Tο Σάββατο 23/5/2020 διεξήχθη διά ζώσης αλλά και διαδικτυακά συνδιάσκεψη των Αριστερών Αντικαπιταλιστικών περιφερειακών και δημοτικών κινήσεων της χώρας.

Αν και τα προς συζήτηση θέματα δεν είχαν τεθεί εξ αρχής σε γνώση όλων, προκειμένου να τα επεξεργαστούν έγκαιρα οι εκπρόσωποι των δημοτικών κινήσεων, η συζήτηση  και ο προβληματισμός ήταν αρκετά γόνιμος στη διάρκεια των 5 ωρών που διήρκεσε η συνάντηση.

Συμμετείχαν σύντροφοι από Περιφέρειες Βόλου,Θεσσαλονίκης, Κρήτης, Β.Αιγαίου, Κεντρικής. Μακεδονίας, Φωκίδας, Δυτ. Ελλάδας, Αττικής, κ.ά.

Επίσης εκπρόσωποι από δημοτικές παρατάξεις Χανίων, Πετρούπολης, Αθήνας,  Αγ.Αναργύρων-Καματερού, Βύρωνα, Δάφνης, Κοκκινιάς, Καλλιθέας, Αργυρούπολης, Βόλου και Ιλίου, κ.ά.

Ο εκπρόσωπος της ΑΡ.Κ.Ι [δημοτικός σύμβουλος Ιλίου] στα 10 λεπτά που είχαν συμφωνηθεί να διατεθούν σε κάθε ομιλητή προσπάθησε να ψηλαφήσει τα πιο ουσιαστικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι εργαζόμενοι στη χώρα, αυτή την περίοδο.

Έθεσε κατ’ αρχήν ένα ερώτημα για προβληματισμό:

 ”Τι επιδιώκουμε με τις συγκεντρώσεις των Αριστερών Αντικαπιταλιστικών Κινήσεων και εάν υπάρχει πλάνο -πρόταση για κοινή δράση”.

Τοποθετήθηκε ως ΑΡ.Κ.Ι σε δύο άξονες :

  1. Σε ποιές οικονομικές, πολιτικές και κοινωνικές συνθήκες γίνεται η συνδιάσκεψη, γιατί ήδη σε σχέση με την προηγούμενη συγκέντρωση (Οκτώβρης 2019) έχουν αλλάξει όλα τα οικονομικά, κυρίως, αλλά πολιτικά και κοινωνικά δεδομένα.
  2. Τι να κάνουμε και τι αποφάσεις πρέπει να πάρουμε εάν οι συνθήκες έχουν πράγματι αλλάξει όπως η ΑΡ.Κ.Ι θα υποστηρίξει στην τοποθέτησή  της.

Όσον αφορά το πρώτο:

Α) Ανεργίαφτώχεια. Η ΑΡ.Κ.Ι θεωρεί ότι είναι το υπ’ αριθμό ένα πρόβλημα που αντιμετωπίζει ο λαός και ειδικά η εργατική τάξη στην Ελλάδα αλλά και διεθνώς.

Με την ξέσπασμα της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης το 2008-2009 -μια κρίση παγκόσμια, ιστορική, δομική-χρεοκόπησαν εταιρείες όπως η Leehman Brothers, οι ημικρατικοί κολοσσοί  Fanny Mei, Fredy Mac, και μια σειρά από τράπεζες στην Αμερική και την Ευρώπη.

Aποτέλεσμα ήταν να χαθούν τότε 8,6 εκατομμύρια θέσεις εργασίας

Σήμερα που μιλάμε κήρυξε χρεοστάσιο πάλι η Αργεντινή και χρεοκόπησε η Hertz σε Αμερική και Καναδά.

Εν έτει 2020 και μέσα σε μια διογκούμενη -από τα τέλη  του 2018 αλλά κυρίως από το φθινόπωρο του 2019-  όξυνση της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης, ξεσπάει   και μια υγειονομική κρίση-πανδημία, ο συνδυασμός των οποίων αφήνει ήδη πίσω του ερείπια.

