της Κατερίνας Μάτσα
Μεγαλειώδης διαδήλωση πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 18 Οκτώβρη στο Ηράκλειο Κρήτης. Συμμετείχαν δεκάδες σωματεία, συλλογικότητες, όλοι οι υγειονομικοί και πλήθος κόσμου. Παλλαϊκό αίτημα να μην οδηγηθεί σε κλείσιμο, λόγω υποστελέχωσης, το Βενιζέλειο Νοσοκομείο Ηρακλείου. Εχουν ήδη διακοπεί τα χειρουργεία γιατί δεν υπάρχουν αναισθησιολόγοι. Οι λίστες αναμονής είναι τεράστιες. Ελάχιστοι γιατροί έχουν απομείνει και στις άλλες ειδικότητες με αποτέλεσμα να κινδυνεύουν να κλείσουν και τα τακτικά ιατρεία.
Μέσα σ’ αυτές τις συνθήκες της τρομερής εργασιακής εξουθένωσης πολλοί γιατροί έχουν παραιτηθεί και άλλοι ετοιμάζονται να τους ακολουθήσουν. Το δεύτερο μεγαλύτερο νοσοκομείο της Κρήτης κινδυνεύει να μετατραπεί, εκ των πραγμάτων, σε Κέντρο Υγείας. Οι ασθενείς οδηγούνται αναγκαστικά στον ιδιωτικό τομέα, ενώ όσοι δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα παραμελούν τα προβλήματα υγείας που αντιμετωπίζουν, με ανυπολόγιστες συνέπειες ακόμα και για τη ζωή τους.
Η κυβέρνηση Μητσοτάκη σφυρίζει αδιάφορα. Οι αγωνιώδεις εκκλήσεις των συνδικαλιστικών οργάνων για το διορισμό γιατρών και νοσηλευτικού προσωπικού πέφτουν στο κενό. Ο υπουργός Υγείας που επισκέφτηκε το νοσοκομείο την παραμονή της μεγάλης κινητοποίησης όχι μόνο του υγειονομικού προσωπικού αλλά ολόκληρης της πόλης περιορίστηκε σε αόριστες υποσχέσεις ότι θα δοθούν λύσεις στα συσσωρευμένα προβλήματα του νοσοκομείου, με μόνο συγκεκριμένο ότι θα καλυφθεί η θέση του αναισθησιολόγου από γιατρό με μπλοκάκι!
Ο εμπαιγμός δεν πέρασε, ο κρητικός λαός συγκεντρώθηκε στην πύλη του νοσοκομείου και ακολούθησε η πορεία μήκους πέντε περίπου χιλιομέτρων στο κέντρο της πόλης με τεράστιο παλμό και αντικυβερνητικό χαρακτήρα. Όχι στην ιδιωτικοποίηση του ΕΣΥ! Θέλουμε γιατρούς και όχι μπάτσους! Λεφτά για την Υγεία και όχι για τα όπλα! Ήταν μερικά από τα συνθήματα που φώναζαν οι εξαγριωμένοι διαδηλωτές.
Τη σκυτάλη του αγώνα πήραν οι εργαζόμενοι στο Νοσοκομείο Ρεθύμνου. Την Παρασκευή 20 Οκτώβρη πραγματοποίησαν στάση εργασίας και συγκέντρωση διαμαρτυρίας στην πύλη του νοσοκομείου με αίτημα να ανασταλεί η εφαρμογή της εντολής της 7ης Υγειονομικής περιφέρειας να εφημερεύουν στα Επείγοντα γιατροί όλων των ειδικοτήτων. Τί σημαίνει αυτό στην πράξη; Ότι ένα τροχαίο θα το υποδεχθεί ένας δερματολόγος! Καταλαβαίνουμε όλοι τους κινδύνους που αυτό συνεπάγεται για τους ασθενείς.
Η κυβέρνηση Μητσοτάκη επιμένει να μη διορίζει το αναγκαίο, μόνιμο προσωπικό σε γιατρούς και νοσηλευτές και να οδηγεί τους ελάχιστους γιατρούς που υπηρετούν στα δημόσια νοσοκομεία σε παραίτηση. Οι υγειονομικοί του Ρεθύμνου δηλώνουν ότι θα κλιμακώσουν τον αγώνα.
Τη σκυτάλη ετοιμάζεται να πάρει και το Λασήθι, όπου και εκεί είναι κενές οι θέσεις παθολόγων, αναισθησιολόγων, καρδιολόγων, ακτινολόγων, παιδιάτρων!
Ακόμα και στο πανεπιστημιακό νοσοκομείο ΠΑΓΝΗ η υποστελέχωση σε ιατρικό, νοσηλευτικό και άλλο προσωπικό είναι τόση που η παιδοψυχιατρική κλινική κινδυνεύει άμεσα να κλείσει…
Είναι φανερό ότι το πιο επείγον αίτημα σήμερα είναι η ανατροπή της κυβέρνησης Μητσοτάκη.