Τη Μεγάλη Δευτέρα, 13 Απρίλη του 2020, το σωματείο μας, η Συνέλευση Βάσης Εργαζομένων Οδηγών Δικύκλου (Σ.Β.Ε.Ο.Δ), πραγματοποίησε παρέμβαση, ενάντια στην απόλυση του συναδέλφου Άκη Γ.

Συγκεντρωθήκαμε στην πύλη του Κέντρου Διανομής Αθηνών (Κ.Δ.Α) των ΕΛΤΑ Courier, (Άστρους 1 και Κερατσινίου). Στο κέντρο αυτό εργάζονται εργάτες που έχουν να διαχειριστούν τεράστιους σάκους που οι σωροί τους φτάνουν στο ταβάνι, αυτή είναι η πρώτη εικόνα που αντικρίσαμε μέσα στον χώρο εργασίας (και φυσικά υποτυπώδη μέτρα ασφαλείας). Ήταν φανερό πως η αιτιολογία της απόλυσης γιατί δεν είχε δουλειά, ήταν για… γέλια.

Λίγα λόγια για την ιστορία: Ο συνάδελφος Άκης εργαζόταν με διαδοχικές συμβάσεις τα τελευταία 2,5 χρόνια και απολύθηκε τηλεφωνικά την Παρασκευή 10 Απρίλη λίγες μέρες πριν την Μ. Εβδομάδα, και εν μέσω πανδημίας, φυσικά μετά τη λήξη της βάρδιας, για να μην σταματήσει και η διανομή. Το σωματείο θεώρησε την απόλυση του συναδέλφου καθαρά εκδικητική, λόγω της διαρκούς συνδικαλιστικής του δράσης και της απαίτησής του να εφαρμόζεται η εργατική νομοθεσία. Ο συνάδελφος Άκης όπως και εκατοντάδες ακόμη συνάδελφοι, καλύπτει πάγιες και διαρκείς ανάγκες των ΕΛΤΑ Courier. Παρά το κλίμα φόβου και δυσπιστίας που καλλιεργείται σταθερά από την εργοδοσία, από τους πρώτους κιόλας μήνες ανέπτυξε συνδικαλιστική δράση ενάντια στην καταστρατήγηση των εργασιακών δικαιωμάτων από τις ΕΛΤΑ Courier, Onex και τη θυγατρική της Skycom. Μαζί με άλλους συναδέλφους πρωτοστάτησε στη διεκδίκηση υπερωριών και τριετιών τόσο για τον ίδιο όσο και για το σύνολο των εργαζομένων όντας μέλος της ΣΒΕΟΔ και ιδρυτικό μέλος της εργατικής συνέλευσης «Σ.Β.ΕΛΤΑ.Δ.Α.» (Συνέλευση Βάσης ΕΛΤΑχυμεταφορέων Διανομέων Αθηνών). Παρότι η ενοικιαζόμενη εργασία στα ΕΛΤΑ και ΕΛΤΑ Courier παρουσιάζεται ως πανάκεια, εμείς οι εργαζόμενοι γνωρίζουμε πως η παρουσία των εργολαβικών εταιρειών έχει επιφέρει μείωση μισθών, καταστρατήγηση εργασιακών δικαιωμάτων και πλήρη εργασιακή ανασφάλεια…

Αυτή δεν ήταν παρά μια πρώτη κίνηση της ΣΒΕΟΔ και έπεται συνέχεια μέχρι να παρθεί πίσω η απόλυση του συναδέλφου. Τους βεβαιώνουμε ότι δεν θα μας βρουν μπόσικους παρόλη την δύσκολη συγκυρία.

Κ.M.