Συγκεκριμένα τονΜάρτιο και Απρίλιο του 2020 μόνο στην Αμερική η επέλαση της ανεργίας έχει αφήσει μέχρι στιγμής 42 εκατομμύρια άνεργους. Το φάντασμα της μεγάλης ύφεσης του 1929 είναι εδώ.

Στην Ευρώπη οι άνεργοι έχουν ξεπεράσει τα 17 εκατομμύρια.

Στην χρεοκοπημένη από το 2010,ρημαγμένη, λεηλατημένη και πεινασμένη Ελλάδα οι άνεργοι έχουν ξεπεράσει το 1.180.000, εκ των οποίων οι 211.000 είναι νέοι άνεργοι των τελευταίων μηνών του 2020 σύμφωνα με ανακοίνωση του ΟΑΕΔ. ΛΑΡΚΟ, ΕΑΒ, Λευκόλιθοι στο Μαντούδι ακολουθούν…

Αυτό το μήνα τα ασφαλιστικά ταμεία αδυνατούσαν να πληρώσουν τις συντάξεις και αναγκάστηκαν να ”σπάσουν τον κουμπαρά ”τους. Έλλειμμα 200 εκατομμύρια ευρώ.

Ποιός ευθύνεται;

Η καπιταλιστική κυβέρνηση Μητσοτάκη, ο ΣΕΒ και οι μεγαλοεπιχειρηματίες που οφείλουν 40 δις ευρώ.

Η κυβέρνηση τούς πατρονάρει, με την 7μηνη παράταση απλήρωτων ασφαλιστικών εισφορών και την πλήρη απαλλαγή εισφορών για τους υπό αναστολή μισθωτούς.

Πώς οργανώνουμε την πάλη μας ενάντια στον Αρμαγγεδώνα που μας ”χτύπησε” την πόρτα;

Στα Δυτικά της Αθήνας και ειδικά στο Ίλιον δημιουργήθηκε η αυτοοργανωμένη συλλογικότητα ”Εργατική Συμμαχία στα Δυτικά” και προσπαθεί να συσπειρώσει εργαζόμενους, ανέργους, επισφαλώς εργαζόμενους, πρόσφυγες μετανάστες.

Β) Υγεία: Η πανδημία αποκάλυψε την πλήρη χρεοκοπία και την κατάρρευση του ΕΣΥ, θυσιάζοντας στο βωμό του αγώνα για την αντιμετώπιση του κορονοϊού γιατρούς και νοσηλευτές στα δημόσια νοσοκομεία. Η άμεση ανάγκη για προσλήψεις γιατρών και νοσηλευτών  συνάντησε την κυβερνητική αναλγησία. ”Επενδύσεις” στη δημόσια υγεία δεν γίνονται. Η ιδιωτική υγεία  ανήμπορη να αντιμετωπίσει τέτοια κρίση περιμένει στη γωνία για να εκμεταλλευτεί την αγωνία ενός ολόκληρου λαού .

Στην Ελλάδα προ του 2008, εδαπανάτο το 10% του ΑΕΠ (225 δις  ευρώ). Το 2019 εδαπανάτο το 4,5% του ΑΕΠ (180 δις).

Το 2020 με ύφεση που υπολογίζεται 5-10% οι δαπάνες για την υγεία εξαφανίζονται.

Ο  ”βασιλιάς” καπιταλισμός είναι γυμνός, ανήμπορος και γι’ αυτό επικίνδυνος μπροστά στα άλυτα αδιέξοδα που αντιμετωπίζει.

Δεν ξεχνάμε ότι η χώρα της τεχνολογίας, οι ΗΠΑ, δεν έχει αναπνευστήρες για τους ασθενείς του κορονοϊού με τους νεκρούς να φτάνουν τις 100.000!

Στην  Ελλάδα όπου σύμφωνα με τον πληθυσμό έπρεπε να υπάρχουν τουλάχιστον 3500 κλίνες ΜΕΘ υπάρχουν μόνο  560.

