Αφού μείωσαν στο μισό τα αποθεματικά των ταμείων μέσω του PSΙ και παράλληλα αφαίρεσαν το 1/4 των αποδοχών των συνταξιούχων, οι ”δολοφόνοι” των συνταξιοδοτικών δικαιωμάτων του λαού, επιστρέφουν στον ”τόπο των εγκλημάτων” τους. Αυτοί δεν είναι άλλοι από τους νέους ένοικους του Υπουργείου Εργασίας, δηλαδή τον Γιάννη Βρούτση (υπουργός Εργασίας) και τον Νότη Μηταράκη (υφυπουργός Εργασίας) της κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας.
Ο Βρούτσης ετοιμάζεται να υλοποιήσει την προεκλογική δέσμευση της ΝΔ για μείωση των εισφορών και ο Μηταράκης ετοιμάζεται να υλοποιήσει τη δέσμευση για αναδιοργάνωση της επικουρικής ασφάλισης.
Αμφότεροι δουλεύουν για την αποδυνάμωση της δημόσιας ασφάλισης και την ενίσχυση της ιδιωτικής ”ασφάλισης”. Πώς επιδιώκουν να το κάνουν αυτό ;
Καταρχάς με την αποδυνάμωση των οικονομικών αντοχών των ταμείων δημόσιας ασφάλισης. Η εξαγγελθείσα από τη ΝΔ μείωση των ασφαλιστικών εισφορών των μισθωτών κατά 5 μονάδες από το 2020 έως το 2023 θα οδηγήσει σε απώλεια εσόδων για τα ταμεία ύψους 2,5 δισ. ευρώ την επόμενη 4ετία.
Προς το παρόν, ο Βρούτσης κάνει πίσω από την προεκλογική εξαγγελία της ΝΔ περί μείωσης των εισφορών κύριας σύνταξης (ΕΦΚΑ), προκειμένου να αποφύγει να ανοίξει μία ”τρύπα” στον ΕΦΚΑ, την ώρα που αυτός επιστρέφει από φέτος στα ελλείμματα. Γι’ αυτό προσανατολίζεται στο να μη μειώσει τις εισφορές του ΟΑΕΔ κατά 5 μονάδες, ρίχνοντάς τες από το 7% στο 2%, σταδιακά από το 2020 έως το 2023.
Ωστόσο και πάλι τα ελλείμματα δεν θα λείψουν. Οι λόγοι της επανεμφάνισής τους είναι η ”στάση πληρωμών” την οποία εφάρμοσε μερίδα των εργοδοτών από τις αρχές του 2019 αναμένοντας τις νέες ρυθμίσεις οφειλών στα ταμεία -ου μην αλλά και την έλευση της ΝΔ στην κυβέρνηση η οποία έταζε μπαράζ μειώσεων σε φόρους και εισφορές- αλλά γενικότερα το φρενάρισμα της ”ανάκαμψης” του ελληνικού καπιταλισμού.
Παράλληλα, ο ΕΦΚΑ ανέλαβε, σε βάρος του προϋπολογισμού του, να κλείσει την ”τρύπα” που άφησε στον ”κουμπαρά” του Ασφαλιστικού Κεφαλαίου Αλληλεγγύης Γενεών (ΑΚΑΓΕ), ο υπολογισμός των ”εισφορών αλληλεγγύης συνταξιούχων” επί των επανυπολογισθεισών συντάξεων. Εξάλλου, τα έσοδα από την περιβόητη ρύθμιση των 120 δόσεων είναι πολύ χαμηλά και έρχονται με ”ρυθμούς χελώνας”.
Έτσι ο ΕΦΚΑ οδεύει φέτος σε έλλειμμα 300 – 400 εκατ. ευρώ αντί για πλεόνασμα 250 εκατ. ευρώ, όπως είχε προϋπολογισίσει.
Ανάλογες αναθεωρήσεις, προς τα κάτω, αναμένονται και στα άλλα ταμεία των οποίων συνεισπράττει ο ΕΦΚΑ τις εισφορές, δηλαδή τον ΟΑΕΔ, τον ΕΟΠΥΥ και το Επικουρικό. Συνεπώς σ’ αυτές τις ”ελλειμματικές” συνθήκες είναι που θα έλθει η μείωση των εισφορών σε λιγότερο από ένα χρόνο από σήμερα και συγκεκριμένα τον Ιούλιο του 2020.
Και αυτό ενώ εκκρεμεί η υπόθεση της επιστροφής των αναδρομικών των ”παλιών” συνταξιούχων, το κόστος των οποίων υπολογίζεται τουλάχιστον στα 2,5 δισ. ευρώ.
