Ο Χαφίζ Ακίφ Καν είναι αγωνιστής της αριστεράς και πολιτικός πρόσφυγας από το Πακιστανικό Κασμίρ. Περιφερειακός γραμματέας της φοιτητικής ομοσπονδίας Jammu Kashmir National Students Federation από το 2015 μέχρι το 2018 στοχοποιήθηκε ταυτόχρονα από τις πακιστανικές υπηρεσίες καταστολής και από θρησκευτικές φονταμενταλιστικές οργανώσεις και αναγκάζεται να εγκαταλείψει το Πακιστάν και να αναζητήσει καταφύγιο στην Ελλάδα.

Ο Ακίφ είναι ενεργός πολιτικά στην Ελλάδα και ιδρυτικό μέλος της Anticapitalist Migrants Greece, μέλος του Συντονισμού για το Προσφυγικό-Μεταναστευτικό, και μέλος της ΑΝΤΑΡΣΥΑ. Παλεύει για τα δικαιώματα των προσφύγων, ενάντια στον ρατσισμό και την πολιτική που στοχοποιεί τους πρόσφυγες σαν εισβολείς.

Το ελληνικό κράτος, παρά τον προφανή κίνδυνο που θα είχε για τη ζωή του η απέλασή του στο Πακιστάν, έχει απορρίψει τρεις φορές να του χορηγήσει πολιτικό άσυλο στην χώρα μας.

Και σαν να μην έφτανε αυτό, την Τρίτη 20 Ιουνίου 2023 ο Ακίφ συνελήφθη ενώ πήγαινε σε συνέλευση συντονισμού δράσεων για το ναυάγιο της Πύλου, στο πλαίσιο μίας επιχείρησης «σκούπα» στο κέντρο της Αθήνας και φυλακίστηκε στο ΠΡΟ.ΚΕ.ΚΑ Αμυγδαλέζας.

Η πολιτική της «Ευρώπης-φρούριο» που εφαρμόζεται τα τελευταία χρόνια και από το ελληνικό κράτος είναι που ευθύνεται για τα φριχτά ναυάγια με τους εκατοντάδες νεκρούς. Όσοι και όσες καταφέρνουν να φτάσουν σε ελληνικό έδαφος φυλακίζονται δίχως να έχουν πρόσβαση σε απλά και αυτονόητα δικαιώματα. Φυσικά, οι αυτουργοί αυτής της καταστρατήγησης των δικαιωμάτων όλων αυτών των ανθρώπων δεν βγάζουν τσιμουδιά για τις συνθήκες και τις αιτίες που οδήγησαν τους ανθρώπους στην προσφυγιά.

Στο πρόσωπο του Ακίφ βλέπουμε όλους τους αγωνιστές και τις αγωνίστριες που διώκονται για την πολιτική τους δράση. Βλέπουμε όλους και όλες που μέσα από κακουχίες και με κίνδυνο της ζωής τους, διεκδικούν να ζήσουν ελεύθερα. Βλέπουμε τους χιλιάδες νέους και νέες που προσπαθούν να αποκτήσουν δικαιώματα σε εργασία, υγεία, παιδία και στέγαση ενώ σπαταλούν μήνες και χρόνια σε κέντρα κράτησης στην Ελλάδα.

Να μην γίνει ο Ακίφ ένα ακόμα θύμα του αμείλικτου προσώπου της Ευρώπης- Φρούριο, της αντιπροσφυγικής πολιτικής των κυβερνήσεων σε συνεργασία με την Ε.Ε. και τη FRONTEX.

Στεκόμαστε αλληλέγγυοι και αλληλέγγυες στον Ακίφ και ζητάμε να του δοθεί πολιτικό άσυλο

Βλέπε και: https://www.neaprooptiki.gr/allilengyi-ston-syntrofo-chazif-akif-kan/