Από το ΜΑΥΡΟ της ΕΡΤ, στο ΜΑΥΡΟ σε εκπομπές της ΕΡΤ

 

Στις 12/9/18, μια ημέρα μετά την κήρυξη στάσης εργασίας της ΠΟΣΠΕΡΤ που έγινε για να μην μεταδοθεί η συνέντευξη στη ΔΕΘ του ναζιστή Μιχαλολιάκου, ο προϊστάμενός Υποδιεύθυνσης Περφερειακών Σταθμών της ΕΡΤ (Μιχάλης Μεσσήνης) έκοβε στον αέρα (!) με προφορική του εντολή εκπομπή της ΕΡΑ Βόλου που παρουσίαζε ο σύντροφος Βασίλης Πέτσης.
Η εκπομπή ήταν αφιερωμένη στη γέννηση (12/9/1913) και ζωή του μεγάλου Αμερικάνου αθλητή J.C OWENS που κατέκτησε 4 χρυσά μετάλλια στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Βερολίνου το 1936 διαλύοντας το μύθο της Άρειας φυλής των ναζιστών. Στο άθλημα της σκυταλοδρομίας (4χ100) ο Owens βρέθηκε κατά τύχη όταν αντικατατέστησε άλλο σπρίντερ που επέστρεψε πίσω στις ΗΠΑ χωρίς να αγωνιστεί γιατί ήταν …Εβραίος.

Αν και η εκπομπή βρισκόταν σε ευθεία γραμμή στήριξης της απόφασης της Ομοσπονδίας στη πάλη κατά του φασισμού, παρ΄όλα αυτά οι προϊστάμενοι διεύθυνσης τη μια μέρα απεργούν κατά του φασισμού και την επομένη μέρα κόβουν ιστορικές εκπομπές που αναμφίβολα συνεισφέρουν στην ιστορική μνήμη.
Το να αναζητήσει κανείς μια εύλογη απάντηση από την ΕΡΤ είναι μάλλον αδύνατον. Εξάλλου η θεωρία της συνέχειας του κράτους βρίσκει εφαρμογή σε πληθώρα καταστάσεων για να πραγματοποιηθεί η επιστροφή στο παρελθόν της πολιτικής προσαρμογής και υποταγής.
Ὀπως σε όλες τις περιπτώσεις κοψίματος εκπομπών από το 2016 και μετά, η απάντηση είναι η επίκληση των οργανογραμμάτων, της νομιμότητας των διαδικασιών και του διευθυντικού δικαιώματος.
Από την άλλη μπορεί κανείς να υποψιαστεί, όχι άδικα, ότι αρκετοί υπάλληλοι δεν συμβιβάστηκαν με τη νέα κανονικότητα επαναλειτουργίας της ΕΡΤ σύμφωνα με τις επιταγές της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ που παρέμεινε πιστή στα μνημόνια κι όρος ύπαρξής της είναι να κοπεί το νήμα των μαζικών αγώνων που οδήγησαν στην επαναλειτουργία της ΕΡΤ.
Εξάλλου ο σ. ΒΠ στις τελευταίες σωματειακές εκλογές συμμετείχε με το ψηφοδέλτιο της Αριστερής Πρωτοβουλίας Εργαζομένων ΕΡΤ παραμένοντας πιστός στο όραμα μιας άλλης ΕΡΤ, ανοιχτής στο εργατικό και κοινωνικό κίνημα και που είχαν διατυπωθεί με το κείμενο “ΠΟΙΑ ΕΡΤ ΘΕΛΟΥΜΕ”. Σίγουρα ούτε εμείς αγωνιστήκαμε για την δημόσια τηλεόραση και ραδιοφωνία των διευθυντάδων και της εξουσίας. Παλέψαμε όπως και οι εργαζόμενοι να αποκτήσουν φωνή όσοι δεν είχαν φωνή, ανοιχτή στα υπόγεια ρεύματα, την αμφισβήτηση, τις ανάγκες των καταπιεσμένων και όχι των καταπιεστών.
Οι χιλιάδες πολίτες που αγωνίστηκαν ενάντια στο ΜΑΥΡΟ, δηλ. την πολιτική των μνημονίων γνώρισαν την περίοδο των μαζικών αγώνων μια άλλη ΕΡΤ. Η επανάληψη του ΜΑΥΡΟΥ σε εκπομπές ποιότητας απλά μας θυμίζει ότι, αντίθετα με όσους διευθύνουν σήμερα την ΕΡΤ, ο αγώνας που ξεκινήσαμε δεν έχει ολοκληρωθεί και πρέπει να συνεχιστεί.

Απαιτούμε την άμεση υιοθέτηση της πρότασης της Επιτροπής Προγράμματος της ΕΡΑ Βόλου που ζητά την επανάληψη των συγκεκριμένων εκπομπών.

25/9/2018
ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΕΠΑΝΑΣΤΑΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