Προοπτικές για τα κινήματα πόλης

της Τρισεύγενης Βαρελά

Την Παρασκευή 3/11/23 στα γραφεία της ΠΟΕ – ΟΤΑ έγινε συνέλευση της δημοτικής κίνησης “Αντικαπιταλιστική Ανατροπή στην Αθήνα”, που συμμετείχε μαζί με τις δημοτικές κινήσεις “Ανταρσία στις Γειτονιές της Αθήνας” και “Ανυπότακτη Αθήνα” και συνεργαζόμενους/ες αγωνιστές/ριες στη νέα δημοτική κίνηση της  “Ανατρεπτικής Συμμαχία για την Αθήνα” με επικεφαλής τον σύντροφο Κώστα Παπαδάκη, για την αποτίμηση των εκλογών και των αποτελεσμάτων πανελλαδικά και ιδιαίτερα στο Δήμο Αθηναίων. Εδώ παρουσιάζουμε συνθετικά τις συνεισφορές στη συνέλευση, από μέλη του ΕΕΚ, που ήταν υποψήφιες στις  δημοτικές εκλογές.

Συντρόφισσες και Σύντροφοι,  Σ΄ αυτές τις εκλογές ΤΟΛΜΗΣΑΜΕ !

Σίγουρα κάτω από την πίεση των ασφυκτικών φραγμών του νέου εκλογικού νόμου του ακροδεξιού Βορίδη που δεν ήταν όμως το πρωταρχικό, γιατί κάτω και από τις πολύ ισχυρές πιέσεις της κρίσιμης ιστορικής συγκυρίας στην Ελλάδα και διεθνώς, υπάρχει ανάγκη η νέα γενιά και οι εργαζόμενοι αυτής της χώρας και αυτής της πόλης να βγουν στο προσκήνιο, ενάντια στον καπιταλισμό που καταστρέφει την ζωή μας !

Στο πολύ μικρό χρονικό διάστημα -ουσιαστικά 1 μήνα- με την συγκρότηση της ΑΝΑΤΡΕΠΤΙΚΗΣ ΣΥΜΜΑΧΙΑΣ για την ΑΘΗΝΑ ξεπεράσαμε στην πράξη αυτό που είμασταν πριν. Μέσα από δυσκολίες και αντιφάσεις βρεθήκαμε με τις άλλες δύο δημοτικές κινήσεις με επικεφαλής τον αντιφασίστα σύντροφο Κώστα Παπαδάκη και είχαμε να αντιμετωπίσουμε ένα καινούργιο εκλογικό τοπίο  που είχε δύο πτυχές, αφ’ ενός την δική μας συγκρότηση – συμπόρευση και αφ’ ετέρου  μετά και όσα έχουν συμβεί το τελευταίο διάστημα στην Αθήνα και στην Ελλάδα (“μεγάλος περίπατος”, αγώνες για ελεύθερους χώρους, πυρκαγιές, πλημμύρες, καταστροφές περιουσιών κ.λπ.) να δώσουμε απαντήσεις και να διεκδικήσουμε μια πόλη ανθρώπινη.

Μετά και το 41% των εθνικών εκλογών που έδωσαν πάλι τη “νίκη” στη ΝΔ και που έσπειραν απογοήτευση ότι τίποτα δεν κινείται, ότι δεν υπάρχει Αριστερά και με τα καραγκιοζιλίκια του ΣΥΡΙΖΑ με τον Κασσελάκη, ήταν μια ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΜΑΧΗ που η μεγάλη αποχή έδειξε την ΑΠΑΞΙΩΣΗ του κόσμου στο ΑΣΤΙΚΟ ΠΟΛΙΤΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ. Καταφέραμε να πάρουμε ένα 6,09% και με την σημαντική συμβολή του συντρόφου Κώστα Παπαδάκη αλλά και σαν συνέχεια της δράσης μας και της συμμετοχής μας στους αγώνες που έγιναν το προηγούμενο διάστημα στις γειτονιές της Αθήνας. Ήταν και ένα πρώτο πολιτικό χτύπημα στους Κασιδιάρηδες και στον Μπακογιάννη και στο σύστημα που εξυπηρετούν.

