Η Ημέρα της Γυναίκας – Ημέρα υπεράσπισης του Δημήτρη Κουφοντίνα

του Θόδωρου Κουτσουμπού

Μετά την βάρβαρη καταστολή του περασμένου Σαββάτου, που συνόψισε τη βία όλων των κατασταλτικών δράσεων της αστυνομίας του τελευταίου καιρού, με αποκορύφωμα τη σύλληψη του νεαρού Έκτορα Κουφοντίνα, γιου του φυλακισμένου απεργού πείνας-δίψας, η συγκέντρωση της Δευτέρας 8 Μάρτη στο κέντρο της Αθήνας ήταν απολύτως ειρηνική. Δεν σημειώθηκε το παραμικρό επεισόδιο.

Αλλά αυτό ήταν μάλλον αναμενόμενο, από τη στιγμή που το υπουργείο Προ.Πο. αποφάσισε να μην στείλει την αστυνομία να καταστείλει τις συγκεντρώσεις. Για μια ακόμη φορά αποδείχθηκε ότι οι λεγόμενες δυνάμεις τάξης δεν είναι παρά δυνάμεις αταξίας, βίας και βάρβαρης καταστολής.

Τη Δευτέρα 8 Μάρτη ήταν πολιτικά πολύ δύσκολο για την αστυνομία να χτυπήσει. Πρώτον, ήταν η Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας και πολιτικά ήταν δύσκολο να καταστείλει τα εργατικά σωματεία και την ΑΔΕΔΥ που πραγματοποίησαν εκδήλωση με πολύ κόσμο το μεσημέρι στο υπουργείο εργασίας. Δεύτερον, θα έπρεπε να καταστείλουν και το ΠΑΜΕ/ΚΚΕ που το απόγευμα είχε συγκέντρωση στα Προπύλαια και πορεία στη Βουλή. Τρίτο, τη διαδήλωση που εξελίχθηκε στο Σύνταγμα το απόγευμα από φεμινιστικές οργανώσεις, εργατικά σωματεία και αριστερές οργανώσεις. Και τέλος, την συγκέντρωση, επίσης στο Σύνταγμα, για τον Δημήτρη Κουφοντίνα, που εξελίχθηκε σε μια γιγάντια διαδήλωση-πορεία καταδίκης της αστυνομικής βίας.

Επιπλέον, είχαν προηγηθεί τα γεγονότα στην πλατεία Νέας Σμύρνης όπου η αστυνομία ξυλοκόπησε με περισσή βαρβαρότητα ένα νέο άνθρωπο, γεγονός που πυροδότησε το ξεσήκωμα του λαού και μια μαζική πορεία 1.000 ανθρώπων στο αστυνομικό τμήμα.

Θα ήταν εξαιρετικά δύσκολο πολιτικά και πρακτικά αδύνατο να χτυπήσουν οι πραιτωριανοί του Χρυσοχοΐδη αυτές τις διαδηλώσεις. Προφανώς πήραν εντολές να μείνουν μακριά από τους διαδηλωτές εξασφαλίζοντας ότι δεν θα σημειωθούν επεισόδια – επιβεβαιώνοντας έτσι ότι τα επεισόδια προκαλούνται από την ίδια την αστυνομία και τον πολιτικό τους προϊστάμενο Χρυσοχοΐδη (που κάποιοι τον αποκαλούν Χρυσοχουντίδη, ενώ τα συνθήματα τον αποκαλούν «φασίστα, σκουπίδι, Χρυσοχοΐδη»

Αντί να τρομοκρατήσει τον κόσμο, η αστυνομική βία των προηγούμενων ημερών εξόργισε τον κόσμο που αποφάσισε να κατέβει στις συγκεντρώσεις και διαδηλώσεις. Το βράδυ λοιπόν της Δευτέρας το κέντρο της Αθήνας πλημμύρισε από δεκάδες χιλιάδες διαδηλωτές. Τηρώντας τα ενδεδειγμένα υγειονομικά μέτρα για τη μη μετάδοση του κορονοϊού, χιλιάδες άνθρωποι, γυναίκες, άνδρες, ΛΟΑΤΚΙ+, έσπαγαν στην πράξη τις απαγορεύσεις του Χρυσοχοΐδη και της αστυνομίας του.

Η συγκέντρωση του ΠΑΜΕ/ΚΚΕ όπως σημειώσαμε έγινε στα Προπύλαια, με ομιλίες και ακολούθησε μαζική πορεία στη Βουλή.

Η συγκέντρωση για την Διεθνή/Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας έγινε στο Σύνταγμα έξω από τη Βουλή από τις 5:30 μ.μ. και ακολούθησε πορεία στην Πανεπιστημίου, όπου στο Ρεξ μέλη της Συνέλευσης Αγωνιζόμενων Ηθοποιών πραγματοποίησαν δρώμενο.

Η συγκέντρωση για τον απεργό πείνας επί 59 ημέρες και δίψας επί 14 ημέρες με επικεφαλής την Πρωτοβουλία Δικηγόρων, φοιτητές, οργανώσεις της εξωκοινοβουλευτικής αριστεράς, της αναρχίας, τη Συνέλευση για τον Δημήτρη Κουφοντίνα, όταν ξεδιπλώθηκε στην Πανεπιστημίου ήταν πυκνή και εντυπωσιακά μαζική. Κατέληξε στην Ομόνοια όπου διαλύθηκε, αποφασισμένη να ξαναβγεί στο δρόμο. Σύντροφοι του ΕΕΚ πήραν μέρος και στις τρεις διαδηλώσεις.

Κάτι νέο γεννιέται / έχει γεννηθεί από την αντίσταση στο ζόφο της κυβέρνησης και του αστυνομικού κράτους. Χιλιάδες στις διαδηλώσεις. Και 1.000 σε μια αυθόρμητη διαδήλωση στη Νέα Σμύρνη. Νικητής, στο τέλος, θα είναι ο λαός, με πρωτοπόρους τις νέες και τους νέους, φοιτητές, εργάτες, καλλιτέχνες, αγωνιζόμενους ανθρώπους που δεν σκύβουν το κεφάλι.