ΑΠΟΠΕΙΡΑ ΔΟΛΟΦΟΝΙΑΣ ΗΓΕΤΗ ΤΗΣ ΚΟΚΚΙΝΗΣ ΛΑÏΚΗΣ ΠΟΛΙΤΟΦΥΛΑΚΗΣ ΤΟΥ ΛΟΥΓΚΑΝΣΚ

 

 

Στις 7 Μαρτίου 2015 το αυτοκίνητο που μετέφερε τον Άλεξ Μοζγκοβόι ανατινάχθηκε από αυτοσχέδιες νάρκες έξω από το χωριό Μικχαΐλοβκα. Τόσο ο Μοζγκοβόι όσο και η φρουρά του επιβίωσαν της επίθεσης με ελαφρά τραύματα αλλά η επίθεση αυτή είναι πιθανόν να ανοίγει μια μελανή σελίδα στην ιστορία των λαϊκών πολιτοφυλακών της ανατολικής Ουκρανίας.

Τα πιο «αισιόδοξα» σενάρια θέλουν πίσω από την επίθεση αυτή να κρύβεται το ναζιστικό καθεστώς του Κιέβου, ενώ τα πιο «συνωμοσιολογικά» φωτογραφίζουν τις μυστικές υπηρεσίες της Μόσχας και όχι τυχαία.

Ο Μοζγκοβόι, ήρωας της εξέγερσης στην ανατολική Ουκρανία, στρατιωτικός ηγέτης του τάγματος «Φάντασμα» και ιδρυτικό στέλεχος της «Κόκκινης Αντίστασης» του Λουγκάνσκ, έχει προκαλέσει μεγάλα προβλήματα στην προσπάθεια της Μόσχας να επιβάλλει την πολιτική της στις εξεγερμένες περιοχές της ανατολικής Ουκρανίας.

Με κεντρικές θέσεις «Όλη η εξουσία στον λαό», «Κάθε ολιγάρχης είναι εχθρός της Κόκκινης Αντίστασης, Ουκρανός ή Ρώσος, όπως εχθρός είναι και η ΕΕ», «Ο πόλεμός μας είναι ταξικός και είναι κομμάτι μιας επαναστατικής διαδικασίας που ξεκίνησε το 1917», ο Μοζγκοβόι διαχωρίζει τη θέση του από τις φιλο-Πουτινικές και φιλοκαπιταλιστικές πολιτικές αρκετών και η Κόκκινη Aντίσταση αποτελεί έναν υπαρκτό πολιτικό φορέα που έχει μπει σφήνα ανάμεσα σε καπιταλιστικά μεγαθήρια που συγκρούονται, στο κέντρο μιας από τις πιο έντονες ενδοϊμπεριαλιστικές διαμάχες της μεταψυχροπολεμικής περιόδου.

Βασικοί στόχοι της Κόκκινης Αντίστασης έχουν μπει και από το ιδρυτικό της συνέδριο είναι οι εξής:

Ενοποίηση όλων των δυνάμεων της Ένωσης Λαϊκών Δημοκρατιών οι οποίες στην πράξη διεξάγουν αγώνα εναντίον του φασισμού, για λαϊκή εξουσία και ενάντια στην ολιγαρχία.
2. Δημιουργία κόμματος.
3. Αντίσταση στη Χούντα και στον κατοχικό πόλεμο. Δικτύωση των διαφόρων πολεμικών ομάδων, των «υπογείων» και των ενεργών μονάδων. Εύρεση των απαραίτητων χρηματικών πόρων και άλλων προμηθειών. Παροχή αποτελεσματικής προωθητικής δουλειάς καθώς και άλλων μη στρατιωτικών ομάδων στις απελευθερωμένες και τις προσωρινά κατεχόμενες περιοχές. Και ως κύριος στόχος: δημιουργία ενός ενιαίου τακτικού στρατού με το δικό του σύστημα επιστράτευσης, εκπαίδευσης προσωπικού, υλικοτεχνικής υποδομής και logistics.
4. Ειρηνική πολιτική δουλειά: Ο νόμος ισχύει για όλους. Δημιουργία αλυσίδας κυβερνητικής εξουσίας. Δημοψήφισμα για το Σύνταγμα της Ένωσης Λαϊκών Δημοκρατιών. Δημιουργία λαϊκών πολιτοφυλακών για την αποκατάσταση και τη διατήρηση της τάξης στις απελευθερωμένες περιοχές. Δημιουργία νομισματικού συστήματος με την απόσυρση από τη hryvnia (σημ: ουκρανικό εθνικό νόμισμα) και την ίδρυση μίας Μοναδικής Κρατικής Κεντρικής Τράπεζας. Εθνικοποίηση των μεγάλων επιχειρήσεων που λειτουργούν στην Ένωση Λαϊκών Δημοκρατιών. Η γη είναι δημόσια περιουσία. Διατήρηση μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων.

Μπορεί εύκολα κανείς να πει ότι το παραπάνω δεν είναι και το πιο επαναστατικό πολιτικό πρόγραμμα που έχει ποτέ δημιουργηθεί, αλλά αντιλαμβανόμενος τις συνθήκες πάνω στις οποίες συντάσσεται, καταλαβαίνει ότι ίσως αποτελεί το προοδευτικότερο και επαναστατικότερο ιδρυτικό κείμενο πολιτικού φορέα στην ανατολική Ουκρανία. Η παραπάνω άποψη ενισχύεται εύκολα και από το γεγονός ότι η «Κόκκινη Αντίσταση» συσπειρώνει στις τάξεις της πάνω από 1.500 ένοπολους πολιτοφύλακες, με τεράστια πολιτική επιρροή στις γύρω πόλεις και χωριά όπου έχουν ιδρυθεί λαϊκές συνελέυσεις με πρωτοβουλία της Κόκκινης Αντίστασης και οι βασική σημαία που χρησιμοποιούν είναι αυτή με το σφυροδρέπανο.

Είναι λογικό λοιπόν η ύπαρξή της και μόνο να κάνει καπιταλιστές σε ανατολή και δύση να ιδρώνουν, καθώς μπροστά στα μάτια τους το φάντασμα του κομμουνισμού αρχίζει να παίρνει σάρκα και οστά.

Λογικό επίσης είναι οι καπιταλιστές αυτοί να θέλουν να πνίξουν την Κόκκινη Αντίσταση και η δολοφονία ενός στρατιωτικού και πολιτικού ηγέτη – σύμβολο της περιοχής θα μπορούσε να αποβεί μοιραία στην πορεία αυτού του μορφώματος. Κανείς δεν μπορεί να πει με σιγουριά αν πίσω από την επίθεση αυτή κρύβεται το Ρώσικο ή το δυτικό κεφάλαιο, αλλά εάν πάρουμε υπόψη επίσης ότι η συγκεκριμένη πολιτοφυλακή από το καλοκαίρι και μετά έπαψε να λαμβάνει εξοπλισμό και υποστήριξη από την Μόσχα με εντολή της κυβέρνησης, τότε πολύ εύκολα μπορούμε να πούμε ότι οι πιθανότητες είναι 50-50.

Ιάσονας Σιούτης