Πηγή φωτογραφίας: εφημερίδα ΠΡΙΝ

του Γιάννη Χατζηγιάννη*

Με μεγάλη συμμετοχή άρχισε  απεργία των εργαζομένων στα ασφαλιστικά ταμεία την Πέμπτη 23 και συνεχίζεται την Παρασκευή 24 Δεκέμβρη. Η προσφυγή της διοίκησης του ΕΦΚΑ καθ’ υπόδειξη Χατζηδάκη να κηρυχθεί παράνομη η απεργία αντιμετωπίστηκε –παρά την ευθυγραμμισμένη με την κυβέρνηση απόφαση του δικαστηρίου- από την κάλυψη – επανακήρυξη της απεργίας με απόφαση της ΑΔΕΔΥ.

Ένα σχέδιο και πρόγραμμα δράσης είναι αναγκαίο να διαμορφωθεί για την περαιτέρω δράση των εργαζομένων, ενάντια στην ιδιωτικοποίηση των υπηρεσιών κοινωνικής ασφάλισης. Ο σ. Γιάννης Χατζηγιάννης, μέλος του ΔΣ Εργαζομένων ΕΦΚΑ (τ.ΙΚΑ-ΕΤΑΜ) Μαγνησίας, σημειώνει:

Η μαζική συμμετοχή των εργαζομένων στην απεργία της 23/12 στον ΕΦΚΑ δείχνει τη δύναμη των εργαζομένων όταν αποφασίσουν να την δείξουν. Είναι προφανές ότι μια 24ωρη ή 48ωρη απεργία χωρίς περαιτέρω σχεδιασμό είναι μια απεργία επίδειξης δύναμης και συγκρότησης και όχι μια απεργία επιβολής των θέσεων των εργαζομένων.

Οι υποδείξεις Χατζηδάκης-Δουφεξή για να “σωθούν οι πολίτες από τους γραφειοκράτες του ΕΦΚΑ” με την ανάκληση των νόμιμων αδειών όλων των εργαζομένων προστίθενται στις εγκληματικές ενέργειες αποδόμησης της Κοινωνικής Ασφάλισης και το άνοιγμα στους ιδιώτες και τις αγορές.

Ο Ν.4808/2021 βάζει τα θεμέλια της αγοράς όσον αφορά στους νέους εργαζόμενους στην Επικουρική Ασφάλιση ενώ ο ίδιος νόμος επιφέρει σοβαρές αλλαγές στο εργατικό δίκαιο (8ωρο, διαχωρισμός εργάσιμου και ελεύθερου χρόνου κ.λπ.) και βαθιά παρέμβαση του κράτους και της κάθε κυβέρνησης το εσωτερικό των σωματείων μας. Η επίθεση Χατζηδάκη δεν μπορεί να διαχωριστεί από τη συνολική πολιτική κατεύθυνση της κυβέρνησης σε μια ήδη χρεοκοπημένη χώρα.

Με το νέο νόμο Χατζηδάκη το 2022 για project managers, στοχοθεσία, πριμ παραγωγικότητας και άλλα συναφή οδηγούν σε ένα μόνο συμπέρασμα: στη λειτουργία ενός Δημόσιου Κοινωνικού Φορέα με τα κριτήρια της καπιταλιστικής αγοράς.

Η προσφυγή της Διοίκησης στα δικαστήρια καθ’ υπόδειξη του Υπουργού απαντά στο ερώτημα ποιος πραγματικά διοικεί το Φορέα μας ενώ για πρώτη φορά υποδεικνύεται σε υπηρεσιακά στελέχη να ειδοποιήσουν εργαζόμενους να επιστρέψουν στην εργασία τους (η απεργία των Ομοσπονδιών μας 23-24/12 κρίθηκε παράνομη) αν και ήταν ήδη γνωστό ότι η απεργία είχε επαναπροκηρυχθεί από την ΑΔΕΔΥ και ως εκ τούτου ήταν καθόλου νόμιμη.

Η πολιτική των ατομικών πιέσεων δεν απέδωσε αλλά η σημερινή δοκιμή πρόκειται να επαναληφθεί σύντομα με καλύτερο σχεδιασμό από την πλευρά της Διοίκησης και με υπαρκτό τον κίνδυνο να δημιουργηθεί ένα αγεφύρωτο χάσμα μεταξύ των εργαζομένων της βάσης και την ιεραρχία σε όλα τα επίπεδα.

Το ΔΣ του Συλλόγου μας έχει αποφασίσει ομόφωνα να στείλει επιστολή στην Ομοσπονδία μας για την οργάνωση του αγώνα περαιτέρω και το σχέδιο δράσης της επόμενης χρονιάς που πρέπει άμεσα να διατυπωθεί και να συζητηθεί πλατιά μεταξύ όλων των εργαζομένων, με σημαντικότερο την άμεση ενοποίηση των Ομοσπονδιών ΠΟΣΕ-ΙΚΑ και ΠΟΠΟΚΠ χωρίς αποκλεισμούς και εξαιρέσεις πρωτοβάθμιων σωματείων. Το καθήκον αυτό έχει επείγοντα χαρακτήρα καθώς νιώθουμε ότι εγκαταλείπουμε (χωρίς δική μας ευθύνη) αύριο τους συναδέλφους και τις συναδέλφισσες που τα σωματεία τους ανήκουν στη δύναμη της ΠΟΠΟΚΠ.

Η συσπείρωση των εργαζομένων στα σωματεία τους μπορεί να επιτευχθεί μόνο αν ανακτηθεί η εμπιστοσύνη τους στις ηγεσίες που εκλέγουν κι αυτό μπορεί να γίνει μόνο αν υπάρξει ένα πραγματικό πρόγραμμα δράσης με ουσιαστικό στόχο την άνευ όρων υπεράσπιση της Δημόσιας Κοινωνικής Ασφάλισης.

Όταν αυτό γίνει κατανοητό, τότε θα έχουμε και ολόκληρη την Κοινωνία στο πλευρό μας και τότε μόνο μπορούμε να νικήσουμε.

23/12/2021

  • Ο Χατζηγιάννης Γιάννης είναι μέλος του ΔΣ Εργαζομένων ΕΦΚΑ (τ.ΙΚΑ-ΕΤΑΜ) Μαγνησίας