Φωτορεπορτάζ Θόδωρου Κουτσουμπού

Αν και οργανώθηκε μόνο από πρωτοβουλία αριστερών οργανώσεων και συλλογικοτήτων, αν και μποϋκοταρίστηκε από τις συνδικαλιστικές γραφειοκρατίες και το ΠΑΜΕ/ΚΚΕ, αν και τα δελτία καιρού ήταν αποτρεπτικά, ωστόσο, η 22/1, Πανελλαδική Μέρα Δράσης για την Υγεία και την Αξιοπρέπεια του Λαού, συγκέντρωσε χιλιάδες ανθρώπους στις συγκεντρώσεις – διαδηλώσεις στην Αθήνα και σε δεκάδες πόλεις όλης της χώρας.

Στην Αθήνα, το μεσημέρι του Σαββάτου 22/1 πάνω από 2 – 2,5 χιλιάδες συγκεντρώθηκαν στο Σύνταγμα μπροστά στο μνημείο του Άγνωστου Στρατιώτη στη Βουλή. Η αρχική απόπειρα της αστυνομίας να περιορίσει τη συγκέντρωση στην πλατεία και να αποτρέψει την διαδήλωση στην Αμαλίας κάμφθηκε. Οι διαδηλωτές με αποφασιστικότητα προχώρησαν προς τον Άγνωστο Στρατιώτη. Επιθετική κίνηση των μονάδων καταστολής, μπλε στην αρχή με την συνδρομή των χακί ΜΑΤατζήδων, ενώ η συγκέντρωση εξελισσόταν ομαλά και ειρηνικά, στην Αμαλίας, προς την πλευρά της Όθωνος όπου άπλωναν τα πανό τους σύντροφοι της αναρχίας, αποτράπηκε μπροστά στην σταθερότητα των διαδηλωτών.

Στην πρωτοβουλία συμμετείχαν η Συνάντηση-Αναμέτρηση, το ΝΑΡ-νΚΑ, Εργατικό Επαναστατικό Κόμμα (ΕΕΚ), Κομμουνιστικό Σχέδιο, ΑΡΑΝ, ΑΡΑΣ, ΔΕΑ, ΟΚΔΕ, συνέλευση για τις 8 Μάρτη, Δίκτυο, ΟΡΜΑ, ΚΚΕ(μ-λ) (που επέλεξε να μην είναι στο συντονιστικό αλλά συμμετείχε στην πορεία). Αλλά σύντομα τη Μέρα Δράσης αγκάλιασαν σωματεία υγειονομικών, το σωματείο Εργαζομένων Ασκληπιείου Βούλας, εργαζομένων του Νοσοκομείου Παίδων Πεντέλης, φοιτητές, σωματεία εκπαιδευτικών “Κ. Σωτηρίου”, “Αριστοτέλης”, “Ηρώ Κωνσταντοπούλου”, “A’ Σύλλογος Αθηνών Εκπαιδευτικών”, “Σύλλογος Δ. Γληνός”, το Σωματείο Μισθωτών Τεχνικών, το σωματείο Βιβλίου-Χάρτου, Συνταξιούχων Εμπορικής Τράπεζας, το Ιατρείο Αλληλεγγύης Ιλίου. Στη συγκέντρωση-διαδήλωση συμμετείχαν η Δημοτική Κίνηση Ανυπότακτη Αθήνα, Aριστερή Κίνηση Περιστερίου, Aριστερή Πρωτοβουλία Διαλόγου και Δράσης, ΟΚΔΕ-Σπάρτακος, Κόκκινο Νήμα, ο πολιτικός χώρος “Ηλέκτρα Αποστόλου”, η Ροσινάντε, Ταξική Αντεπίθεση, AK, Συνέλευση Αναρχικών για την Κοινωνική και Ταξική Χειραφέτηση, “Ρουβίκωνας” κ.ά. Aς σημειωθεί ότι στη συγκέντρωση παρουσιάστηκε ένα θλιβερό πανό της «νεολαίας ΣΥΡΙΖΑ» με 4 άτομα, αλλά δεν πήραν μέρος στην πορεία….

Μετά από δίωρη διαμαρτυρία έξω από τη Βουλή οι συγκεντρωμένοι έκαναν πορεία προς το υπουργείο Υγείας με το πανό της Πρωτοβουλίας και των εργαζομένων του νοσοκομείου Παίδων Πεντέλης στην πρώτη γραμμή. Στο νοσοκομείο Παίδων Πεντέλης δίνεται μια μεγάλη μάχη ενάντια στην υποβάθμιση του νοσοκομείου που επιβάλει η κυβέρνηση, καταργώντας τις 24ωρες εφημερίες για την περίθαλψη των ασθενών παιδιών και μετατρέποντάς το σε εμβολιαστικό κέντρο. Τα συνθήματα των διαδηλωτών στρέφονταν κατά της θανατοπολιτικής της κυβέρνησης Μητσοτάκη που έχει «επιτύχει» το θλιβερό ρεκόρ 80 – 100 ή και παραπάνω νεκρών από Covid-19 καθημερινά. Μερικά από τα συνθήματα έλεγαν «Δώστε λεφτά για την υγεία, όχι για Ραφάλ και την αστυνομία», «Κάθε μέρα πεθαίνουν εκατό, κι αυτοί στα αεροπλάνα κάνουν αγιασμό», «Αυτό, αυτό είναι σωστό, δωρεάν υγεία για όλο το λαό». Μερικά συνθήματα «στόλιζαν» τον ανεκδιήγητο Μωυσή που προΐσταται της κυβέρνησης με το «Μητσοτάκη κάθαρμα», ενώ ιδίως έξω από το υπουργείο υγείας τον «φασίστα Πλεύρη» (υπουργό υγείας).

Οι δράσεις για την υπεράσπιση του δημόσιου συστήματος υγείας πρόκειται να συνεχιστούν με διάφορες μορφές.

Την Τετάρτη 26 Ιανουαρίου η ΑΔΕΔΥ έχει κηρύξει στάση εργασίας στο δημόσιο από 12:00 -15:00. Η ομοσπονδία νοσοκομειακών γιατρών ΟΕΝΓΕ καλεί σε συγκέντρωση στις 13:00 έξω από το υπουργείο υγείας και πορεία στη Βουλή, ενώ σχεδιάζει 24ωρη απεργία τον Φλεβάρη.

Επίσης στέκια, συλλογικότητες και οργανώσεις (από τον χώρο της αναρχίας και της αριστεράς) καλούν σε συγκέντρωση για την υπεράσπιση της δημόσιας υγείας, ενάντια στην εγκληματική διαχείριση της πανδημίας και τον ανορθολογισμό, την Πέμπτη 27/1, στις 18:00 στο υπουργείο Υγείας και σε διαδήλωση το Σάββατο 5 Φεβρουαρίου, στις 13:00, στην πλατεία Συντάγματος. Το ΕΕΚ συμμετέχει στην κινητοποίηση.

Θρηνώντας εκατόμβες νεκρών από την εγκληματική διαχείριση της πανδημίας, είναι αναγκαία αλλά και δυνατή η ανάπτυξη ενός μαζικού κινήματος που θα οργανώσει γενική απεργία για την ανατροπή της κυβέρνησης και όλου του εσμού που θησαυρίζει από τους θανάτους της πανδημίας.