Άστεγη η Παιδεία στην Ελλάδα

Άστεγη η Παιδεία στην Ελλάδα

Χωρίς ένα κεραμίδι πάνω από το κεφάλι τους βρίσκονται εκατοντάδες φοιτητές σε Πάτρα, Κέρκυρα και  Αθήνα, καθώς  τα υλικοτεχνικά προβλήματα των Φοιτητικών Εστιών συνεχίζονται, παρά τις υποσχέσεις του υπουργείου Παιδείας.

Στη Πάτρα, οι  εστιακοί φοιτητές βρίσκονται χωρίς κατάλυμα. Και αυτό γιατί  τα ξενοδοχεία τους πετάνε στο δρόμο αφού δεν έχουν πάρει τα λεφτά τους από το υπουργείο. 

Αφού οι φοιτητές προσπάθησαν να επικοινωνήσουν με τον ΙΝΕΔΙΒΙΜ ώστε να βρεθεί μια λύση και δεν βρήκαν άκρη, αποφάσισαν να δράσουν άμεσα, κάνοντας κατάληψη στη πρυτανεία του Πανεπιστημίου Πατρών. Παράλληλα καλούν όλο το λαό της Πάτρας να σταθεί στο πλευρό τους μέχρι τη δικαίωση του αγώνα τους. Την ίδια στιγμή, στη Κέρκυρα οι φοιτητές βρίσκονται χωρίς στέγη, καθώς οι τιμές των διαμερισμάτων στο νησί έχουν φτάσει σε απαγορευτικό επίπεδο λόγω τις μικρής τους διάθεσης, αφού τα περισσότερα διαμερίσματα διατίθενται μέσω Airbnb (σ.σ. εταιρεία που μεσολαβεί στην ενοικίαση διαμερισμάτων σε χαμηλές τιμές για τουριστικούς λόγους).

Οι λόγοι που εκατοντάδες φοιτητές στερούνται το δικαίωμα τους στη μόρφωση αφού τίθεται υπό αμφισβήτηση το δικαίωμά τους στη στέγαση δε διαφέρουν και πολύ στην περίπτωση της Πάτρας, της Κέρκυρας ή ακόμα και της Αθήνας όπου οι φοιτητικές εστίες είναι σε τέτοια κατάσταση όπου πλέον δε θα μπορούν να είναι κατοικήσιμες.

Είναι ξεκάθαρο ότι το κράτος δε θέλει να δώσει δεκάρα για τις σπουδές μας, καθώς δεν δίνει ούτε φράγκο για την ανέγερση αξιοπρεπών φοιτητικών εστιών σε όλη την Ελλάδα. Προτιμά να δίνει υπέρογκα ποσά για την αποπληρωμή ενός χρέους που δε τελειώνει και δεν είναι δικό μας αλλά και για την πραγματοποίηση τεράστιων πολυεθνικών στρατιωτικών ασκήσεων που δε μας αφορούν. Εμείς από τη μια μεριά και η αστική  τάξη και το κράτος της από την άλλη δε χωράμε στην ίδια χώρα. Πρέπει να τους ανατρέψουμε.

Γ.Φ.