Φωτορεπορτάζ:Θόδωρος Κουτσουμπός

Για μια ακόμη φορά οι υγειονομικοί, γιατροί και νοσηλευτικό προσωπικό, απήργησαν στα νοσοκομεία όλης της χώρας διαμαρτυρόμενοι για τις πολιτικές της κυβέρνησης που καταστρέφουν εντελώς το ΕΣΥ.

Γιατροί και νοσηλευτές από νοσοκομεία διαφόρων περιοχών της χώρας και της Αθήνας συγκεντρώθηκαν στην πλατεία Μαβίλη το πρωί της Τετάρτης 23/2 και έκαναν πορεία στο υπουργείο υγείας. Με επικεφαλής τα πανό των δύο ομοσπονδιών, ΠΟΕΔΗΝ και ΟΕΝΓΕ, πλήθος σωματεία ακολουθούσαν. Καταγράψαμε: Σωματείο νοσοκομείου Μεταξά (Πειραιά), Τζάνειο, Αττικό, ΚΑΤ, Γενικό Νοσοκομείο Αγρινίου, Γ.Ν. Έλενα Βενιζέλου, Αγλαΐα Κυριακού, Γεννηματά, Αγίου Σάββα, Λαϊκό, Κρατικού Νικαίας και Δυτ. Αττικής, ΕΚΑΒ, Ασκληπιείο Βούλας, Ελπίς, Ευαγγελισμός, Θριάσιο, ΨΝΑ (Δαφνί), Δρομοκαϊτείου. Συμμετείχαν επίσης συλλογικότητες όπως το Συντονιστικό Πρωτοβάθμιων σωματείων, επιτροπών αγώνα και εργαζομένων νοσοκομείων, η Ταξική Πορεία, η Συνέλευση Αναρχικών για την Κοινωνική και Ταξική Χειραφέτηση, το Δίκτυο Αλληλεγγύης Κοινωνικών Ιατρείων κ.ά.

Το πανό της ΠΟΕΔΗΝ συνόψιζε με αριθμούς τα «επιτεύγματα»- αποτελέσματα της διαχείρισης της πανδημίας από την κυβέρνηση Μητσοτάκη. Τον πρώτο χρόνο (2020) χάθηκαν 6.500 άνθρωποι από κορονοϊό. Τον δεύτερο χρόνο (2021) χάθηκαν 19.000 άνθρωποι. Εκτός ΜΕΘ (γιατί δεν υπήρχαν κρεβάτια) πέθαναν οι 18.000 νοσήσαντες από τον Covid-19!

Βασικό αίτημα όλων ήταν να στηριχθεί και να μην καταστραφεί το Εθνικό Σύστημα Υγείας, ένσημα Βαρέα και Ανθυγιεινά, προσλήψεις μόνιμου προσωπικού. Επίσης απαιτούσαν να μην γίνουν οι απολύσεις (ανεμβολίαστου) προσωπικού που έχει εξαγγείλει ο (φασίστας) υπουργός υγείας Πλεύρης. Στην πραγματικότητα, με πρόσχημα τους ανεμβολίαστους υγειονομικούς, η κυβέρνηση επιχειρεί να επαναφέρει τους ιδιώτες εργολάβους στα νοσοκομεία, σε πρώτη φάση στην καθαριότητα, και στη συνέχεια σε όσες δραστηριότητες κρίνονται επικερδείς για το ιδιωτικό κεφάλαιο που λυμαίνεται την υγεία. Σημειώνεται ότι για την αντιμετώπιση της πανδημίας του Covid-19 τα μεγαθήρια της Κηφισίας δεν έχουν συνεισφέρει στην αντιμετώπιση κανενός περιστατικού. Επιτάξεις ιδιωτικών είναι η λύση για την επαρκή αντιμετώπιση της πανδημίας που καθημερινά συσσωρεύει 70 – 100 νεκρούς.

Στο πίσω μέρος της πορείας των υγειονομικών ακολουθούσαν μερικές δεκάδες οπαδοί του αντιεμβολιαστικού κινήματος ζητώντας από τον «Έλληνα» να ξυπνήσει. Μια μεγάλη ελληνική σημαία προφανώς ήθελε το υπογραμμίσει ότι αυτοί είναι περισσότερο «Έλληνες» από τους άλλους…

Θ.Κ.