Σ’ αυτές τις εκλογές, η μεγάλη αποχή της νέας γενιάς, δεν ήταν από αδιαφορία αλλά επειδή υπάρχει πολιτική καθεστωτική κρίση του συστήματος. Μεγάλο μέρος της νεολαίας εξατομικεύεται και ζει στην ανασφάλεια, την φτώχεια, την κρίση και την καταστολή. Όμως ένα κομμάτι που ψάχνεται πολιτικά,  μας ψήφισε γιατί θέλει ορίζοντες. Καθήκον μας είναι να φέρουμε τη νεολαία στους αγώνες μας μέσα από συλλογικές δράσεις.

Δεν θα μείνουμε στο αποτέλεσμα στην κάλπη. Η είσοδός μας με το νέο σχήμα δίνει ΕΛΠΙΔΟΦΟΡΑ ΜΗΝΥΜΑΤΑ για ανασυγκρότηση μιας ΑΛΗΘΙΝΑ ΕΠΑΝΑΣΤΑΤΙΚΗΣ ΑΡΙΣΤΕΡΑΣ. Με ανοιχτούς ορίζοντες, με το βλέμμα μας στραμμένο στη δύναμη του κινήματος, με τόλμη, χωρίς φόβο και με πίστη στις δυνατότητές μας.

Θα κάνω μία παρένθεση, θα μιλήσω για ένα κίνημα. “Σήμερα συμπληρώνονται 21 χρόνια από τις 3 Νοέμβρη του 2002 όταν στον περιφερειακό του Φιλοπάππου καλέστηκε η 1η λαϊκή συνέλευση κατοίκων –πρωτόγνωρη πανελλαδικά- πολύ πριν από τις συνελεύσεις των αγανακτισμένων του Συντάγματος. Παρά τις αντιδράσεις και προσωπικές επιθέσεις από μέλη του ΚΚΕ της περιοχής των Πετραλώνων στα μέλη του Εργατικού Επαναστατικού Κόμματος (ΕΕΚ), ενάντια σε ό,τι είχε αποφασιστεί συλλογικά και με την αντίληψη ότι “τώρα που βγήκε στη δημαρχία η υποψήφια της Νέας Δημοκρατίας Ντόρα Μπακογιάννη ποιος θα νοιαστεί για τα έργα στου Φιλοπάππου”,  όμως με προετοιμασία και τρέξιμο από μια χούφτα συντρόφους/ισες, συγκεντρώθηκαν 500 κάτοικοι των γύρω περιοχών -άγνωστοι μεταξύ μας-  και αφού συζήτησαν, αποφάσισαν και έδρασαν.  Χάλασαν τα σχέδια των κυβερνώντων μπροστά στους επερχόμενους Ολυμπιακούς αγώνες, έριξαν την περίφραξη και μέσα από δεκάδες λαϊκές συνελεύσεις και ανοιχτά συντονιστικά αναπτύχθηκε ένα πολύμορφο, μαζικό και αυτοοργανωμένο κίνημα για το λόφο Φιλοπάππου, απετράπη το κλείσιμο του λόφου με εισόδους, εισιτήρια κ.λπ. και είχαμε πολλές άλλες επιμέρους νίκες -να μη τρώω χρόνο να τα αναφέρω- και μέχρι σήμερα έχουμε ένα Λόφο ελεύθερο και προσβάσιμο 24 ώρες το 24ωρο. Φυσικά και σήμερα οι κάτοικοι των γύρω περιοχών είμαστε σε επιφυλακή για ό,τι σχεδιάζουν μιας και ο Λόφος των 700 στρεμμάτων είναι φιλέτο  για τα τουριστικά και επιχειρηματικά συμφέροντά τους.” Κλείνω την παρένθεση.

