του Γρηγόρη Δαφνή

Οι αεροπορικές εταιρίες βρίσκονται στην μεγαλύτερή τους κρίση λόγω της πανδημίας. Πολλές πτήσεις ακυρώθηκαν και πτήσεις σχεδόν δεν γίνονται. Οι περισσότερες εταιρείες απειλούνται με χρεοκοπία.

Με την κάλυψη όμως των κυβερνήσεων και της Ε.Ε, βρήκαν τον τρόπο να καλύψουν μέρος των ζημιών τους με την αθέλητη και υποχρεωτική χρηματοδότησή τους από τους πελάτες τους.

Σε όσες πτήσεις ακυρώθηκαν, οι εταιρείες δεν υποχρεώθηκαν να επιστρέψουν τα χρήματα σε όσους είχαν βγάλει εισιτήρια, αλλά αντ’ αυτού δώσαν ισότιμα voucher 18 μηνών. Δηλαδή τα χρήματά τους, μέσα στους επόμενους 18 μήνες, μπορούν να τα χρησιμοποιήσουν για να βγάλουν εισιτήρια για κάποιους από τους προορισμούς της εταιρείας.

Αυτό αποτελεί, με το έτσι θέλω, άτοκη χρηματοδότηση των εταιρειών μέχρι το διάστημα αυτό. Φυσικά υπάρχουν και άλλα ζητήματα ανοικτά, όπως αν έχουμε αλλαγή της τιμολογιακής πολιτικής της εταιρείας, οπότε με το voucher που έχεις στα χέρια σου, είσαι υποχρεωμένος να πληρώσεις ακριβότερα εισιτήρια. Ή αν στο ίδιο χρονικό διάστημα δεν θέλεις ή δεν μπορείς να χρησιμοποιήσεις αεροπλάνο τα χρήματά σου, τι γίνονται; Τα χάνεις; Εκεί όμως που τα χάνεις σίγουρα είναι αν η εταιρεία χρεοκοπήσει.

Ενώ, όμως έχουν εξασφαλίσει αυτή την ευνοϊκή μεταχείριση, η μία μετά την άλλη οι εταιρίες απολύουν προσωπικό ή αλλάζουν, προς το χειρότερο της εργασιακές σχέσεις των εργαζομένων τους.

Γρ. Δ.