του Γιάννη Αγγέλη

Η συζήτηση στην Βουλή την Τετάρτη 25/6 και η “αντιπαράθεση” κυβέρνησης – αντιπολίτευσης, ένα πράγμα σίγουρα ξεκαθάρισε για όσους είχαν την υπομονή να την παρακολουθήσουν, είτε σαν τηλεοπτικό… θέαμα, είτε σαν ραδιοφωνικό κοινοβουλευτικό… θόρυβο:

Η κυβέρνηση αυτή για τον λαό είναι “κίνδυνος θάνατος” για όσο επιβιώνει. Και η αντιπολίτευση του Σύριζα είναι το “μαξιλάρι” της κοινοβουλευτικής επιβίωσης του Μητσοτάκη.

Οι πραγματικές διαστάσεις της τραγικής αλήθειας έμειναν έξω από τους τέσσερις τοίχους της Βουλής, για να εξυπηρετηθούν οι πολιτικές αψιμαχίες ενός εκ των προτέρων υπονομευμένου μεταμοντέρνου… δικομματισμού.

Οι πυρκαγιές έκαψαν δασικούς πνεύμονες 1,5 εκατ. στρεμμάτων, κατέστρεψαν τους όρους εργασίας και επιβίωσης χιλιάδων ανθρώπων στην Εύβοια, την Ηλεία, την Λακωνία, την Αττική, με το “επιτελικό κράτος” του Μητσοτάκη να είναι απασχολημένο με τις ιδιαίτερες εντολές, από πολιτικά γραφεία στο περιβόητο “συντονιστικό”, για το που θα στείλει ελικόπτερα και αεροπλάνα να σβήσουν τις φωτιές στα σπίτια (ακριβέστερα βίλες) των ημετέρων, σε συγκεκριμένα σημεία στις πλαγιές της Πάρνηθας, στην Βαρυμπόμπη και στην δασική περιοχή της Αγ. Τριάδας, ή αλλιώς “Ιπποκράτειο Πολιτεία”…

Στις δικές μου φωτιές δεν χάθηκαν ζωές! Το αφήγημα του Μητσοτάκη.
Φωτογραφία: Μάριος Λώλος

Οι ελάχιστες “αποκαλύψεις” που έγιναν από την έχουσα γνώση για τα πραγματικά γεγονότα, αντιπολίτευση όσον αφορά στα αίσχη που έγιναν, με τις παρεμβάσεις στην κατάσβεση στην Πάρνηθα, την ίδια στιγμή που η Βόρεια Εύβοια γνώριζε πρωτοφανή καταστροφή, ξεγύμνωσαν την απόλυτη χρεοκοπία και την επικινδυνότητα του περιβόητου “επιτελικού κράτους”, ήτοι της τρόικας των ανθρώπων του Μητσοτάκη στο Μέγαρο Μαξίμου.

Το αίσχος της μονομερούς “τακτικής” των μαζικών εκκενώσεων, την ίδια στιγμή που στην Πυροσβεστική υπήρχαν σε ισχύ εντολές “μη παρέμβασης” σε τόπους που θα μπορούσαν να έχουν σωθεί, κατέληξε στο να σωθούν ελάχιστες περιοχές και μόνο επειδή οι ντόπιοι και οι εθελοντές αλληλέγγυοι μπήκαν στις φωτιές εκεί που το “επιτελικό κράτος” είχε μπλοκάρει τις παρεμβάσεις της πυροσβεστικής…

Αυτή η κυβέρνηση χρειάσθηκε να ξεθάψει τον εφιάλτη της τραγωδίας στο Μάτι για να κρύψει, έστω στα λόγια, την αμετάκλητη καταστροφή για την οποία είναι αποκλειστικά υπεύθυνη απέναντι στον λαό, όχι μόνο των καμένων περιοχών αλλά και της χώρας ολόκληρης… Επειδή αυτό ήταν το κύριο επιχείρημά τους για την εκλογή τους το 2019 πιστεύουν ότι αρκεί για την σωτηρία τους σήμερα!