Θα συνεχίσω λέγοντας ότι το ζητούμενο από εδώ και πέρα είναι πώς προχωράμε ως νέα δημοτική κίνηση “Ανατρεπτική Συμμαχία για την Αθήνα”. Αναφέρουμε στη σελίδα 6 της διακήρυξης ότι “Για να αλλάξει η ζωή μας στην Αθήνα, θα πρέπει να βαδίσουμε στον δρόμο ενός μαζικού κινήματος το οποίο θα διεκδικεί εργατικά δικαιώματα, δημόσιους χώρους, πράσινο, ανθρώπινες γειτονιές, πολιτισμό, δημοκρατικά δικαιώματα, κοινωνική κι αντιρατσιστική αλληλεγγύη.  Ενός κινήματος που θα αντιστέκεται στην καταστροφική επέλαση εναντίον τους, θα αγωνίζεται αποτελεσματικά ενάντια στο υπάρχον πλαίσιο, θα επιτυγχάνει νίκες και κατακτήσεις, δεν θα διακατέχεται από «θεσμολαγνεία». Ενός κινήματος στο οποίο θα έχουν ρόλο και θέση εργατικά συνδικάτα, φοιτητικοί σύλλογοι, ανεξάρτητα λαϊκά όργανα, συνελεύσεις βάσης στις γειτονιές, επιτροπές αγώνα και συντονιστικά, εργατικές λέσχες, πρωτοβουλίες και λαϊκές συνελεύσεις, στέκια και πρωτοβουλίες αλληλεγγύης και αυτοοργάνωσης.”

Για να το πετύχουμε αυτό, όμως, πρέπει να βγούμε από τα πλαίσια της δικής μας “Αντικαπιταλιστικής Ανατροπής στην Αθήνα” και να δουλέψουμε ενιαία σαν μία δημοτική κίνηση “Ανατρεπτική Συμμαχία για την Αθήνα” με τους συναγωνιστές/τριες από τις άλλες δυο δημοτικές κινήσεις και με τον σύντροφο Κώστα Παπαδάκη. Κρατώντας την δική μας αυτονομία ως “Αντικαπιταλιστική Ανατροπή για την Αθήνα”,  αλλά ταυτόχρονα αναπτύσσοντας τη νέα δημοτική κίνηση που φάνηκε να καλλιεργεί προσδοκίες και πολλοί και πολλές μας ψήφισαν γι’ αυτό. Για να χτίσουμε κινήματα όπως τα ονειρευόμαστε !

ΑΜΕΣΑ  να καλέσουμε όσους/ες βρίσκονται μαζί μας στη δημοτική κίνηση της “Ανατρεπτικής Συμμαχίας για την Αθήνα” στην κάθε κοινότητα υποψήφιοι/ες και μη, σε ανοιχτές συναντήσεις και να συζητήσουμε για τα θέματα κάθε περιοχής και αφού συγκεντρωθούν από το κεντρικό συντονιστικό οι θεματολογίες  από όλες τις κοινότητες, να καλεστεί μια γενική συνέλευση που θα εμπλουτίσει τις από εδώ και πέρα δράσεις μας και τον τρόπο της οργάνωσής μας.

Να εμπνεύσουμε, να δουλέψουμε, χωρίς σκεπτικισμό μήπως κάποιοι/ες δεν είναι των δικών μας πεποιθήσεων, χωρίς φόβο για το καινούργιο, χωρίς μιζέρια που είναι αστική ιδεολογία και μηχανισμός ελέγχου των κυβερνώντων σε εμάς, χωρίς ταλαντεύσεις να αποκτήσουμε δεσμούς με το κόσμο της κάθε γειτονιάς. Να νιώσουν ότι η νέα δημοτική κίνηση “Ανατρεπτική Συμμαχία για την Αθήνα” είναι και δική τους. Και εμείς να ξαναβρούμε τη χαρά της συλλογικής δημιουργικότητας.

Να είστε σίγουροι /ες ότι θα έχει άλλη δυναμική και θα ξεπεράσει ό,τι γνωρίσαμε μέχρι σήμερα. Και όσο οι συνθήκες δυσκολεύουν τόσο εν δυνάμει, οι αντικειμενικές δυνατότητες θα μεγαλώνουν για αγώνες ενάντια στη φασιστική απειλή, τον ρατσισμό και τον σεξισμό, ενάντια στον πόλεμο που “μας χτυπά την πόρτα”, με αγώνες για την υγεία, για την στέγη, για την τροφή, για τη δουλειά,  για το περιβάλλον. 

ΓΙΑ ΑΝΤΙΚΑΠΙΤΑΛΙΣΤΙΚΕΣ ΑΝΑΤΡΟΠΕΣ για μια πόλη ΑΞΙΟΒΙΩΤΗ ΚΑΙ ΑΝΘΡΩΠΙΝΗ !