ΑΠΟΠΕΙΡΑ ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΗΣΗΣ ΤΩΝ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΩΝ ΣΤΟ HOT SPOT ΣΑΜΟΥ

Βαθύ Σάμου

Το Σάββατο 22 Οκτώβρη, ομάδα αλληλέγγυων από την Αντιφασιστική Κίνηση, τη Λαϊκή Αντίσταση και την Ανταρσύα, έκανε παρέμβαση στο Κέντρο Κράτησης προσφύγων και μεταναστών στο Βαθύ.
Η πρώτη εικόνα που αντιμετωπίσαμε είναι εργασίες επέκτασης του Κέντρου, με νέα συρματοπλέγματα και αγκαθωτές περιφράξεις να ετοιμάζονται να στηθούν.

Αποφασίστηκε να μπούμε στο Κέντρο, να μιλήσουμε με τους πρόσφυγες και τους μετανάστες και να πάρουμε και οι ίδιοι μια εικόνα με τις συνθήκες που αντιμετωπίζουν. Οι πρόσφυγες μας έκαναν σαφές πως οι συνθήκες στο camp είναι άθλιες, το φαγητό δεν τρώγεται και πως θέλουν να φύγουν από εκεί μέσα γιατί νιώθουν φυλακισμένοι και θέλουν να συναντήσουν τις οικογένειές τους που βρίσκονται από την Αθήνα ως τη Γερμανία. Για ένα εικοσάλεπτο κι ενώ συνομιλούσαμε με τους πρόσφυγες και η Λαϊκή Αντίσταση μοίραζε ένα κείμενό της στα Αγγλικά, 6-8 μπάτσοι περικύκλωσαν την ομάδα των αλληλέγγυων και με τσαμπουκά μας οδήγησαν στο αυτοσχέδιο τμήμα του camp. Αφού μαζεύτηκε όλη η αστυνομική δύναμη και η ασφάλεια εκτοξεύοντας απειλές για αυτόφωρα, εισαγγελείς, κρατητήρια, με έναν να δείχνει και υπερβάλλοντα ζήλο πετώντας στο γραφείο τις χειροπέδες για να μας εκφοβίσουν, ήρθε και ο “υπεύθυνος” του κέντρου – εκπρόσωπος του Υπουργείου Εσωτερικών. Ενώ στην αρχή είχε γίνει σαφές πως πρόκειται για καταγγελία από μέρους τους, στη συνέχεια “τροποποιήθηκε” και έγινε απλή ενημέρωση.

Στη συνέχεια μεταφερθήκαμε και στο αστυνομικό τμήμα στο Βαθύ με κλούβα της αστυνομίας για να γίνει η εξακρίβωση των στοιχείων παρά το γεγονός ότι οι περισσότεροι από εμάς είχαν ταυτότητα και εν τέλει μετά από μιάμιση ώρα αφεθήκαμε ελεύθεροι.

Είναι ξεκάθαρη η στάση του Υπουργείου που θέλει να αποκλείσει τους πρόσφυγες και τους μετανάστες από το κίνημα αλληλεγγύης. Γι’ αυτό και όλα τα κέντρα είναι εκτός των αστικών ιστών και αποκλεισμένα με τείχη και συρματοπλέγματα. Γι’ αυτό παίρνουν θέση τα ΜΑΤ κάθε φορά που πορείες αλληλεγγύης φτάνουν έξω από τα κέντρα κράτησης κόβοντας κάθε επικοινωνία.

Η τρομοκρατία που στήνουν από κοινού οι μπάτσοι με το κράτος δε θα περάσει. Θα είμαστε συνέχεια δίπλα στους πρόσφυγες και τους μετανάστες παρά τις προσαγωγές και την τρομοκρατία τους.     

                                                            Μ.Μ.

 

H ανακοίνωση των Aυτόνομων Kινήσεων για τις προσαγωγές αναφέρει:

 

Το Σάββατο 22 Οκτώβρη, μια παρέμβαση μελών της Αντιφασιστικής Κίνησης, μαζί με την Λαϊκή Αντίσταση και την ΑΝΤΑΡΣΥΑ, στο Κέντρο Κράτησης προσφύγων και μεταναστών στο Βαθύ, καταλήγει στην προσαγωγή της ομάδας των αλληλέγγυων. Η προσπάθεια της Αστυνομίας να στήσει ένα κλίμα τρομοκρατίας με απειλές για εισαγγελέα, αυτόφωρα, συλλήψεις και χειροπέδες έπεσε στο κενό καθώς μετά από μιάμιση ώρα παράνομης κράτησης στο αυτοσχέδιο τμήμα μέσα στο κέντρο κράτησης και στο αστυνομικό τμήμα στο Βαθύ, οι 14 προσαχθέντες, 3 εκ των οποίων και μέλη των Αυτόνομων Κινήσεων αφέθηκαν ελεύθεροι.

Είναι σαφής η προσπάθεια του Κράτους να αποκόψει τους πρόσφυγες και τους μετανάστες από το λαϊκό και φοιτητικό κίνημα, σηκώνοντας συρματοπλέγματα και εγκλωβίζοντάς τους σε άθλιες συνθήκες κράτησης.

Καταγγέλουμε τις προσπάθειες του κράτους να απαγορεύει την αλληλεπίδρασή μας με τους πρόσφυγες και να στέλνει στην Ασφάλεια όσους το προσπαθούν. Καταγγέλουμε επίσης τις συνθήκες που επικρατούν στο Κέντρο Κράτησης καθώς σε δομή που χωράει 850 άτομα, στιβάζονται αυτή την περίοδο πάνω από 2300.

 

Η ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΙΑ ΔΕ ΘΑ ΠΕΡΑΣΕΙ

 ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΣΤΟΥΣ ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ, ΤΣΑΚΙΣΤΕ ΤΟΥΣ ΦΑΣΙΣΤΕΣ

 

Αυτόνομες Κινήσεις