Η στάση της κυβέρνησης απέναντι στην καταστροφή αυτή, έτσι όπως ξεδιπλώθηκε μέσα από τα λόγια του Μητσοτάκη στην Βουλή, είναι ενδεικτική του πως ετοιμάζεται να συμπεριφερθεί στο νέο εφιάλτη που ήδη έχει ξεκινήσει με το θλιβερό καλοκαιρινό “άνοιγμα” της οικονομίας: πενταπλάσιους νεκρούς από τον Covid-19 σε σχέση με τον Αύγουστο του 2020 (που δεν υπήρχαν ακόμα εμβόλια) και σχεδόν δεκαπλάσιους χτυπημένους από την μετάλλαξη Delta στις εντατικές των νοσοκομείων όλης της χώρας. Και όλα αυτά ενώ έχουν ήδη πεθάνει πάνω από 13.500 άνθρωποι στους τελευταίους 18 μήνες, με τους γιατρούς να προβλέπουν άλλους επτά με οκτώ χιλιάδες νεκρούς μέχρι το ερχόμενο Πάσχα.

Η λεγόμενη κυβέρνηση των Αρίστων, που θα ήταν σωστότερο να αποκαλείται κυβέρνηση των Αχρήστων –των Αχρήστων για τον ελληνικό λαό- δοκιμάστηκε στην πράξη σε δύο μεγάλα προβλήματα. Στην πανδημία και στις πυρκαγιές. Και στα δύο απέτυχε παταγωδώς. Και στα δύο, στην πράξη, απέδειξε πόσο ολίγιστη και χρεοκοπημένη είναι. Αντί να φροντίζει για την ενίσχυση των δημόσιων νοσοκομείων και της πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας, αντί να φροντίζει τη δασοπροστασία και την ενίσχυση της πυροσβεστικής, αντί να φροντίζει την δημόσια παιδεία, φρόντιζε μόνο την ενίσχυση της αστυνομίας με εκατοντάδες οχήματα και «αύρες» καταστολής των διαδηλώσεων, την επέκταση του φράχτη στον Έβρο και τη νομοθέτηση αντεργατικών και αντιλαϊκών μέτρων. Και το «στόμωμα» των ΜΜΕ με δεκάδες εκατομμύρια ευρώ.

Φωτογραφία: Θόδωρος Κουτσουμπός

Αυτή η κυβέρνηση πρέπει να ανατραπεί το ταχύτερο. Με την οργάνωση γενικής απεργίας και λαϊκό ξεσηκωμό.  Όσο αυτή η κυβέρνηση επιβιώνει, τόσο ο εφιάλτης θα γίνεται χειρότερος. Και κοντά στην πανδημία και τις πυρκαγιές θα έχουμε την κόλαση της ανεργίας, την καταστροφή της γεωργίας, την καταστροφή της φύσης, τους πλειστηριασμούς πρώτης κατοικίας, και όλα τα άλυτα κοινωνικά προβλήματα – με ένα νέο μνημόνιο στο βάθος. Και ταυτόχρονα την «πυρκαγιά» από τα κύματα των προσφύγων που παράγει η ιμπεριαλιστική επέμβαση και ήττα στο Αφγανιστάν – που η κυβέρνηση ετοιμάζεται να αντιμετωπίσει ως «επίθεση» από τους κυνηγημένους αιτούντες άσυλο.

Ήδη οι εξαγγελίες που έγιναν από τους αρμόδιους υπουργούς για την “αντιμετώπιση” του επερχόμενου νέου κύματος της πανδημίας, που αναμένεται να κορυφωθεί με πολλές χιλιάδες κρούσματα στα τέλη του Σεπτέμβρη – αρχές του Οκτώβρη, δείχνουν ότι αυτή η κυβέρνηση πρέπει έγκαιρα να “φύγει”, δηλαδή να ανατραπεί εδώ και τώρα από τον λαό.

Η κινητοποίηση στην ΔΕΘ σε δύο περίπου εβδομάδες πρέπει πανελλαδικά να γίνει αφετηρία αυτής της παλλαϊκής δράσης.