ΤΟ ΟΝΕΙΔΟΣ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΗΣ

 

 

 

Το άψυχο κορμάκι του μικρού Αυλάν

Όλος ο  πλανήτης συγκλονίστηκε απ’ την εικόνα που κανείς δεν πίστευε. Κανείς δεν ήθελε να πιστέψει πως η φωτογραφία ήταν αληθινή. Ένα τρίχρονο παιδάκι νάχει ξεβραστεί στην ακτή της Αλικαρνασσού (τουρκ. Μποντρούμ).

Πολλοί έκλαψαν. Ακόμα και οι ισχυροί της Ευρώπης -εκόντες άκοντες- έσπευσαν να δηλώσουν συγκλονισμένοι και να υποσχεθούν πως θα πάρουν κάποια μέτρα για τους πρόσφυγες – σταγόνα στον ωκεανό.

Ο τρίχρονος Αυλάν Κουρντί έφυγε με τον μπαμπά του, τη μαμά του και το πεντάχρονο αδελφάκι του, τον Γκαλίπ. Έφυγαν από το Κομπάνι, την κουρδική περιοχή της Συρίας (όπου το κουρδικό αντάρτικο κίνημα μάχεται κατά του Ισλαμικού Κράτους – και είναι το μόνο που μάχεται τους χρηματοδοτημένους, εξοπλισμένους από την Τουρκία, δημιουργημένους από τις ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ σκοταδιστές του ISIS). Μια οικογένεια -μια τυπική οικογένεια- από τη σπαρασσόμενη απ’ τον πόλεμο Μέση Ανατολή έφυγε για να γλυτώσει. Να γλυτώσει απ’ τους τζιχαντιστές, από τον τρόμο των βομβαρδισμών, τα βάσανα και την ανέχεια.

Το ταξίδι στη γη της επαγγελίας, στην πλούσια Γερμανία, υπήρξε μοιραίο. Όπως και για χιλιάδες άλλους.

Η οικογένεια του Κουρντί από το Κομπάνι έφθασε στα τουρκικά παράλια, στην Αλικαρνασσό. Μπήκαν σε μια βάρκα με προορισμό την Κω. Η βάρκα με συνολικά 17 επιβαίνοντες ανατράπηκε, μισή ώρα αργότερα. Ο Αυλάν, ο Γκαλίπ -που δεν φορούσαν σωσίβια- και η 35χρονη μητέρα τους πνίγηκαν. Ο πατέρας κατάφερε να επιστρέψει στην ακτή.

Λίγη ώρα αργότερα, τα άψυχα κορμάκια των δυο αγοριών ξεβράστηκαν στην ακτή Αλί Χόκα στην Αλικαρνασσό.

Εκεί, το άψυχο σώμα του παιδιού βρέθηκε από έναν Τούρκο συνοριοφύλακα πεσμένο στην άμμο. Φορούσε ακόμα τα ρούχα και τα παπούτσια του.