ΑΘΩΟΙ ΟΙ 2 ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΤΗΣ ΕΛΒΟ

 

 

 

Η διαδικασία θύμιζε αυτές της παλιάς τηλεοπτικής κωμικής σειράς   “Η Δίκη της Δευτέρας” μια και οι καταθέσεις των μαρτύρων κατηγορίας και οι εύστοχες παρατηρήσεις της έδρας προκάλεσαν πολλές φόρες το γέλιο στο ακροατήριο που ως επί το πλείστον αποτελούνταν από αλληλέγγυους στους κατηγορούμενους εργαζόμενους. Όμως τα αίτια αυτής της δίκης είναι πολύ σοβαρά ώστε να τα αντιμετωπίσουμε με ανάλαφρο τρόπο.

Όλα ξεκίνησαν όταν εργαζόμενοι του σχήματος “«Πρωτοβουλία για την ενότητα εργαζομένων ΕΛΒΟ” τοιχοκόλλησαν εντός του εργοστασίου  προκήρυξη για την απεργία της 27/11/2014 όπου αφενός ασκούσαν κριτική στην συνδικαλιστική γραφειοκρατία, αφετέρου καλούσαν σε παρέμβαση των εργαζομένων στα διόδια για την προπαγάνδιση των προβλημάτων της βιομηχανίας που τελεί υπό εκκαθάριση. Τις επόμενες μέρες η προκήρυξη έφτασε μέχρι και στα χέρια του (προέδρου της ΓΣEE) Παναγόπουλου. Ακολούθησε εξώδικο και τελικά μήνυση για συκοφαντική δυσφήμιση απο 4 εργαζόμενους της ΕΛΒΟ – μελη του ΔΣ του επιχειρησιακού Σωματείου εργαζομένων της ΕΛΒΟ (αν και στην προκήρυξη δεν υπήρχε η παραμικρή νύξη προς αυτούς) και από τον πρόεδρο του ΕΚΘ.

Οι ενάγοντες υποστήριξαν ότι θίγεται η προσωπικότητά τους από  χαρακτηρισμούς του τύπου  “εργατοπατερία”, “επαγγελματίες συνδικαλιστές” και ανεπάγγελτοι μεσίτες”. Ένας μάρτυρας μάλιστα δήλωσε ότι “μεσίτης” σημαίνει “αυτός που τα παίρνει” και δεν ανέχεται να υπαινίσσονται ότι χρηματίζεται! Ο πρόεδρος του ΕΚΘ και υποψήφιος για την ΚΕ του ΠΑΣΟΚ δε, το πήγε ένα βήμα παραπέρα υποστηρίζοντας ότι φράσεις του τύπου “απεργίες τουφεκιά στον αέρα” αποτελούν χείριστη συκοφαντία αφού τόσο η ηγεσία της ΓΣΕΕ όσο και του ΕΚΘ ξημεροβραδιάζονται αμισθί στα γραφεία τους για να περισώσουν ό,τι μπορούν από την αντιλαϊκή λαίλαπα!

Η ετυμηγορία δεν θα μπορούσε να είναι πέρα από την αθώωση των κατηγορούμενων όμως ο σκοπός αυτής της πρωτοφανούς μήνυσης ήταν διπλός: Από τη μια να τρομοκρατήσουν τους εργαζομένους που αντιτίθενται στο ξεπούλημα της ΕΛΒΟ, και από την άλλη να ποινικοποιήσουν οποιαδήποτε προσπάθεια κριτικής απέναντι στην συνδικαλιστική γραφειοκρατία. Δεν τους πέρασε και ούτε θα τους περάσει…

Πανταλέων