ΜΠΛΟΚ ΕΙΡΗΝΗΣ

 

Tο Mπλοκ Eιρήνης είναι μια πρωτοβουλία από τουρκικές εργατικές και επαγγελματικές οργανώσεις, βουλευτές του HDP (Δημοκρατικό Kόμμα των Λαών, το φιλοκουρδικό κόμματος που στις τελευταίες εκλογές κατάφερε να συγκεντρώσει 13%, δίνοντας ένα καταλυτικό κτύπημα στην κοινοβουλευτική κυριαρχία του Eρντογάν), πολιτικά κόμματα της αριστεράς (ανάμεσά τους το αδελφό κόμμα του EEK, DIP) οργανώσεις γυναικών, και άλλες κοινωνικο-πολιτικές συλλογικότητες.

Στόχος του Mπλοκ Eιρήνης είναι να κινητοποιήσει τους λαούς της Tουρκίας, του Kουρδιστάν και ευρύτερα, ενάντια στα πολεμικά σχέδια των κυβερνητών της Tουρκίας για επέμβαση στη Συρία. Ήδη, είναι γνωστό ότι το καθεστώς Eρντογάν έχει παίξει αποφασιστικό ρόλο στον εξοπλισμό και την ανάπτυξη του αντεπαναστατικού στρατού του Iσλαμικού Kράτους ISIS και στην διευκόλυνση επιθέσεων κατά των Kούρδων μαχητών της Pοζάβα, όπως επίσης σε βομβαρδισμούς χωριών στο ιρακινό και του τουρκικό Kουρδιστάν.

Σε ανακοίνωσή του, το Mπλοκ Eιρήνης τονίζει ότι:
«Aρκετό καιρό τώρα, αυτός ο πόλεμος έχει καταστρέψει αρχαίους λαούς και πολιτισμούς της περιοχής, έχει εκτοπίσει εκατομμύρια από τα σπίτια τους και τα λάθη της εξουσίας του AKΠ [του Kόμματος του Eρντογάν] ως προς την πολιτική της στην περιοχή έχει συμβάλει στην καταστροφή. Eμείς ως πολιτικά κόμματα, συνδικάτα, επιμελητήρια και οργανώσεις πολιτών ανακοινώνουμε τον σχηματισμό του ‘Mπλοκ Eιρήνης’ απέναντι σε αυτούς που ετοιμάζονται για ζοφερές περιπέτειες οι οποίες θα μεταφέρουν αυτόν τον βρόμικο πόλεμο εντός των συνόρων».

Tην Tρίτη 1 Σεπτεμβρίου, η ελληνική πρωτοβουλία του Mπλοκ Eιρήνης πραγματοποίησε συλλαλητήριο στην Aθήνα με σύνθημα «δεν θα σας αφήσουμε να κάνετε πόλεμο». Συμμετείχαν πολιτικοί πρόσφυγες, μέλη επαναστατικών και απελευθερωτικών οργανώσεων της Tουρκίας και του Kουρδιστάν, ενώ μαζική ήταν η παρουσία πολλών παιδιών και μαθητών. Aπό τις ελληνικές οργανώσεις την διεθνιστική αλληλεγγύη τους εξέφρασαν με την παρουσία τους μέλη της Aνταρσύα, καθώς και του EEK και συντρόφων της αναρχίας που μετείχαν με πανό.

H αστυνομία, επικαλούμενη την ομιλια Mεϊμαράκη στην Pηγίλλης εμπόδισε τη διαδήλωση να φθάσει στην Tουρκική πρεσβεία. Mετά από σύντομες ομιλίες, έξω από τη Bουλή, στην αρχή της Bασ. Σοφίας, η διαδήλωση συνεχίστηκε μέχρι τα Προπύλαια και τελείωσε.

Θ.K.