Κοινή ανακοίνωση PO, EEK, DIP, PT για την αυτοδιάθεση της Καταλωνίας

Κοινή ανακοίνωση PO, EEK, DIP, PT για την αυτοδιάθεση της Καταλωνίας

Να υπερασπιστούμε το δικαίωμα στην εθνική αυτοδιάθεση!
Για μια Ιβηρική Σοσιαλιστική Ομοσπονδία!

H  άσκηση της εθνικής αυτοδιάθεσης στην Καταλονία μέσω του καλέσματος  ενός δημοψηφίσματος, την 1η Οκτωβρίου, απαντήθηκε με μια κατασταλτική επίθεση από την ισπανική κυβέρνηση, που συμπεριλάμβανε την ακύρωση της πολιτικής κυριαρχίας της καταλανικής κυβέρνησης (Generalitat), την παρέμβαση της καταλανικής αστυνομίας και την αποστολή του στρατού.
                                                                                                                                                         
 Υπερασπίζουμε το δικαίωμα στην αυτοδιάθεση των Καταλανών. Καλούμε τους εργαζόμενους σε όλο τον κόσμο, και πρώτα απ’ όλα του ισπανικού κράτους, σε  διεθνή δράση εναντίον αυτής της αδικίας. Είναι απαραίτητο να ανατρέψουμε την ισπανική μοναρχία,  και να υπερασπιστούμε την πραγματοποίηση του δημοψηφίσματος,διεκδικώντας την ι  εγκαθίδρυση μιας αβασίλευτης Δημοκρατίας σε ολόκληρη την Ισπανία.

Υπερασπίζουμε   το δικαίωμα στην αυτοδιάθεση της Καταλονίας, συμπεριλαμβανομένου του δικαιώματος στην απόσχιση και  την ανεξαρτησία, από μια προοπτική ανεξάρτητη από τον εθνικισμό και την καταλανική αστική τάξη. Η Generalitat, που οργάνωσε το δημοψήφισμα, αντιπροσωπεύει ένα καθεστώς της εργοδοσίας και της λιτότητας που έχει προωθήσει την ανεργία, την εργασιακή επισφάλεια, τις περικοπές των μισθών, την ιδιωτικοποίηση της υγείας και της εκπαίδευσης και τις περικοπές στις κοινωνικές δαπάνες. Ο σκοπός της αστικού-περιεχομένου ανεξαρτητοποίησης είναι να ενισχυθεί η ικανότητα του κράτους στην ανάπτυξη μιας ακόμα μεγαλύτερης επίθεσης στην εργατική τάξη και των δεσμών του με τις ιμπεριαλιστικές αστικές τάξεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Σε αντίθεση με την απόσχιση καπιταλιστικού περιεχομένου, προτείνουμε μια Σοσιαλιστική Εργατική Δημοκρατία, για μια Ιβηρική Σοσιαλιστική Ομοσπονδία, στα πλαίσια της σοσιαλιστικής ενοποίησης της Ευρώπης. Ο «νόμος της νομικής  και θεμελιώδους μεταβατικότητας της Δημοκρατίας»[της καταλανικής κυβέρνησης] που θα ισχύσει για ένα έτος μέχρι την έναρξη ισχύος του Συντάγματος, ορίζει την υποταγή του «εσωτερικού δικαίου» στο δίκαιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, καθώς και την αυτόματη ενσωμάτωση των νέων κανονισμών που θα εγκριθούν από τις Βρυξέλλες. Προϊδεάζει για μια νέα κρατική τάξη στα μέτρα των τοπικών φορέων και της διεθνούς αστικής τάξης. Το ίδιο ισχύει και για την ένταξη της Καταλονίας στο ΝΑΤΟ. Ζητάει επίσης την αναγνώριση του εξωτερικού χρέους της Καταλονίας και στο ισπανικό κράτος. Οι όροι του καλέσματος περιορίζουν αποφασιστικά το δικαίωμα του λαού της Καταλονίας στην πραγματική άσκηση της εθνικής αυτοδιάθεσης. Να υπερασπιστούμε το δικαίωμα στην εθνική αυτοδιάθεση, με ένα πρόγραμμα που θα τερματίσει την ισπανική μοναρχία που επιβλήθηκε από το φρανκικό καθεστώς, μέσα από την αβασίλευτη  Δημοκρατία και την ενότητα του προλεταριάτου όλου του ισπανικού κράτους στον αγώνα ενάντια στο κεφάλαιο, τις αντί-εργασιακές μεταρρυθμίσεις και το καπιταλιστικό κράτος.

