Πηγή Φωτογραφίας: Μάριος Λώλος

του Ερνέστο Αγγελή

Με πάνω από 2.000 διαδηλωτές πραγματοποιήθηκε η πανεκπαιδευτική συγκέντρωση και πορεία στο κέντρο της Αθήνας, την Τετάρτη 15 Σεπτεμβρίου το απόγευμα. Η κινητοποίηση πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο  της απόφασης των ομοσπονδιών ΔΟΕ – ΟΛΜΕ – ΟΙΕΛΕ (εκπαιδευτικοί στα ιδιωτικά σχολεία) να προχωρήσουν σε πανελλαδική δράση, ενάντια στο άνοιγμα των σχολείων από την Κυβέρνηση, η οποία όχι μόνο δεν έχει εξασφαλίσει τους όρους για την προστασία από την πανδημία, αλλά αντίθετα, με τα μέτρα που έχει περάσει όλο το προηγούμενο διάστημα, έχει διαμορφώσει όρους βαρβαρότητας για εργαζόμενους και μαθητές. 

Πηγή Φωτογραφίας: Μάριος Λώλος

Η πορεία που ξεκίνησε από τα Προπύλαια, βρήκε τους χιλιάδες διαδηλωτές στα μπλοκ των πρωτοβάθμιων σωματείων των εκπαιδευτικών σε πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση, από διάφορες περιοχές της Αττικής, ανάμεσα στις οποίες ήταν οι σύλλογοι και οι ΕΛΜΕ του Αιγάλεω, της Ανατολικής Αττικής, του Πειραιά, της Α’ Αθήνας.  Στην αρχή της πορείας ήταν το πανό της ΔΟΕ-ΟΛΜΕ και πίσω από αυτό τα πανό των ελεγχόμενων από το σταλινικό ΠΑΜΕ και των προσκείμενων στις Παρεμβάσεις (εξωκοινοβουλευτική αριστερά) μπλοκ των πρωτοβάθμιων σωματείων, με το δεύτερο να συγκεντρώνει και τον περισσότερο κόσμο. Με εκατοντάδες νεολαίας  ήταν τα φοιτητικά μπλοκ ενώ στο τέλος ήταν και μπλοκ αριστερών οργανώσεων. Με ξεχωριστό μπλοκ ήταν και ο σύλλογος καθαριστριών στα σχολεία. 

Οι εκπαιδευτικοί και οι φοιτητές, φώναζαν συνθήματα σε όλη τη διάρκεια της πορείας, ενάντια στην αξιολόγηση, την Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής (ΕΒΕ), την πανεπιστημιακή αστυνομία, τα κενά στα σχολεία και τις άθλιες συνθήκες μαθητείας και φοίτησης που επιβάλλει η Κεραμέως. Ο παλμός ήταν μεγάλος, με τους διαδηλωτές να λένε πολλά συνθήματα και τραγούδια. Μπροστά από την πορεία ήταν διμοιρίες των ΜΑΤ. Η πορεία ολοκληρώθηκε, όταν οι διαδηλωτές έφτασαν μπροστά από το πλακόστρωτο της βουλής, στο ύψος του Συντάγματος, χωρίς όμως να ανακοινώνεται οποιαδήποτε συνέχεια ή σχέδιο δράσης απέναντι στην Κυβέρνηση.