Τα “έκτακτα μέτρα” Τσίπρα: στον δρόμο που χάραξε ο Κούλης

Οι υγειονομικοί απαιτούν κι απαντούν με αγώνες   

Με την κυβέρνηση Μητσοτάκη να αντιδρά στις απαιτήσεις άμεσης ενίσχυσης του χώρου της υγείας και να προχωρά σε ελάχιστες προσλήψεις και με το σταγονόμετρο – στις περισσότερες περιπτώσεις προσωρινές – η “αντιπολίτευση” του Συριζα, με πλήρες πνεύμα “εθνικής ενότητας” παρουσίασε την δική του πρόταση για την αντιμετώπιση της κρίσης.

Τι πρότεινε; Ένα πακέτο ενισχύσεων που φτάνει τα 26 δις ευρώ και αφορά κατά βάση τις επιχειρήσεις και συμπληρωματικά την Υγεία και τους εργαζόμενους.

Περί τα 14 δις ευρώ για τις επιχειρήσεις. Και 12 δις ευρώ δημοσιονομικά μέτρα από τα οποία το συντριπτικά μεγαλύτερο μέρος τους αφορά σε φορολογικές και ασφαλιστικές διευκολύνσεις σε επιχειρήσεις.

Ένα δις ευρώ προτείνει για την Υγεία στο συνολικό πακέτο των 26 δις ευρώ που θέλει να ρίξει στην οικονομία! Και το πλέον κυνικό απ’ όλα κάπου ανάμεσα στις προτάσεις μπαίνει και το μεγάλο δώρο για το κεφάλαιο: εθνικοποιήσεις των επιχειρήσεων που κινδυνεύουν, με κρατική αποζημίωση! Το έκανε ο Παπανδρέου το 1980 το επαναφέρει ο Τσίπρας εν μέσω πανδημίας το 2020 για την διάσωση του «ελληνικού» κεφαλαίου.

Η “εθνική ενότητα” σ’ όλο της το μεγαλείο.

Οι προτεραιότητες της αντιπολίτευσης εντελώς κυνικά ταυτίζονται με τις προτεραιότητες της κυβέρνησης: να κρατήσουμε την οικονομία ζωντανή! Και οι άνθρωποι ;

Αυτοί πρέπει να αρκεστούν στην αυτοθυσία των γιατρών, των νοσηλευτών και των δομών αλληλεγγύης μέσα σε ένα καθεστώς περιορισμών που ολοένα και περισσότερο ενσωματώνει την κρατική καταστολή σαν βασικό του χαρακτηριστικό.

Την απάντηση για την ζωή και την τύχη των ανθρώπων, κυβέρνηση και αντιπολίτευση την αφήνουν στον αγώνα του ίδιου του λαού και των υγειονομικών, που δίνουν τον καθημερινό αγώνα απέναντι στην πανδημία με ελάχιστα υλικά και βοήθεια.

Την απάντηση στην κυβερνητική αναλγησία και στις εξαγγελίες της αντιπολίτευσης την έδωσαν σήμερα Τρίτη νοσοκομειακοί και λαός έξω από τα νοσοκομεία και τις δομές υγείας σε κάθε χώρα, απαιτώντας εδώ και τώρα προσλήψεις γιατρών και νοσηλευτών, επίταξη των μεγάλων ιδιωτικών νοσοκομείων, άμεση κάλυψη των αναγκών επιβίωσης του λαού.

Και κάτι ακόμα, που αποκαλύπτει τον κυνισμό των πολιτικάντηδων της αντιπολίτευσης πέρα από εκείνον την κυβέρνησης.

Το οικονομικό “πακέτο” που παρουσίασε σε επίπεδο αριθμών ο Τσίπρας και οι επιτελείς του δεν είναι άλλο από το άθροισμα των ποσών που έχει ήδη εξαγγείλει η Κυβέρνηση μαζί με τα ποσά, που έτσι κι αλλιώς πρόκειται άμεσα να ανακοινωθούν από τα επιπλέον κεφάλαια του ΕΣΠΑ, του Ταμείου ενίσχυσης της εργασίας που εξάγγειλε η Φον Ντερ Λάινεν της Κομισιόν, των δανείων που θα δοθούν μέσω ΕΤΕπ, τις επιστροφές από την ΕΚΤ και την αναδιάταξη πόρων από το Κοινωνικό Ταμείο…