Ασφαλιστικό ΜΜΕ, μια κοροϊδία που κρατάει δύο χρόνια

Ασφαλιστικό ΜΜΕ, μια κοροϊδία που κρατάει δύο χρόνια

 

Τις τελευταίες ημέρες ο υφυπουργός εργασίας Πετρόπουλος και η προϊσταμένη του Αχτσιόγλου “ενημέρωσαν” τα προεδρία των Ενωσεων που συμμετέχουν στην ΠΟΕΣΥ (Ομοσπονδία εργαζόμενων στα ΜΜΕ) ότι έχουν έτοιμη νομοθετική ρύθμιση για την διάσωση του ετοιμοθάνατου ταμείου των δημοσιογράφων – διοικητικών υπαλλήλων, τον ΕΔΟΕΑΠ.

Η νομοθετική αυτή ρύθμιση προβλέπει εισφορές εργοδοτών 8%, εργαζόμενων 6% (συν 4% για το εφάπαξ) και έναν πόρο/τέλος 2% επί του τζίρου των επιχειρήσεων ΜΜΕ, για την χρηματοδότηση του ταμείου (υγείας, επικούρησης και πρόνοιας).

Ο “πληθυσμός” των ασφαλισμένων που θα πρέπει να καλυφθεί είναι περίπου 50.000 σ’ όλη την Ελλάδα.

Η Αχτσιόγλου δήλωσε μάλιστα ότι η τροπολογία θα πάει προς έγκριση στην τρόικα και μετά θα ψηφισθεί στην Βουλή. Η έγκριση της τρόικας τυπικά έχει να κάνει με την παρουσία του τέλους του 2% που υποτίθεται ότι αντικαθιστά το πάλαι ποτέ αγγελιόσημο.

Η “πρωτοβουλία” αυτή της κυβέρνησης και οι ξαφνικές συσκέψεις με τα προεδρεία των Ενώσεων (όχι τα Διοικητικά Συμβούλια) ήρθε αμέσως μετά την πρώτη 24ωρη απεργία και μία συγκέντρωση εργαζόμενων ενάντια στα προεδρεία των Ενώσεων.

Η ανακοίνωση της “ρύθμισης” έριξε για άλλη μια φορά πάγο σε κάθε κινητοποίηση, σε έναν κλάδο που ήδη είναι “τσακισμένος” από τις μαζικές απολύσεις, το κλείσιμο εφημερίδων, καναλιών, ραδιοφώνων, την ανεργία, την υποαπασχόληση και την επικείμενη -λόγω κατάρρευσης ΕΔΟΕΑΠ- απώλεια ακόμα και της ασφαλιστικής κάλυψης.

Πρόκειται όμως για άλλη μια απάτη και στάχτη στα μάτια ενός κλάδου σε απόγνωση.

Τα όσα προβλέπει η ρύθμιση δεν αντέχουν ούτε για λίγο στη σύγκριση με τα στοιχεία των αναλογιστικών μελετών που έχουν γίνει για το ταμείο.

Μια αισιόδοξη εκδοχή της καλύτερης δυνατής εφαρμογής αυτής της ρύθμισης διασφαλίζει το ταμείο το πολύ για 1 – 2 χρόνια και αυτό μόνο με την προϋπόθεση ότι ο ΕΦΚΑ θα εκταμιεύσει όσα χρωστάει από οφειλόμενο αγγελιόσημο στον ΕΔΟΕΑΠ.

Επιπλέον η κυβέρνηση ακόμα και να νομοθετήσει, ο νόμος θα πέσει από την πρώτη προσφυγή που θα κάνουν οι εργοδότες (οι οποίοι δεν έχουν συμφωνήσει) γιατί αφορά “σχέση” μόνο μεταξύ εργοδοτών – εργαζόμενων, αφού το δημόσιο δεν συμμετέχει ούτε στο παραμικρό σ’ αυτό το ιδιότυπο επαγγελματικό ταμείο με το οποίο θέλουν να αντικαταστήσουν τον ΕΔΟΕΑΠ.

Τέλος, αυτή η φροντίδα της Αχτσιόγλου να υπενθυμίσει με έμφαση ότι πρέπει να περάσει από την τρόικα, είναι πολύ πιθανό να υποκρύπτει την προσδοκία ότι η τρόικα θα το απορρίψει αφού δεν το θέλουν οι εργοδότες, που από τις 15 Σεπτεμβρίου 2016 δεν πληρώνουν ευρώ για την ασφάλιση των μελών της ΕΣΗΕΑ. Και έτσι αυτή, οι εργοδότες και οι πρόθυμοι συνδικαλιστές συνομιλητές της, να εμφανισθούν ως ανεύθυνοι της αποτυχίας των διαπραγματεύσεων που κρατάνε εδώ και δύο σχεδόν χρόνια…

Σε κάθε εκδοχή της είναι μια απάτη με τρεις πρωταγωνιστές: την κυβέρνηση, την συνδικαλιστική γραφειοκρατία των “προθύμων” συνομιλητών της και τους καναλάρχες, με θύμα την ασφάλιση και τις ζωές των εργαζόμενων στα ΜΜΕ.