Η κυβέρνηση έχει διαμηνύσει πως θα το αναλάβει, αν και το πιθανότερο σενάριο προβλέπει σταδιακή, πολύ… σταδιακή επιστροφή (π.χ. σε 3 έως 5 χρόνια). Την ίδια στιγμή, εκκρεμούν -σύμφωνα με τον Βρούτση- 450.000 αιτήσεις για νέες συντάξεις.
Τι σημαίνει αυτό; Σημαίνει ότι την ώρα που όλα δείχνουν πως θα πρέπει να αυξηθούν οι δαπάνες για συντάξεις, η κυβέρνηση ετοιμάζεται να μειώσει τα έσοδα από εισφορές και ενώ το ύψος της κρατικής επιχορήγησης στα ταμεία είναι ”κλειδωμένο” για τα επόμενα χρόνια, λόγω των μεταμνημονιακών υποχρεώσεων της χώρας για υψηλά πρωτογενή πλεονάσματα.
Με άλλα λόγια, συνειδητά η κυβέρνηση της ΝΔ προετοιμάζει ”πληγές” στα ταμεία προκειμένου να κλείσουν με περικοπές δαπανών για συντάξεις και διάλυση των αποθεματικών. Στην περίπτωση του ΕΦΚΑ, αν δεν μπορεί το κράτος να κλείσει τα ελλείμματά του και προκειμένου να μην κοπούν ξανά οι κύριες συντάξεις θα αντληθούν πόροι από τον “κουμπαρά” του Ασφαλιστικού Κεφαλαίου Αλληλεγγύης Γενεών (ΑΚΑΓΕ), ο οποίος, ούτως ή άλλως λόγω του επανυπολογισμού των εισφορών αλληλεγγύης στις συντάξεις μειώνεται χρόνο με το χρόνο….
Η περίπτωση του Επικουρικού, όμως, είναι το πιο τρανταχτό παράδειγμα της δεξιάς πολιτικής ιδιωτικοποίησης του συνταξιοδοτικού και εξανέμισης των αποθεματικών.
Η κυβέρνηση σχεδιάζει ίδρυση επαγγελματικού κλάδου στα πλαίσια του υφιστάμενου Επικουρικού Ταμείου. Θα αφορά καταρχάς μόνο εκείνους που θα ασφαλισθούν για πρώτη φορά το 2021, είτε είναι μισθωτοί, είτε επαγγελματίες, αγρότες κλπ.
Αυτοί θα μπορούν να επιλέγουν μεταξύ του δημόσιου και του επαγγελματικού κλάδου. Μπαίνοντας, όμως, όλοι -όπως ελπίζει η κυβέρνηση- οι νέοι ασφαλισμένοι στον επαγγελματικό κλάδο, ο κλάδος του επικουρικού στο οποίο θα παραμείνουν οι προ του 2021 ασφαλισμένοι, θα αποκτήσει ”τρύπα” στον προϋπολογισμό του. Η ”τρύπα” αυτή υπολογίζεται στα 100 εκατ. ευρώ και θα αυξάνεται χρόνο -το χρόνο. Υπολογίζεται πως θα φτάσει ακόμα και στο 1 δισ. ευρώ σε ορίζοντα 10ετίας. Πώς θα καλυφθεί αυτό το ”κενό”, προκειμένου να μην κοπούν οι ”παλιές” επικουρικές συντάξεις ; Από τον “κουμπαρά” του Επικουρικού (ΑΚΑΓΕ) είναι η απάντηση που δίνουν αρμόδια κυβερνητικά στελέχη. Και τι θα γίνει με τις ”νέες” επικουρικές συντάξεις; Κανείς στ’ αλήθεια δεν ξέρει. Οι εισφορές των νέων ασφαλισμένων θα επενδύονται σε αμοιβαία κεφάλαια ή ελληνικούς και ξένους τίτλους. Συνεπώς, σε περίπτωση μιας νέας χρηματοπιστωτικής κρίσης, κανείς στην πραγματικότητα δεν θα μπορεί να εγγυηθεί την ”ασφάλειά” τους και, μαζί, την ”ασφάλεια” των μελλοντικών συντάξεων.
Σε συνθήκες παρατεταμένης κρίσης της χρηματιστικής παγκοσμιοποίησης και χρεοκοπίας των καπιταλιστικών κρατών -όπως η Ελλάδα- δεν υπάρχει καμία ”ασφάλεια” για τις ασφαλιστικές εισφορές και τις ασφαλιστικές παροχές. Η μόνη ”ασφάλεια” για τις εισφορές και τις παροχές των εργαζομένων μπορεί να υπάρξει ”έξω” από τον καπιταλισμό…
Δ.Κ.