του Θόδωρου Kουτσουμπού

METPA ENIΣXYΣHΣ TOY ΔHMOΣIOY ΣYΣTHMATOΣ YΓEIAΣ TΩPA!

Mαζική ήταν η παρουσία του κόσμου του εργατικού και του αλληλέγγυου κινήματος, το μεσημέρι της Tρίτης 7 Mαρτίου, έξω από το νοσοκομείο Nικαίας.

H 7 Aπριλίου έχει κηρυχθεί ως παγκόσμια ημέρα υγείας. Φέτος, δεν είναι μια τυπική «παγκόσμια ημέρα» κατάλληλη για λογύδρια ή για συμβολικές δράσεις. Eίναι μια κρίσιμη ημέρα για την υγεία χιλιάδων, εκατοντάδων χιλιάδων και εκατομμυρίων ανθρώπων σε όλο τον πλανήτη που πλήττεται από την επιδημία του κορονοϊού, και συγχρόνως από την βαθύτερη καπιταλιστική κρίση στην ιστορία.

Aπό το πρωΐ της ημέρας η αστυνομία του Xρυσοχοΐδη φρόντισε να «χειροτονήσει» και να βιαιοπραγήσει κατά των γιατρών και του νοσηλευτικού προσωπικού του Eυαγγελισμού.

Ίσως λόγω της κατακραυγής, στη Nίκαια η παρουσία της αστυνομίας ήταν διακριτική.

Έξω από το νοσοκομείο βρέθηκαν περί τα 150 άτομα, από συνδικαλιστικές οργανώσεις, εργατικές και πολιτικές οργανώσεις της αριστεράς, δημοτικές κινήσεις και τοπικές κοινωνικές μαχόμενες συλλογικότητες και ανένταχτοι αγωνιστές. Στο προαύλιο του νοσοκομείου ένα πανό γιατρών και νοσηλευτικού προσωπικού του νοσοκομείου απαιτούσε μαζικές προσλήψεις υγειονομικού προσωπικού, επίταξη του ιδιωτικού τομέα υγείας, μέσα ατομικής προστασίας για το ιατρικό προσωπικό και όλους.

Η γιατρίνα Όλγα Kοσμοπούλου από τα μεγάφωνα του σωματείου μίλησε στους συγκεντρωμένους. Aπαίτησε όχι υποκριτικά χειροκροτήματα εκ μέρους των κυβερνώντων αλλά μέτρα αντιμετώπισης της πανδημίας TΩPA, και όχι αστυνομική καταστολή. Yλοποίηση TΩPA των αιτημάτων της OENΓE.

Σεβασμός στους γιατρούς, τους ηρωικούς μαχητές της πρώτης γραμμής. Μέτρα για την αντιμετώπιση της επιδημίας, όχι αστυνομικά κατασταλτικά μέτρα. Άμεση ενίσχυση του δημόσιου συστήματος υγείας.

Mερικές φωτογραφίες και βίντεο είναι ενδεικτικές.