στα σύνορα Πολωνίας-Λευκορωσίας, θύματα τώρα και του Νέου Ψυχρού Πολέμου

της Κατερίνας Μάτσα

Την απόγνωση και τη δυστυχία χιλιάδων προσφύγων από τη Μέση Ανατολή, βασικά από τη Συρία και το Ιράκ, ολόκληρες οικογένειες με μικρά παιδιά να πεθαίνουν σε συνθήκες πολικού ψύχους, αγνοεί επιδεικτικά η ΕΕ και σφραγίζει τις πύλες του Φρούριου-Ευρώπη στα σύνορα Λευκορωσίας-Πολωνίας

Μαζί με το αντιπροσφυγικό μένος των Ευρωπαίων ιμπεριαλιστών και τις σφαίρες των Πολωνών συνοριοφυλάκων, οι μπλοκαρισμένοι πρόσφυγες γίνονται και θύματα του Νέου Ψυχρού Πολέμου της Νατοϊκής Δύσης κατά του πρώην σοβιετικού χώρου και της Ρωσίας.

Το καθεστώς της Λευκορωσίας κατηγορείται ότι αρχικά διευκόλυνε και μετέφερε, με τη βοήθεια αστυνομικών δυνάμεων, τους πρόσφυγες στα σύνορα με την Πολωνία, τη Λιθουανία και τη Λετονία, για να πιέσουν τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ως αντίποινα για τις κυρώσεις προς το καθεστώς Λουκασένκο. Η Πολωνία, από τη μεριά της, συγκέντρωσε 15.000-16.000 στρατιώτες στα σύνορα, με βομβαρδιστικά στον εναέριο χώρο της, για να απωθήσει τους πρόσφυγες, που ζητούν άσυλο, προκειμένου να περάσουν στη Γερμανία. Κήρυξε τη χώρα σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, κρατώντας καθηλωμένους εκεί τους πρόσφυγες, μέσα στο κρύο και την πείνα. Έχουν ήδη πεθάνει πάνω από 12 άτομα, ανάμεσά τους και παιδιά, από το κρύο και τις κακουχίες. Στη Βαρσοβία χιλιάδες ακροδεξιοί διαδηλώνουν με φασιστικά συνθήματα υπέρ της στρατοκρατίας στα σύνορα με τη Λευκορωσία, ενάντια στην «προσφυγική εισβολή».

Η Ευρωπαϊκή Ένωση υποκριτικά καταδικάζει την παραβίαση των κανόνων του κράτους δικαίου, διαπραγματεύεται και με τις δύο χώρες. Ο Λουκασένκο βρίσκεται σε επαφή με τον Πούτιν, απειλώντας θεούς και δαίμονες. Το ΝΑΤΟ και το καθεστώς του Κιέβου δημιουργούν πολεμικό κλίμα στα σύνορα της Ουκρανίας με την Ρωσία. Η υπό αποχώρηση Μέρκελ παρουσιάζεται υποκριτικά σαν πρέσβειρα ειρήνης. Το ακροδεξιό καθεστώς της Πολωνίας εκμεταλλεύεται τα συμβάντα για να συνάψει οικονομικές συμφωνίες με την ΕΕ, του τύπου των συμφωνιών ΕΕ – Τουρκίας του 2016. Μέσα στην γενικευμένη κτηνωδία και τον κυνισμό των Κυρίαρχων, η τραγωδία των προσφύγων συνεχίζεται.

Στις πλάτες ξεσπιτωμένων ανθρώπων, ζωών κατεστραμμένων από ιμπεριαλιστικούς πολέμους, βασανιστήρια, στερήσεις και κακουχίες, παίζονται  τα πιο βρώμικα πολιτικά παιχνίδια.

Από κοντά και ο Κούλης, ο πρωθυπουργός των βάρβαρων επαναπροωθήσεων, των απάνθρωπων στρατοπέδων προσφύγων, της ξενοφοβίας και του ρατσισμού. Κολακεύοντας και πιθηκίζοντας τους Ευρωπαίους ηγέτες, κάνει βαρύγδουπες, φιλοπόλεμες δηλώσεις σε συνέντευξή του στους Φαϊνάνσιαλ Τάιμς. Με ύφος χιλίων Χατζηαβάτηδων καλεί την Ευρώπη να “μην υποχωρήσει” αλλά να προχωρήσει, αν όχι σε πολεμική σύρραξη “τουλάχιστον” σε νέες κυρώσεις κατά της Ρωσίας!

Επίδειξη πυγμής από πυγμαίους ηγέτες, που χρησιμοποιούν την «εργαλειοθήκη της απανθρωπιάς», κατά την εύστοχη έκφραση του Θωμά Τσαλαπάτη (Εφ.Συν 20-21/11/21), σε βάρος των θυμάτων της ιμπεριαλιστικής βίας.