του Ερνέστου Αγγελή

Τη Δευτέρα 4 Μαΐου έγινε η συγκέντρωση του Σωματείου Συμβασιούχων εργαζομένων στην υπηρεσία ασύλου, στο Υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου στου Ρέντη. Το σωματείο έχει κηρύξει απεργία διαρκείας η οποία έχει μπει στην 8η μέρα της, διεκδικώντας να παρθούν πίσω οι απολύσεις των 17 μελών του.

Στη συγκέντρωση ήταν πέραν των απεργών και πολλές δεκάδες αλληλέγγυων. Ο υπουργός Μηταράκης αρνήθηκε να συναντήσει το Σωματείο, προκαλώντας την οργή των απεργών και όλων των συγκεντρωμένων. Οι απεργοί κάλεσαν τα αλληλέγγυα σωματεία να μιλήσουν, για να καταγγείλουν την στάση του υπουργείου και να δηλώσουν την αλληλεγγύη τους στην απεργία. Πήραν λοιπόν το λόγο μέλη συλλόγων εκπαιδευτικών, από το Συντονιστικό Αναπληρωτών Αδιόριστων Εκπαιδευτικών, από το σωματείο Επισιτισμού Τουρισμού, τους Μισθωτούς Τεχνικούς, το ΠΑΜΕ, την Εργατική Συμμαχία στα Δυτικά, την Ταξική Πορεία.

Η αντιπροσωπεία που συναντήθηκε τελικά με τον Μηταράκη, ενημέρωσε στη συνέχεια τους συγκεντρωμένους ότι αυτός αρνήθηκε ότι οι απολυμένοι είναι συνδικαλιστικά διωκόμενοι λόγω της πολυετούς δράσης τους σε αλληλεγγύη στους πρόσφυγες και για την μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων. Είπε ότι θα «μπορούσε να εξεταστεί μια νομική φόρμουλα η οποία να λύνει το θέμα», δηλαδή να ανανεώνει τις συμβάσεις των απολυμένων. Ωστόσο είναι σαφές ότι καμία περίπτωση δεν υπάρχει για μονιμοποιήσεις των συμβασιούχων, που είναι και το βασικό αίτημα του Σωματείου και ότι το πρόβλημα του Μηταράκη και διαμέσου αυτού της Κυβέρνησης, είναι πολιτικό, ενάντια στην δράση του Σωματείου στην παρούσα φάση αλλά και τα προηγούμενα χρόνια.

Η απεργία των συμβασιούχων, υποστηρίζεται από το σωματείο των μόνιμων εργαζομένων της υπηρεσίας, και θα συνεχιστεί. Οι απεργοί απευθύνουν έκκληση αλληλεγγύης, για την ενίσχυση του απεργιακού ταμείου.Πρόκειται για μια απεργία που έχει πολιτικές διαστάσεις: για το λόγο που έχει προκηρυχθεί, γιατί αφορά την αλληλεγγύη στους πρόσφυγες και γιατί έχει αποκτήσει μια δυναμική συμπαράστασης που ξεπερνά τα όρια του συγκεκριμένου εργασιακού χώρου.