Σε μεγάλης κλίμακας ψυχροπολεμική στρατιωτική άσκηση προχωρά ο στρατός των ΗΠΑ σε συνεργασία με την πολωνική κυβέρνηση. Έξι χιλιάδες Αμερικανοί στρατιώτες και χιλιάδες Πολωνοί στο διάστημα 5 – 19 Ιουνίου οργανώνουν μια άσκηση πολεμικής πρόκλησης με στόχο τη Ρωσία. Αλλά από το στόχαστρο δεν ξεφεύγει η Μαύρη Θάλασσα και τα Βαλκάνια!

H άσκηση επρόκειτο να διεξαχθεί τον Απρίλιο – Μάιο με συμμετοχή σχεδόν 40.000 στρατιωτών από 18 χώρες, τις ΗΠΑ, Βέλγιο, Καναδά, Τσεχία, Δανία, Εσθονία, Φινλανδία, Γαλλία, Γεωργία, Γερμανία, Ουγγαρία, Ιταλία, Λετονία, Λιθουανία, Ολλανδία, Πολωνία, Ισπανία, Ηνωμένο Βασίλειο. Περίπου οι 20.000 στρατιώτες θα ήταν αμερικανοί. Η άσκηση αναβλήθηκε λόγω μόλυνσης αμερικανών στρατιωτών με τον κορονοϊό. Τώρα αρχίζουν την άσκηση από την Πολωνία.

Στα πλαίσια των γεωστρατηγικών στοχεύσεων του αμερικάνικου ιμπεριαλισμού και της πολεμικής ρητορικής του φασιστοειδούς προέδρου Τραμπ, από την Ανατολική Ευρώπη ως τη Μέση Ανατολή και την Κίνα, το έδαφος γίνεται όλο και πιο επικίνδυνο. Η άλυτη παγκόσμια κρίση του καπιταλισμού στην αλληλεπίδρασή της με την κρίση της πανδημίας δημιουργεί νέα δεδομένα, ωθώντας σε βίαιη εξαγωγή των αντιφάσεων του ιμπεριαλισμού. Θάνατος από τον ιό ή πολεμικές ανθρωποθυσίες είναι το μέλλον που επιφυλάσσει το καπιταλισμός στη φάση της κρίσης και ιστορικής παρακμής του. Αντί για χρήματα στις έρευνες για την αντιμετώπιση του κορονοϊού, εκατομμύρια δολάρια ξοδεύονται για τις ιμπεριαλιστικές ασκήσεις που προλειαίνουν το έδαφος για ευρύτερες αιματηρές συγκρούσεις.

Θ.Κ.

Για την άσκηση στην Πολωνία μας πληροφορεί το δελτίο τύπου της DEFENDEREurope 20:

«13 Μαΐου 2020

ΒΙΣΜΠΑΝΤΕΝ, Γερμανία

Μετά από προσεκτική αξιολόγηση και προγραμματισμό μεταξύ του Στρατού των ΗΠΑ και του Υπουργείου Άμυνας της Πολωνίας, η άσκηση Allied Spirit, μια άσκηση συνδεδεμένη με το DEFENDER-Europe 20, αρχικά προγραμματισμένη για το Μάιο, θα πραγματοποιηθεί στην Περιοχή Εκπαίδευσης Drawsko Pomorskie, στην Πολωνία, το διάστημα 5-19 Ιουνίου.

Τροποποιημένη απ’ τον αρχικό της σχεδιασμό για να εξασφαλίσει την ασφάλεια των στρατιωτών λόγω του COVID-19, η διμερής άσκηση ΗΠΑ-Πολωνίας θα περιλαμβάνει μια αερομεταφερόμενη πολωνική επιχείρηση και μια αμερικανοπολωνική επιχείρηση διάβασης ποταμού μεγέθους μεραρχίας. 

Θα ληφθούν όλα τα προληπτικά μέτρα για τον COVID-19 για να διασφαλιστεί η υγεία και η προστασία των συμμετεχόντων ενόπλων δυνάμεων και του τοπικού πληθυσμού.

Περίπου 6.000 Αμερικανοί και Πολωνοί στρατιώτες θα λάβουν μέρος στην άσκηση.  Απ’ αυτούς, περίπου οι 4.000 στρατιώτες των ΗΠΑ θα προέλθουν από το Επιτελείο της 1ης Μεραρχίας Ιππικού (Εμπροσθοφυλακή)∙ η 2η Μαχητική Τεθωρακισμένη Ταξιαρχία και η 3η Μαχητική Αεροπορική Ταξιαρχία, 3η Μεραρχία Πεζικού∙ και περίπου 2.000 Πολωνοί στρατιώτες θα προέρχονται από την 6η Πολωνική Αεροπορική Ταξιαρχία∙ 9η Πολωνική Ταξιαρχία Ιππικού∙ και η 12η Πολωνική Μηχανοκίνητη Ταξιαρχία.

