Οι σύντροφοι της ΟΚΔΕ-Σπάρτακος έστειλαν το παρακάτω μήνυμα προς το 17ο συνέδριο του ΕΕΚ:

Συντρόφισσες και σύντροφοι

Η Οργάνωση ΟΚΔΕ-Σπάρτακος χαιρετίζει αγωνιστικά τις διαδικασίες σας.

Το συνέδριό σας γίνεται σε μια πολύ κρίσιμη συγκυρία, καθώς υποχωρεί το τρίτο κύμα μιας πανδημίας στενά συνδεδεμένης με τη νέα κρίση του καπιταλισμού και η τάξη των καπιταλιστών προετοιμάζεται για την επόμενη μέρα με μέτρα εναντίον των εργαζομένων, για την αντιμετώπιση της ύφεσης και την τόνωση της κερδοφορίας των επιχειρήσεων.

Στη χώρα μας, η κυβέρνηση της ΝΔ από καιρό προσπαθεί να συγκροτήσει ένα αυταρχικό αστυνομικό κράτος ως προϋπόθεση για την επίθεση απέναντι σε κάθε συλλογική οργανωμένη αντίσταση, είτε αυτό αφορά τα εργατικά συνδικάτα, είτε τους φοιτητικούς συλλόγους, είτε τις κοινωνικές συλλογικότητες.

Το εργασιακό νομοσχέδιο που κατατέθηκε προς ψήφιση με την προβλεπόμενη κατάργηση του 8ώρου είναι η κορωνίδα της νεοφιλελεύθερης επίθεσης στην εργατική τάξη: Διάλυση των εργασιακών σχέσεων, ελαστικότητα στην εργασία, διάλυση της κοινωνικής ασφάλισης και του εθνικού συστήματος υγείας, διάλυση της συνταξιοδότησης, και τώρα κατάργηση του 8ωρου.

Ό,τι η παγκόσμια εργατική τάξη κέρδισε σε εκατό χρόνια αγώνων με αίμα και χιλιάδες νεκρούς, η αστική τάξη προσπαθεί να τα πάρει πίσω.

Ωστόσο, η εργατική τάξη, στην Ελλάδα και σε όλο τον κόσμο ορθώνει το ανάστημά της και αντιστέκεται.

Αντιστέκεται μέσα από τις οργανώσεις της, με τους αγώνες της. Με όλο και λιγότερες αυταπάτες για τις συνδικαλιστικές γραφειοκρατίες. Με όλο και περισσότερους αγωνιστές και αγωνίστριες να συνειδητοποιούν ότι αυτό το σύστημα δεν μπορεί να σωθεί με κάποια «προοδευτική» διακυβέρνηση, όπως υποσχέθηκε ο ΣΥΡΙΖΑ, για να εφαρμόσει τελικά το πρόγραμμα των καπιταλιστών και να δώσει ένα σημαντικό πλήγμα στο κίνημα με τον αποπροσανατολισμό που έσπειρε.

Οι χθεσινές [10/6/2021] κινητοποιήσεις και η απεργία έδειξαν με τον πιο ξεκάθαρο τρόπο ότι τα εργασιακά δικαιώματα δεν είναι προς κατάργηση, οι αγώνες μας θα τα υπερασπίσουν από κάθε επίθεση. Έδειξαν, όπως όλο το τελευταίο διάστημα, ότι η εργατική τάξη που κρατάει την κοινωνία όρθια, που δουλεύει μέσα στα εργοστάσια χωρίς στοιχειώδεις συνθήκες υγιεινής σε καιρό πανδημίας, που στοιβάζεται κάθε πρωί στα λεωφορεία για να πάει στη δουλειά, που κρατάει σε λειτουργία το υποχρηματοδοτούμενο σύστημα υγείας, είναι η μόνη ικανή να σώσει την κοινωνία από την βαρβαρότητα.

Είναι η μόνη ικανή να συντρίψει τις νεοφιλελεύθερες και νεοσυντηρητικές πολιτικές και να βάλει τις βάσεις για μια νέα κοινωνία ισότητας και αλληλεγγύης, είναι η μόνη ικανή να σώσει τη φύση και το περιβάλλον από την καταστροφή, είναι η μόνη ικανή να υπερασπίσει τον πολιτισμό.

Είναι η μόνη ικανή να εγγυηθεί σε τελική ανάλυση το μέλλον της ανθρωπότητας.

Απέναντι στη βαρβαρότητα της νεοφιλελεύθερης επίθεσης, χρειαζόμαστε περισσότερο από ποτέ μια μαζική αντικαπιταλιστική αριστερά, και στη χώρα μας, με ένα πρόγραμμα κατανοητό και ταυτόχρονα επαναστατικό. Το εργαλείο για να πυροδοτηθεί η επαναστατική διαδικασία είναι μια στρατηγική που περιλαμβάνει το αντικαπιταλιστικό μεταβατικό πρόγραμμα, το ενιαίο μέτωπο, την οικοδόμηση της αυτοοργάνωσης και των δομών της δυαδικής εξουσίας. Σε αυτό το πλαίσιο, είναι απαραίτητη η διεύρυνση ενός αντικαπιταλιστικού μετώπου, με στόχο τη μαζικοποίηση του αντικαπιταλιστικού πόλου εντός του κινήματος. Δεν μας αρκεί να γυρίσουμε απλώς λίγα χρόνια πίσω, ή να τονώσουμε την «εθνική οικονομία» μήπως πληρώσει την κρίση περισσότερο κάποιος άλλος λαός. Χρειάζεται τελικά να περάσει η εξουσία και ο πλούτος στα χέρια αυτών που τον παράγουν: των εργαζομένων. Και γι’ αυτό, είναι απαραίτητη η συγκρότηση ενός μαζικού, εργατικού, επαναστατικού κόμματος για την αντεπίθεση του κινήματος και την ανατροπή του συστήματος που γεννάει κάθε μορφή εκμετάλλευσης και καταπίεσης, ταξικής, έμφυλης και φυλετικής.

Σε αυτό το δρόμο είναι ανάγκη να είμαστε όλοι και όλες μαζί.
Δεδομένης της ιστορικής και πολιτικής μας συγγένειας με το ΕΕΚ, παρακολουθούμε πάντα με ιδιαίτερο ενδιαφέρον τις θέσεις και τις δημόσιες διαδικασίες του. 

Σας ευχόμαστε καλή επιτυχία στις διαδικασίες σας