Οι σύντροφοι από το Νέο Αριστερό Ρεύμα έστειλαν το παρακάτω χαιρετιστήριο μήνυμα στο 17ο συνέδριο του ΕΕΚ:

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Αγαπητοί σύντροφοι

Η πανδημία του κορονοϊού επιτάχυνε αποφασιστικά τα φαινόμενα της ιστορικής κρίσης του καπιταλισμού η οποία σοβεί από το 2008 και παρά τις διαφορετικές φάσεις που περνάει δεν λέει να κοπάσει. Πρόκειται για κρίση πολύπλευρη, οικονομική, κοινωνική, οικολογική. Στο έδαφός της εντείνονται οι ιμπεριαλιστικοί ανταγωνισμοί, οι εξοπλισμοί, οι πολεμικές απειλές και οι πόλεμοι, πολλές φορές με την συμμετοχή δεκάδων κρατών, ιδιαίτερα στην θερμή μας περιοχή.

Στην χώρα μας η κυβέρνηση της ΝΔ με την συναίνεση του ΣΥΡΙΖΑ κα του αστικού πολιτικού συστήματος ξεδιπλώνει μια στρατηγική επίθεση στην εργατική τάξη και τον λαό για να φορτώσεις στις πλάτες του την κρίση, να ενισχύσει την κερδοφορία, να ανακόψει την πτωτική τάση του ποσοστού κέρδους. Εργασιακό νομοσχέδιο, ασφαλιστικό, περιβάλλον, εκπαίδευση, ιδιωτικοποιήσεις των δημόσιων αγαθών, αυτή είναι η «ατζέντα» της ΝΔ και του αστικού πολιτικού συστήματος.

Αξιοποιώντας την πανδημία, η κυβέρνηση και το σύστημα προσπάθησαν την προηγούμενη περίοδο να συντρίψουν το κίνημα, να επιβάλλουν μια πλήρη περιστολή των δημοκρατικών δικαιωμάτων και ελευθεριών. Η επαναστατική αριστερά βρέθηκε να δίνει την μάχη σε πολύ δύσκολες και ιδιόμορφες συνθήκες, έχοντας να αντιμετωπίσει από την μια την πίεση της υποταγής και της προσαρμογής όπως έκαναν άλλες δυνάμεις με λογικές του τύπου «θα λογαριαστούμε μετά» ή μια τυφλή αντίδραση των «αρνητών» στηριγμένη σε ρεύματα ανορθολογισμού και συνωμοσιολογίας. Πιστεύουμε ότι στη χώρα μας η αντικαπιταλιστική επαναστατική αριστερά έδωσε πετυχημένα την μεγάλη αυτή μάχη με γραμμή απειθαρχίας και αγώνα καθαρά για το σπάσιμο των απαγορεύσεων και παράλληλα με μέτωπο στον ανορθολογισμό και τους αρνητές. Η στάση μας αυτή αποτέλεσε σημαντική συνεισφορά στο εργατικό και λαϊκό κίνημα.

Η ΕΕ και στην περίοδο της πανδημίας έδειξε τον αντιλαϊκό της χαρακτήρα. Αποκαλύφθηκε ευρύτερα στα μάτια των λαών σαν μηχανισμός των πολυεθνικών εταιρειών και του κεφαλαίου. Διαπραγματεύτηκε και επέβαλλε δρακόντειους όρους υπέρ των πολυεθνικών του φαρμάκου, έβαλε πάνω απ’ την υγεία των λαών, την ιδιοκτησία, τις πατέντες και τα κέρδη των πολυεθνικών. Σήμερα ετοιμάζει ένα νέο πανευρωπαϊκό μνημόνιο επαναφέροντας τους σχιζοφρενικούς όρους του «συμφώνου σταθερότητας» με όχημα το περιβόητο «ταμείο ανάκαμψης». Επιβεβαιώνεται ότι η μόνη φιλολαϊκή και διεθνιστική λύση είναι η πάλη των λαών για την διάλυση αυτού του μηχανισμού, για την αντικαπιταλιστική αποδέσμευση της κάθε χώρας από αυτή, με στρατηγικό στόχο μια νέα ενότητα των λαών στα πλαίσια της πορείας για μια σοσιαλιστική Ευρώπη.

Συντρόφισσες / οι

Στην προηγούμενη φάση των αγώνων τα μεγάλα κινήματα της περιόδου 2010-15 ηγεμονεύθηκαν από την λογική της «αριστερής κυβέρνησης» του ΣΥΡΙΖΑ. Η πεντάχρονη εμπειρία της διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και οι αντίστοιχες εμπειρίες σε άλλες συνθήκες των «αριστερών κυβερνήσεων» στη Λατινική Αμερική έδειξε ότι δεν υπάρχει εναλλακτική μέσα στα πλαίσια του αστικού κράτους, των ιμπεριαλιστικών μηχανισμών, του συστήματος συνολικά. Ότι απαιτείται συσπείρωση δυνάμεων με προοπτική την εργατική εξουσία.

Σήμερα υπάρχουν δυνάμεις στην χώρα μας, αλλά και διεθνώς που στηρίζουν μια νέα, ακόμα πιο διαχειριστική, εκδοχή, αυτή του ΜΕΡΑ25. Καμιά αυταπάτη ότι τέτοιες λύσεις μπορεί να ανοίξουν δρόμο για τα εργατικά συμφέροντα, πολύ περισσότερο για μια άλλη προοπτική.

Αυτό που απαιτείται κατά την γνώμη του ΝΑΡ είναι ένα αντικαπιταλιστικό μέτωπο. Ένα μέτωπο πολιτικών δυνάμεων, ρευμάτων και αγωνιστών με πολιτικό πρόγραμμα σύγκρουσης με την αστική στρατηγική, με στόχους που αντιπαλεύουν το κέρδος, την ιδιοκτησία, την αντιδραστικοποίηση του κράτους, τους ιμπεριαλιστικούς μηχανισμούς (ΝΑΤΟ-ΕΕ), με σαφή απόρριψη της λογικής των «αριστερών» ή «δημοκρατικών κυβερνήσεων» στο έδαφος του καπιταλισμού, με στόχο την προσέγγιση της επαναστατικής αλλαγής, την εξουσία της εργατικής τάξης και των συμμάχων της. Ένα πρώτο βήμα στην κατεύθυνση του αντικαπιταλιστικού μετώπου θεωρούμε την ΑΝΤΑΡΣΥΑ

Το ΝΑΡ χαιρετίζει το συνέδριο του ΕΕΚ. Αναγνωρίζει την μακρόχρονη πολιτική, διεθνιστική και θεωρητική του συνεισφορά στο κομμουνιστικό και επαναστατικό κίνημα στη χώρα μας. Συνεργαζόμαστε σε πλήθος πολιτικών και συνδικαλιστικών πρωτοβουλιών. Ελπίζουμε και προσβλέπουμε στη συνεισφορά των χώρων μας στην υπόθεση του αντικαπιταλιστικού μετώπου που απαιτεί η εποχή μας.