Τανοσοκομεία υπολειτουργούν με προσωπικό που υπολείπεται του πραγματικού κατά 45.000 γιατρούς, νοσηλευτές και διοικητικό προσωπικό [πηγή: ΠΟΕΔΗΝ 29-11-2019].

Η Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας έχει καταρρεύσει εδώ  και χρόνια. Τα Κέντρα Υγείας έχουν καταντήσει αγροτικά ιατρεία της δεκαετίας του 1950.

Μόνιμο προσωπικό έχει να διοριστεί τουλάχιστον μια δεκαετία.

Πόσοι διορίστηκαν εν μέσω πανδημίας; Στα Κ.Υ ούτε ένας!

Στα νοσοκομεία, 413 γιατροί και περίπου 2.500  νοσηλευτές. Μην ξεχνάμε ότι λείπουν 45.000.

Σήμερα Σάββατο 23-5-2020 ο ”λαγός” της κυβέρνησης, εκδότης και εφοπλιστής Μαρινάκης μας ενημερώνει στην εφημερίδα ”ΤΑ ΝΕΑ”, ότι τα Κ.Υ, όπως και η πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση θα οδηγηθούν στο σφαγείο των δήμων, δηλαδή στον Καιάδα.

Ποιός θα χρηματοδοτήσει αυτούς τούς  φορείς οι οποίοι είναι ήδη χρεοκοπημένοι; Ας αναμείνουμε από τους ”δημοκράτες” δημάρχους τα ανταποδοτικά τέλη. Τα συνήθη υποζύγια. Οι εργαζόμενοι.

Μπροστά σ’ αυτήν την καταστροφή δημιουργήθηκε η αυτοοργανωμένη συλλογικότητα Ιατρείο Κοινωνικής Αλληλεγγύης Ιλίου εδώ και 5 χρόνια.

Έχει προσφέρει ιατρική βοήθεια σε πάνω από 6.000 ασθενείς, φάρμακα, είδη υγιεινής, συλλογή ρούχων και από το Πάσχα επέκτεινε την δράση του σε ζητήματα αλληλεγγύης (συγκέντρωση και διανομή τροφίμων) τόσο στην περιοχή, όσο και στα στρατόπεδα προσφύγων

Γ) Παιδεία: Το ταξικό αντιδραστικό νομοσχέδιο Μητσοτάκη βάζει ταφόπλακα στην ήδη διαλυμένη δημόσια εκπαίδευση .

– Στα τεχνικά επαγγελματικά Λύκεια πετάνε στα ”σκουπίδια” χιλιάδες νέους και τους οδηγούν στην ιδιωτική παραπαιδεία.

– Προσπαθούν να ελέγξουν την αυθόρμητη ορμή και αμφισβήτηση της νεολαίας με ”ασφαλίτες και χαφιέδες” (κάμερες). Το ίδιο και για το εκπαιδευτικό προσωπικό. Πανελλαδικό Big Brother.

– Μαθήματα μέσω τηλεδιάσκεψης. Πλήρης απομόνωση και από-κοινωνικοποίηση των μαθητών από την σχολική κοινότητα.

Αναφέρουμε ενδεικτικά για προβληματισμό τη ρήση του Αϊνστάιν:

”Εάν σταματήσει η τεχνολογία την ανθρώπινη αλληλεπίδραση θα έχουμε γενιές ηλιθίων”.

Όλα γίνονται συνειδητά και στοχευμένα.

Δ) Περιβαλλοντικό: Η καταστροφή είναι πιθανόν μη αναστρέψιμη.

Δεν μιλάμε για κλιματική αλλαγή αλλά για κλιματική κρίση. Τρύπα του όζοντος, φαινόμενο του θερμοκηπίου, καταστροφή δασών (Αμαζόνιος, Αυστραλία), πυρηνικές δοκιμές, ανεμογεννήτριες, σκουπίδια κ.ά, δημιουργούν ανθρώπινο εφιάλτη ευνοώντας πιθανότατα τον κορονοϊό.

