Πηγή φωτογραφίας: Joe Catron

Αφού εξευτέλισαν το σιωνιστικό καθεστώς δραπετεύοντας από τη φυλακή υψίστης ασφαλείας Gilboa, τέσσερα μέλη της Ταξιαρχίας Ελευθερίας συνελήφθησαν από τις δυνάμεις κατοχής. Για πέντε μέρες, είδαν την Παλαιστίνη ως ελεύθεροι άνθρωποι – και συνεχίζουν να δείχνουν στον κόσμο ότι ο μόνος δρόμος προς την απελευθέρωση είναι η αντίσταση. Εν τω μεταξύ, οι Παλαιστίνιοι κρατούμενοι μέσα στις ισραηλινές φυλακές συνεχίζουν να αγωνίζονται αντιστεκόμενοι στον αποικιακό εγκλεισμό και την καταστολή.

Τις πρώτες πρωινές ώρες του Σαββάτου 11 Σεπτεμβρίου δυνάμεις κατοχής συνέλαβαν τους Mohammed Ardah και Zakaria Zubaidi, πάνω από πέντε ημέρες μετά την απόδραση -απελευθέρωσή τους από τη φυλακή Gilboa. Νωρίτερα εκείνη την ημέρα, συνέλαβαν τους Mahmoud Ardah και Yaqoub Qadri. Δύο απελευθερωμένοι κρατούμενοι παραμένουν ελεύθεροι, επιμένοντας στην ελευθερία τους παρά το συνεχιζόμενο ανθρωποκυνηγητό σε όλα τα επίπεδα των ισραηλινών δυνάμεων κατοχής. Λαμβάνοντας υπόψη το ιστορικό της ισραηλινής κατοχής, έχουμε κάθε λόγο να πιστεύουμε ότι τα τέσσερα μέλη της Ταξιαρχίας Ελευθερίας που συνελήφθησαν θα υποστούν σκληρά βασανιστήρια και κακοποίηση σε μια προσπάθεια να συγκεντρώσουν πληροφορίες για το που βρίσκονται οι απελευθερωμένοι αδελφοί τους.

Οι τέσσερις κρατούνται αυτή τη στιγμή στο κέντρο ανάκρισης Jalameh και απαγορεύεται η πρόσβαση στους δικηγόρους τους. Ο Παλαιστίνιος δικηγόρος Khaled Mahajneh δήλωσε στο Quds News ότι «η κατοχική μυστική υπηρεσία κρύβει όλες τις πληροφορίες σχετικά με τους κρατούμενους που συνελήφθησαν και το δικαστήριο έχει επιβάλει μέχρι τώρα διαταγή για αποτροπή της συνάντησης των τεσσάρων κρατούμενων με τους συνηγόρους τους… Δεν καταφέραμε να πάρουμε πληροφορίες σχετικά με τις συνθήκες των κρατουμένων, ούτε για την υγεία, τη σωματική ή ψυχολογική τους κατάσταση».

Όλες οι παλαιστινιακές αντιστασιακές οργανώσεις έχουν εκδώσει αυστηρές προειδοποιήσεις στην ισραηλινή κατοχή να μην βλάψουν τους τέσσερις ήρωες της σήραγγας της Ελευθερίας, ενώ οι οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων τόνισαν ότι η κατοχή φέρει την πλήρη ευθύνη για τη ζωή τους.

Πηγή φωτογραφίας: samidoun.net

Οι Παλαιστίνιοι κρατούμενοι στις ισραηλινές φυλακές ανακοίνωσαν την κλιμάκωση των σταδίων του αγώνα ξεκινώντας απεργίες πείνας την Παρασκευή 17 Σεπτεμβρίου κατά ομάδες από την ηγεσία του κινήματος των φυλακισμένων˙ οι κρατούμενοι θα αρνούνται συλλογικά να συμμετάσχουν στο προσκλητήριο και στην καταμέτρηση και θα κλείνουν τους τομείς τους.

Πάνω από 400 Παλαιστίνιοι που κρατούνταν στη φυλακή Gilboa μεταφέρθηκαν σε άλλες φυλακές, τους απαγορεύτηκε η πρόσβαση στο κυλικείο ή στο κατάστημα των φυλακών και τους απαγορεύτηκαν οι οικογενειακές και νομικές επισκέψεις, ενώ όλοι υπέστησαν βίαιες έρευνες και επιθέσεις ακόμη και με στρατιωτικούς σκύλους. Σε απάντηση αυτών των επιθέσεων, οι Παλαιστίνιοι κρατούμενοι αντιστάθηκαν καίγοντας κελιά σε αρκετές φυλακές.

Όλες οι παλαιστινιακές πολιτικές οργανώσεις στις φυλακές δημιούργησαν μια επιτροπή έκτακτης ανάγκης για να επεκτείνουν αυτά τα στάδια του αγώνα, ειδικά μετά από μια σειρά επιθέσεων στους κρατούμενους, για να τερματίσουν τους περιορισμούς και να σταματήσουν τις συνεχιζόμενες βίαιες εισβολές στα κελιά των Παλαιστινίων κρατουμένων.

Αγωνιστές σε όλη την Παλαιστίνη και διεθνώς ανταποκρίνονται στο κάλεσμα των κρατουμένων για δράση, οργανώνοντας δράσεις και διαδηλώσεις στην Baqa’a al-Gharbiyeh, τη Ναζαρέτ, τη Ραμάλα, τη Τζενίν και αλλού, καθώς και διεθνείς δράσεις αλληλεγγύης στο Παρίσι, τη Φρανκφούρτη, το Γκέτεμποργκ, το Ντέρι, στη Νέα Υόρκη, στο Βανκούβερ και αλλού. Ομάδες Νέων και Παλαιστίνιοι ηγέτες και πρώην κρατούμενοι, όπως ο Khader Adnan, έχουν απευθύνει έκκληση για γενική απεργία για υποστήριξη των κρατουμένων.

Οι οικογένειες των απελευθερωμένων κρατουμένων αντιμετωπίζουν επίσης συνεχείς επιθέσεις, ανακρίσεις και συλλογική τιμωρία. Οι Raddad και Shaddad al-Ardah, τα αδέλφια των Mahmoud al-Ardah, Ahmad και Bassam al-Ardah, τα αδέλφια των Mohammed al-Ardah, και ο συγγενής τους Nidal al-Ardah, τιμωρήθηκαν με επέκταση της κράτησης και της ανάκρισης τους από το ισραηλινό στρατιωτικό δικαστήριο Salem για άλλες 15 ημέρες στις 11 Σεπτεμβρίου […].

11 Σεπτεμβρίου 2021

Μετάφραση Γιάν. Σιμ.