Πηγή: Photothèque Rouge /Martin Noda / Hans Lucas

του Σάββα Μιχαήλ (από το Παρίσι)

Στις 12 Μαρτίου 2022 απεβίωσε ο Αλαίν Κριβίν, ιστορικός ηγέτης του διεθνούς τροτσκισμού, του Νέου Αντικαπιταλιστικού Κόμματος (NPA) και παλιότερα της LCR (Ligue Communist Revolutionnaire), μια από τις πιο εμβληματικές μορφές του Μάη του 1968.  Ο Σάββας Μιχαήλ, γενικός γραμματέας του ΕΕΚ και η Κατερίνα Μάτσα συμμετείχαν στην πορεία και τελετή αποχαιρετισμού του Αλαίν Κριβίν. Ο Σάββας Μιχαήλ σημείωσε στη σελίδα του στο Facebook τα παρακάτω:

Την Δευτέρα 21 Μαρτίου, ημέρα του εαρινού ηλιοστάσιου, έγινε στο Παρίσι η κηδεία μιας εμβληματικής φιγούρας του Μάη του 68, του τροτσκιστή Αλαίν Κριβίν. Μια πορεία όπου συμμετείχαν χιλιάδες αγωνιστές όλων των γενιών (από το κόμμα του νεκρού, το ΝΡΑ, αλλά και από διαφορετικά ρεύματα της επαναστατικής Αριστεράς) ξεκίνησε από την πλατεία της Nation για να φτάσει ως το κοιμητήριο του Père Lachaise, το κοιμητήριο των Κομμουνάρων, μεταξύ άλλων. Εκεί τον αποχαιρέτισαν με θερμά λόγια η οικογένεια του Αλαίν Κριβίν (η γυναίκα του Μισέλ, οι κόρες κι οι εγγονές) μαζί με συντρόφους του από το κόμμα του και το Εκτελεστικό Γραφείο της 4ης Διεθνούς.

Πηγή: Photothèque Rouge /Martin Noda / Hans Lucas

Στην κηδεία συμμετείχαμε από το ΕΕΚ η Κατερίνα Μάτσα κι εγώ, μαζί με συντρόφους της γαλλικής οργάνωσης ROR που συμμετέχει στο Κέντρο Ρακόφσκυ. Συναντηθήκαμε στην πορεία και με την αντιπροσωπία της ΟΚΔΕ-Σπάρτακος που ήρθε από την Ελλάδα να τιμήσει τον νεκρό σύντροφό τους, καθώς και με συντρόφους της Μέσης Ανατολής. Μπορεί οι πολιτικές διαδρομές μας να ήταν διαφορετικές μέσα στην ταραχώδη Ιστορία του τροτσκισμού αλλά ποτέ δεν ξεχάσαμε, ενάντια στην τύφλα όλων των σεχταρισμών, ότι πρέπει να σεβόμαστε την Ιστορία με όλες της τις αντιφάσεις κι όλους κι όλες που αφιέρωσαν την ζωή τους ολόκληρη -όπως ο Αλαίν Κριβίν- στην υπόθεση της καθολικής ανθρώπινης χειραφέτησης, τον κομμουνισμό. Ο Μάης του 68, το δικό μας διεθνές 1905, είναι το προανάκρουσμα ενός Παγκόσμιου Οκτώβρη τον 21ο αιώνα. Στην ετοιμασία αυτού του Οκτώβρη, στις τραγικές μέρες που γνωρίζει ο πλανήτης, συνεχίζουμε τον αγώνα του Κόκκινου Μάη, του Μάη του Αλαίν Κριβίν και εκατομμυρίων εργατών και καταπιεσμένων όπου γης. Γι’ αυτό και στο τέλος της τελετής ακούστηκαν από χιλιάδες στόματα και ο ύμνος της Διεθνούς και το σύνθημα του Μάη: Δεν είναι ο Μάης παρά η αρχή, συνεχίζουμε τον αγώνα – ce n’est qu’un debut, continuons le combat!

Πηγή: Photothèque Rouge /Martin Noda / Hans Lucas