φάση ανάπτυξής του, διαπραγματεύθηκε και κέρδισε από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ τη διατήρηση της κλειστής αγοράς υπέρ των ολιγαρχών media, παραχώρησε το λουκέτο στο Mega σε αυτήν και τώρα ανασυντάσσεται για την ψηφιακή μετάβαση του τηλεοπτικού περιεχομένου σε νέες πλατφόρμες και με νέους τρόπους. Για την περαιτέρω ανάπτυξή του το κλειστό καρτέλ στοχεύει στην επέκταση της κυριαρχίας του σε ενημέρωση αλλά και ψυχαγωγία στο διαδίκτυο, εκπέμποντας δωρεάν με ελεύθερο σήμα αλλά και με πληρωμή με συνδρομητικά κανάλια. Πρόκειται για ένα νέο τηλεοπτικό 1989, όπως χαρίστηκε στους εκδότες το δικαίωμα ίδρυσης και λειτουργίας ιδιωτικών τηλεοπτικών σταθμών, έτσι και τώρα 31 χρόνια μετά, χαρίζεται άνευ όρων η λειτουργία συνδρομητικών καναλιών σε όσους κατέχουν ήδη σταθμό πανελλαδικής εμβέλειας. Σε αυτήν την ανάπτυξη οι εργαζόμενοι επ’ ουδενί δεν πρέπει να έχουν σταθερές εργασιακές σχέσεις, μετατρέπονται σε “πολυεργαλεία”, μεταφερόμενοι απασχολήσιμοι πότε στα τηλεοπτικά κανάλια, πότε στις θυγατρικές, πότε στις συνεργαζόμενες εταιρείες κάθε είδους, χωρίς συμβάσεις, χαμηλοαμειβόμενοι με μπλοκάκι παροχής.
Τι φέρνει το πολυνομοσχέδιο της κυβέρνησης της Ν.Δ; Ενώ για ολόκληρη την κοινωνία ισχύει οικονομικός στραγγαλισμός για τους ιδιοκτήτες – ολιγάρχες στην τηλεόραση, χαρίζεται η ετήσια δόση των 3,5 εκατ. ευρώ για το 2020, το συνολικό τίμημα των 35 εκατ. ευρώ αντί για 10 δόσεις επιμηκύνεται σε 96 μηνιαίες δόσεις. Χορηγούν στις τηλεοπτικές εταιρείες άδεια με μόνη αιτιολογία ότι έχουν πανελλαδική άδεια. Χορηγούνται φορολογικά κίνητρα στις εταιρείες για να διαφημίζονται στην τηλεόραση έως και το 2021. Επιστρέφει το διαπλεκόμενο καθεστώς των αμοιβών (9,9%) στις διαφημιστικές εταιρείες. Χαρίζονται ακόμη και τα πρόστιμα του ΕΣΡ προβλέποντας την παραγραφή τους μετά από 3 χρόνια. Ειδικά για την ΕΡΤ και το ΑΠΕ, χαρίζει στην ηγεσία της αυξημένους μισθούς επιβραβεύοντάς της για τη μετατροπή των δημόσιων Μέσων σε παράρτημα κυβερνητικής ενημέρωσης – σε μηχανισμούς λογοκρισίας. Παράλληλα ανοίγει το δρόμο για “προσλήψεις” ημετέρων με ελαστικές εργασιακές σχέσεις μέσω εξωτερικών εργολαβικών εταιρειών. 
Ειδικότερα για την απασχόληση στους τηλεοπτικούς σταθμούς. Ενώ ο νόμος Παππά επαναλάμβανε την υποχρέωση του νόμου Βενιζέλου για υποχρέωση απασχόλησης 400 ατόμων με συγκεκριμένα κριτήρια για τις ειδικότητες, το νομοσχέδιο καταργεί τις συμβάσεις. Μπορεί τυπικά να παραμένει ο αριθμός των 400 ατόμων αλλά σε αυτόν προσμετρώνται πλέον απασχολήσιμοι με σύμβαση έργου – εργολαβικοί, μέχρι τον αριθμό 280. Για τους υπόλοιπους 120 θα μπορούν να προσμετρώνται απασχολήσιμοι είτε από συνδεδεμένες επιχειρήσεις εντός ή εκτός Ελλάδας, του τομέα της οπτικοακουστικής παραγωγής, είτε είναι πάροχοι προγράμματος (ταινίες ντοκιμαντέρ κ.λπ.), ή απλά εταιρίες-εργολάβοι. Αντί για 25 ημέρες εργασίας, νομιμοποιείται 20ήμερη εργασία επιτρέποντας έτσι την μερική απασχόληση και την εκ περιτροπής εργασία, με τη χρησιμοποίηση των άλλων αντεργατικών νόμων.
Η “Πρωτοβουλία για την Ανατροπή” στηρίζει τις απεργιακές κινητοποιήσεις για όλα τα ΜΜΕ και ειδικότερα στην τηλεόραση, απαιτώντας αφενός την απόσυρση των αντεργατικών ρυθμίσεων, είτε πρόκειται για το άρθρο 41 είτε για άλλες διατάξεις, αφετέρου να θεσμοθετηθεί η υποχρέωση σταθερής εργασίας σε όλες τις εταιρείες οπτικοακουστικής παραγωγής, όχι μόνο στην τηλεόραση αλλά σε όλες τις εταιρείες που παρέχουν περιεχόμενο ψυχαγωγίας και ενημέρωσης για να μεταδίδεται, προβάλλεται με κάθε τρόπο.
Δεν αποδεχόμαστε τη δήθεν “φιλική” διαπραγμάτευση με τους εργοδότες της ΕΙΤΗΣΕΕ, δεν είμαστε μαζί τους, είμαστε απέναντι τους, όπως και απέναντι στην κυβέρνηση της Ν.Δ. 
Οι ιδιοκτήτες των ιδιωτικών καναλιών δεν είναι μαζί μας, είναι απέναντί μας, επιβάλλουν τους όρους τους μέσω του νομοσχεδίου της Ν.Δ (νομοσχέδιο Πέτσα). Σε εμάς επιβάλλεται να θέσουμε τους δικούς μας όρους.
Η “Πρωτοβουλία για την Ανατροπή” καλεί τους εργαζόμενους στην τηλεόραση να αντιδράσουν στο “μαύρο” στις εργασιακές σχέσεις, να ανοιχτούν δυναμικά στην ελληνική κοινωνία, δίνοντας παράλληλα τη μάχη για ακηδεμόνευτη -αποστασιοποιημένη ενημέρωση ως προϋπόθεση προστασίας της δημοσιογραφικής εργασίας .