ΟΧΙ ΣΤΟ ΚΟΨΙΜΟ ΤΩΝ ΔΩΡΕΑΝ ΣΥΓΓΡΑΜΜΑΤΩΝ

ΟΧΙ ΣΤΟ ΚΟΨΙΜΟ ΤΩΝ ΔΩΡΕΑΝ ΣΥΓΓΡΑΜΜΑΤΩΝ

ΟΧΙ ΣΤΟ ΚΟΨΙΜΟ ΤΩΝ ΔΩΡΕΑΝ ΣΥΓΓΡΑΜΜΑΤΩΝ

Ένα νέο επεισόδιο της υλικής κατάρρευσης των ελληνικών πανεπιστημίων, εξελίσσεται μετά την ανακοίνωση του Συλλόγου Εκδοτών Επιστημονικών Βιβλίων (ΣΕΕΒΙ) για την αναστολή της διανομής των ακαδημαϊκών συγγραμμάτων σε φοιτητές & σπουδαστές, έως την αποπληρωμή των οφειλών προς τους εκδότες από το Υπουργείο Παιδείας. Αντίστοιχα γεγονότα εκτυλίσσονται και στον τομέα της φοιτητικής μέριμνας – ιδιαίτερα στην σίτιση – η οποία μετά τον νόμο Διαμαντοπούλου καλύπτεται με εργολαβίες ιδιωτών.

Τα εκπαιδευτικά ιδρύματα καταρρέουν καθημερινά, κάτω από το βάρος των υπέρογκων χρεών για λειτουργικές ανάγκες και πάγια έξοδα, λόγω της έλλειψης διδακτικού και τεχνικού προσωπικού αλλά και υποδομών.

Όλες οι λύσεις που έχει επιδιώξει το υπουργείο παιδείας πατούν στην διατήρηση της λιτότητας στα ιδρύματα αλλά και της ένταξης των ελαστικών σχέσεων εργασίας με μισθούς πείνας στα πανεπιστήμια.

Λίγους μήνες μετά την ψήφιση του νομοσχεδίου Γαβρόγλου για την ανώτατη εκπαίδευση, τα ιδρύματα βρίσκονται σε τέλμα. Η στροφή στον ιδιωτικό τομέα και στην ανταποδοτική λειτουργία των ιδρυμάτων αποτυγχάνει πριν ακόμα ο νέος νόμος εφαρμοστεί. Η αδυναμία των ΑΕΙ και ΤΕΙ να λειτουργήσουν επιδεινώνεται καθώς επιχειρείται να απαντηθεί μέσω ενός νέου γύρου υπερχρέωσης σε ιδιώτες.

Κανένα νομικό πλαίσιο δεν μπορεί να δώσει λύση στα προβλήματα των πανεπιστημίων, όταν η χρηματοδότηση τους παραμένει ελάχιστη, και καθώς οι απόφοιτοι δεν έχουν εργασιακή προοπτική. Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ υποσχόταν ένα πιο δημοκρατικό πανεπιστήμιο και τη συμμετοχή των φοιτητών στη λήψη αποφάσεων, όμως στην πραγματικότητα καλεί τους φοιτητές να “συναποφασίσουν δημοκρατικά” το συντονισμό της χρεοκοπίας των πανεπιστημίων. Στις συνθήκες χρεοκοπίας του ελληνικού καπιταλισμού και του ατέρμονου μνημονιακού εφιάλτη δεν αποτελεί διέξοδο από την κρίση των πανεπιστημίων ούτε το δημοκρατικό, ούτε το επιχειρηματικό πανεπιστήμιο. Δεν μπορεί να υπάρξει κανένα πανεπιστήμιο χωρίς πόρους και χωρίς καμία προοπτική για τους αποφοίτους του -πέρα από εκείνη της μαζικής ανεργίας.

Απαιτούμε την άμεση διανομή των συγγραμμάτων. Έξω από τις σχολές όλοι οι ιδιώτες. Δωρεάν σίτιση – στέγαση – φοίτηση για όλους!

Η ΟΕΝ παλεύει για μια πραγματικά δημόσια και δωρεάν παιδεία για όλους, χωρίς ταξικούς και εξεταστικούς φραγμούς. Ο μόνος τρόπος τα πανεπιστήμια να μείνουν ανοιχτά, είναι με επαναστατικά μέτρα διαγραφής του χρέους και μέσω της συνολικής αναδιοργάνωσης της παιδείας και της κοινωνίας σε σοσιαλιστικές βάσεις.

Το φοιτητικό κίνημα να απαντήσει με ένα νέο γύρο γενικών συνελεύσεων σε όλες τις σχολές και διαδηλώσεις σε κάθε πόλη ενάντια στην διάλυση και την χρεοκοπία για να ανατρέψουμε την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ η οποία στερεί το παρόν και το μέλλον της νεολαίας, της εργατικής τάξης και του φτωχού λαού.

Συμβούλιο Δράσης της ΟΕΝ, 6/10/2017