ΑΘΩΟΙ ΟΙ ΚΑΤΗΓΟΡΟΥΜΕΝΟΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΟΡΕΙΑ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑΣ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΗΝ ΕΚΚΕΝΩΣΗ ΤΗΣ ΚΑΤΑΛΗΨΗΣ ΠΙΚΠΑ

Ηράκλειο Κρήτης

Την Τρίτη 7 Ιανουαρίου 2014 έγινε στο Ηράκλειο Κρήτης η δίκη των 4 κατηγορουμένων από την πορεία διαμαρτυρίας ενάντια στην εκκένωση της κατάληψης ΠΙΚΠΑ που πραγματοποιήθηκε 3 χρόνια πριν, στις 16/2/11.
Και στους 4 είχαν αποδοθεί ποινές πλημελημματικού χαρακτήρα ενώ οι δύο από αυτούς κατηγορούνταν παράλληλα με βαρύτατες κατασκευασμένες κατηγορίες κακουργηματικού χαρακτήρα. Πέρα από τις κατηγορίες τούς είχαν επιβληθεί περιοριστικοί όροι και εγγύηση 28.000 ευρώ.
Όλες οι κατηγορίες καταρρίφθηκαν στο δικαστήριο όπου οι μάρτυρες κατηγορίας, όλως τυχαίως ήταν όλοι ματατζήδες, έπεφταν σε τρομερές αντιφάσεις ακυρώνοντας τις ίδιες τους τις μαρτυρίες με αποτέλεσμα την πανηγυρική αθώωση των τριών συντροφισσών και του ενός συντρόφου.

Η κατάληψη ΠΙΚΠΑ ήταν γέννημα της εξέγερσης του Δεκέμβρη όπως και πολλές άλλες καταλήψεις που μέχρι σήμερα διώκονται η μια μετά την άλλη από το κράτος κάτω από την ταμπέλα “εστία ανομίας”.  Φυσικά, μόνη εστία εστία ανομίας είναι ο ίδιος καπιταλισμός και η κρίση του που στέλνει ανθρώπους σε αδιέξοδο και στην απόγνωση. Και απ’ αυτή την άποψη κάθε φωνή αντίστασης αποτελεί τον μεγαλύτερο εχθρό του κράτους.
Η κατάληψη ΠΙΚΠΑ όσο ήταν ζωντανή δεν ήταν άλλο παρά ένας χώρος αντίστασης που συσπείρωνε κυρίως νέους ανθρώπους με όνειρα και όραμα για μια άλλη κοινωνία. Ένα εγχείρημα που στέγαζε κοινωνικές και πολιτικές εκδηλώσεις, προτάσσοντας την αυτοοργάνωση και φέρνοντας την αλληλεγγύη, την δημιουργία, την αυτομόρφωση στην ζωή.
Στις 16/2/2011, αστυνομία και εισαγγελέας εκκενώνουν το κατειλημμένο ΠΙΚΠΑ. Το παραμύθι είναι πλέον γνωστό. Ο χώρος θα αξιοποιούνταν από κάποια δημόσια υπηρεσία. Όπως ήταν φυσικό ποτέ δεν αξιοποιήθηκε, αντ’ αυτού σφραγίστηκε. Λίγες ώρες μετά την εκκένωση πραγματοποιήθηκε πορεία διαματυρίας και αλληλεγγύης προς την κατάληψη η οποία κατέληξε σε συγκρούσεις μεταξύ διαδηλωτών και αστυνομίας στην προσπάθεια ανακατάληψης. Εκεί έγιναν οι τέσσερις συλλήψεις στο σωρό εκ των οποίων η μια σύλληψη συνοδεύτηκε από τον «απαραίτητο» ξυλοδαρμό. Η αθώωση των συντρόφων είναι μια νίκη για το κίνημα.
K.