Στη χώρα εν μέσω κορονοϊού κατασκευάζουν νέα χωματερή στη Φυλή ενώ όλο το λεκανοπέδιο   “κάθεται” πάνω σε μια ατομική υγειονομική βόμβα.

Βόμβα ενάντια στην υγεία του μισού πληθυσμού της χώρας. Εμείς πεθαίνουμε και οι καπιταλιστές θησαυρίζουν από τα σκουπίδια.

Συμφωνούμε με την Βραζιλιάνα ποιήτρια Evaristo ”Εκείνοι συμφώνησαν να μας σκοτώσουν, εμείς συμφωνήσαμε να μην πεθάνουμε”!

Το καπιταλιστικό σύστημα δεν θέλει αλλά κυρίως δεν μπορεί να δώσει λύση στη κρίση όπως περιγράψαμε. Είναι σύστημα ασύμβατο με την ζωή των ανθρώπων.

Ερχόμαστε λοιπόν στην 2η ερώτηση της τοποθέτησής μας.

”Τι να κάνουμε;”

Εάν η εικόνα του κόσμου είναι έτσι όπως προσπαθήσαμε στο 10λεπτο να περιγράψουμε θεωρούμε ότι για να ικανοποιήσουμε τις ανάγκες της εργατικής τάξης και των λαϊκών φτωχών στρωμάτων, οι μάχες χαρακωμάτων δεν θα μας σώσουν.

Η τακτική μας πρέπει να υποτάσσεται στον στρατηγικό προσανατολισμό της εργατικής τάξης. Οργάνωση, οργάνωση, οργάνωση… για την εργατική εξουσία.

Δεν  μπορούμε να ρίχνουμε άκαπνες ντουφεκιές όπως οι σταλινικοί της ”Λαϊκής συσπείρωσης”. Σοσιαλισμός ή βαρβαρότητα”, μάς λένε τώρα.

Θυμήθηκαν(;) πολύ αργά τη Ρόζα. Είναι οι ίδιοι σταλινικοί επίγονοι – πλαστογράφοι με πρωτομάστορα τον ”πατερούλη” των λαών που σκύλευσαν το όνομα και το πτώμα της και τώρα με τον συνηθισμένο κυνισμό τους την κάνουν ”σύνθημα”

ΑΡιστερή Κίνηση Ιλίου [ΑΡ.Κ.Ι]

Υ.Γ. Ακολουθούν ορισμένες προσωπικές σκέψεις και προβληματισμοί που βαραίνουν αποκλειστικά τον γράφοντα και όχι βεβαίως την δημοτική κίνηση ΑΡ.Κ.Ι  συνολικά.

Στη συγκέντρωση του Σαββάτου  από όλους τους  σ. ομιλητές δεν σημειώθηκε ούτε καν ως απλή αναφορά  ότι τα προβλήματα   -για τα οποία κατέθεσαν τις απόψεις τους- έχουν μοναδική σχέση με την διπλή κρίση οικονομίας και πανδημίας. Δεν υπήρξε η παραμικρή τέτοια σύνδεση στις τοποθετήσεις τους. Δεν αναφέρθηκαν στα προβλήματα αυτά ως συγκεκριμένη διάθλαση της κρίσης στην ελληνική κοινωνία. Το ερώτημα παρέμεινε αναπάντητο, πώς τελικά προκύπτουν όλα τα εφιαλτικά προβλήματα στην παιδεία, υγεία, περιβάλλον, ανεργία, τους πρόσφυγες;

Η κρίση διεθνώς και στην Ελλάδα, είναι ή όχι η πηγή τους; Προσδιορίζει το βάθος και τις δυνατότητες για το πώς και ποιός θα πρέπει να δώσει τις λύσεις;

Για το τί και πώς θα πρέπει να κινηθούμε μετά το τέλος της καραντίνας; Δεν υπάρχει έξω από την Ελλάδα της κρίσης ένα ειδυλλιακό περιβάλλον.

Συντροφικά 

Δημήτρης Γεωργίου

*φωτογραφία από πρόσφατη εκδήλωση του Ιατρείου Κοινωνικής Αλληλεγγύης Ιλίου