Το Καταλανικό εθνικό ζήτημα αναδύεται με ισχυρά, σαν αποτέλεσμα των επιπτώσεων της παγκόσμιας καπιταλιστικής χρεοκοπίας και της μαζικής λιτότητας που έχει επιβληθεί στο σύνολο του ισπανικού κράτους σε βάρος των εργαζόμενων μαζών και  των κρατικών αυτονομιών. Είναι μέρος μιας συνολικής κρίσης του ισπανικού κράτους και  της πλατειάς αγανάκτησης των εργαζομένων. Οξύνει την ταξική πάλη της εργατικής τάξης σε ολόκληρο το κράτος. Σε αντίθεση με την κατάτμηση ή τη βαλκανοποίηση της εργατικής τάξης των διαφόρων εθνικοτήτων, παλεύουμε για την ταξική ενότητα των εργατών σε όλη την ισπανική επικράτεια, για μια Ομοσπονδιακή Σοσιαλιστική Δημοκρατία. Η κατασταλτική παρεμπόδιση του δημοψηφίσματος την 1η Οκτωβρίου δεν θα λύσει την ανοιχτή κρίση, αλλά θα τη βαθύνει ακόμη περισσότερο. Η υπόσχεση μεγαλύτερης αυτονομίας στην Καταλονία,  με μια εκ νέου διαπραγμάτευση για την «νομιμότητα» της, όπως ισχυρίζεται η κυβέρνηση Ραχόι και ο Τύπος της, είναι απλά μια φάρσα. Η θεσμική και στρατιωτική επέμβαση του ισπανικού κράτους κατά της καταλανικής κυβέρνησης μεγάλωσε το χάσμα ανάμεσα σε αυτό και στο λαό της Καταλονίας, μα και την πολιτική κρίση που απλώνεται σε όλη την Ισπανία. Η συνειδητοποίηση αυτής της κατάστασης θα πρέπει να οδηγήσει στην ενότητα των εργαζομένων να αγωνιστούν για τη διάλυση της μοναρχίας και την ανακήρυξη μιαςπραγματικά αβασίλευτης Δημοκρατίας.

Τα κόμματα της αριστεράς, τόσο το PSOE (Ισπανικό Σοσιαλιστικό Εργατικό Κόμμα) όσο και το Podemos, έχουν καταστήσει σαφή την εχθρότητά τους προς την εθνική αυτοδιάθεση της Καταλονίας και την υποστήριξη του ισπανικού κράτους. Το PSOE έχει κάνει μέτωπο με τον Ραχόι και τη μοναρχία κατά των εθνικών δικαιωμάτων της. Το Podemos αξιώνει «το δικαίωμα [της Καταλονίας] να αποφασίσει», αλλά απορρίπτει το δικαίωμα της να διαχωριστεί –  αναγνωρίζει δηλαδή ένα «δικαίωμα» υπό όρους. Είναι η κατάληξη μιας πολιτικής στρατηγικής που υπερασπίζεται την ένταξη της Ισπανίας στην ΕΕ και την ένταξη της στο ΝΑΤΟ.

Το εθνικό ζήτημα δεν μπορεί να διαχωριστεί από τα αντικρουόμενα κοινωνικά συμφέροντα και τον ταξικό αγώνα. Είναι απαραίτητο να τονιστεί η σύγκρουση των συμφερόντων μεταξύ των τάξεων και να αναπτύξουμε μια διαφοροποίηση στο εσωτερικό της Καταλονίας και της υπόλοιπης Ισπανίας που να ενοποιεί το προλεταριάτο ολόκληρης της Ιβηρικής χερσονήσου σε μια ανοιχτή αντιπαράθεση με την αστική τάξη. Η καταλανική και η ισπανική “λύση” είναι δύο εναλλακτικές καπιταλιστικές απαντήσεις σε μια συνολική διεθνή καπιταλιστική κρίση. Στις καπιταλιστικές διεξόδους, αντιτάσσουμε στην πάλη για μια Σοσιαλιστική Ιβηρική Ομοσπονδία και τις Σοσιαλιστικές Ηνωμένες Πολιτείες της Ευρώπης.

Η πολιτικό-θεσμική και στρατιωτική επέμβαση του ισπανικού κράτους στην Καταλονία θέτει την ανάγκη να υπερασπιστούμε το δικαίωμα στην αυτοδιάθεση με άμεση δράση. Πρέπει να διώξουμε την αστυνομία, τα στρατεύματα και τους δικαστικούς επιθεωρητές από την Καταλονία και να διασφαλίσουμε τη διεξαγωγή του δημοψηφίσματος. Μια γενική απεργία είναι απαραίτητη για να ματαιώσει την επέμβαση της μοναρχίας και να καλέσει σε απεργίες αλληλεγγύης σε ολόκληρη την Ισπανία. Η πολιτικό-στρατιωτική επέμβαση στην Καταλονία απειλεί τις δημοκρατικές ελευθερίες σε ολόκληρο το ισπανικό κράτος – επιβάλλει κατάσταση έκτακτης ανάγκης σε ολόκληρη την επικράτειά του.

Να υπερασπιστούμε το δικαίωμα στην αυτοδιάθεση μέσα από την ταξική πάλη σε όλη την ισπανική επικράτεια και μέσα από την μεγαλύτερη αλληλεγγύη των εργαζομένων σε όλο τον κόσμο!

Ναι στο δικαίωμα στην αυτοδιάθεση!

!Κάτω η μοναρχία, για την εγκαθίδρυση μιας αβασίλευτης Δημοκρατίας!

Για μια Ιβηρική Σοσιαλιστική Ομοσπονδία! Για τη Σοσιαλιστική Ενοποίηση της Ευρώπης – από τον Ατλαντικό έως τον Ειρηνικό!

Partido Obrero
Αργεντινή
Εργατικό Επαναστατικό Κόμμα
Ελλάδα
Devrimci İşçi Partisi
Τουρκία
Partido de los Trabajadores
Ουρουγουάη