Η 7η Στρατιωτική Διοίκηση Εκπαίδευσης θα παρέχει έλεγχο άσκησης σε Συμμαχικό Πνεύμα και θα αναπτύξει Εκπαιδευτές Παρατηρητές απ’ το Κοινό Πολυεθνικό Κέντρο Ετοιμότητας στο DPTA για να διευκολύνουν την εκπαίδευση.

Η DEFENDER-Europe 20 σχεδιάστηκε ως άσκηση ανάπτυξης για τη δημιουργία στρατηγικής ετοιμότητας προς υποστήριξη της Εθνικής Αμυντικής Στρατηγικής των ΗΠΑ και των αποτρεπτικών στόχων του ΝΑΤΟ. 

Σε απάντηση στον COVID-19, η DEFENDER-Europe 20 τροποποιήθηκε σε μέγεθος και πεδίο εφαρμογής το Μάρτιο όταν η μετακίνηση από τις ΗΠΑ προς την Ευρώπη σταμάτησε και ορισμένες κοινές ασκήσεις ακυρώθηκαν.  

Τη στιγμή που σταμάτησε η άσκηση από τις Ηνωμένες Πολιτείες στην Ευρώπη, περισσότερο απ’ το ενενήντα τοις εκατό του εξοπλισμού που είχε ανατεθεί στη DEFENDER-Europe 20 είχε φορτωθεί σε αεροσκάφη ή πλοία που κατευθύνονταν στην Ευρώπη. Συνολικά, περισσότεροι από 6.000 στρατιώτες και 3.000 τεμάχια εξοπλισμού έφτασαν στην Ευρώπη, και πάνω από 9.000 οχήματα μετακινήθηκαν σε περιοχές εκπαίδευσης στη Γερμανία. Συνολικά, παρά την προσαρμογή της άσκησης λόγω του COVID-19, πολλοί απ’ τους στρατηγικούς στόχους ετοιμότητας επιτεύχθηκαν.

Ο Στρατός των Η.Π.Α. στην Ευρώπη σχεδιάζει επιπλέον ασκήσεις τους επόμενους μήνες. Αυτές οι ασκήσεις θα χρησιμοποιήσουν πολλούς από τους αρχικούς εκπαιδευτικούς στόχους της DEFENDER-Europe 20 για να βελτιώσουν την ετοιμότητα και τη λειτουργικότητα μεταξύ των ΗΠΑ, των συμμάχων και των συνεργατών.

Τα σχέδια για άσκηση με τον εξοπλισμό που μετακινήθηκε απ’ τα Αποθέματα Προπαρασκευασμένων του Στρατού στην Ευρώπη βρίσκονται σε εξέλιξη και το 21ο Θέατρο Υποστηρικτικής Διοίκησης θα συνεχίσει να διατηρεί έναν εξοπλισμό Μαχητικής Τεθωρακισμένης Ταξιαρχίας στην Περιοχή Εκπαίδευσης Bergen-Hohne, στη Γερμανία, υποστηριζόμενo από τη Γερμανική Κοινή Υποστηρικτική Ενεργοποιητική Υπηρεσία.  

Η 10η Διοίκηση Αεροπορίας Στρατού και Αμυντικών Πυραύλων και η 41η Ταξιαρχία Πεδίου Πυροβολικού του Στρατού των Η.Π.Α. στην Ευρώπη αναμένεται να συμμετάσχουν σε ασκήσεις στην περιοχή της Βαλτικής. 

Επιπλέον, η 173η Αεροπορική Ταξιαρχία σχεδιάζει αερομεταφερόμενες επιχειρήσεις στα Βαλκάνια και στην περιοχή της Μαύρης Θάλασσας.

Οι λεπτομέρειες αυτών των εκπαιδευτικών εκδηλώσεων βρίσκονται ακόμη υπό ανάπτυξη και ενδέχεται να αλλάξουν. 

Ασκήσεις όπως η DEFENDER-Europe 20 συνεχίζουν να αποδεικνύουν ότι οι σύμμαχοι και οι συνεργάτες του ΝΑΤΟ είναι δυνατότεροι μαζί και ότι η δέσμευση των ΗΠΑ στο ΝΑΤΟ είναι ακλόνητη.» 

Μετάφραση Γιαν. Σιμ.