των Θόδωρου Κουτσουμπού – Γιάννη Σιμέλλη

a painting by artist Sliman Mansour

Αυτές τις ημέρες, ιερές για τις τρεις μονοθεϊστικές θρησκείες που άνθισαν στην Ιερουσαλήμ, για την Εβραϊκή θρησκεία που γιορτάζει το (Πέσαχ – Πάσχα), για την Χριστιανική που γιορτάζει το Πάσχα και την Μουσουλμανική που έχει το Ραμαζάνι της, το μυαλό μας βρίσκεται στην Παλαιστίνη, σε αυτούς τους άγιους κατά τις τρεις παραδόσεις τόπους, όπου ο Παλαιστινιακός λαός συγκρούεται με τις δυνάμεις του Ισραηλινού στρατού κατοχής για να διαφυλάξει το τέμενος Αλ Άκσα από τη βεβήλωση των ακροδεξιών φανατικών εβραϊκών οργανώσεων εποίκων.


Το μυαλό μας βρίσκεται, επίσης, στους 4.500 Παλαιστίνιους φυλακισμένους που κρατούνται στα μπουντρούμια του κράτους του Ισραήλ. Οι φυλακισμένοι αυτοί βιώνουν τη δική τους αιχμαλωσία τιμωρούμενοι για τον αγώνα τους για την απελευθέρωση της Παλαιστίνης.


Το δεκαήμερο 15 έως 25 Απριλίου 2022 παλαιστινιακές οργανώσεις και οργανώσεις αλληλεγγύης, στα Κατεχόμενα Εδάφη και σ’ όλο τον κόσμο, πραγματοποιούν δράσεις για την απελευθέρωση των χιλιάδων Παλαιστινίων φυλακισμένων στο Ισραήλ, αλλά και σε χώρες της Ευρώπης και ΗΠΑ.


Η 17η Απριλίου έχει θεσπιστεί ως διεθνής ημέρα αλληλεγγύης στους Παλαιστίνιους Κρατούμενους. Σύμφωνα με το Samidoun (δίκτυο αλληλεγγύης στους Παλαιστίνιους φυλακισμένους) σήμερα υπάρχουν σχεδόν 4.500 Παλαιστίνιοι κρατούμενοι πίσω από τα κάγκελα των ισραηλινών φυλακών. Από αυτούς οι 530 βρίσκονται υπό διοικητική κράτηση, χωρίς κατηγορία ή δίκη. Υπάρχουν 160 ανήλικοι κρατούμενοι και 32 γυναίκες κρατούμενες. Οι 549 φυλακισμένοι (το 12%) εκτίουν ισόβια κάθειρξη. Οι Παλαιστίνιοι κρατούμενοι προέρχονται από όλες τις περιοχές της κατεχόμενης Παλαιστίνης: υπάρχουν 70 από την κατεχόμενη Παλαιστίνη του 1948, αριθμός που αυξήθηκε ιδιαίτερα τη χρονιά μετά την εξέγερση της Ενότητας τον Μάιο του 2021˙ πάνω από 500 Παλαιστίνιοι αιχμάλωτοι είναι κάτοικοι της Ιερουσαλήμ και 210 Παλαιστίνιοι αιχμάλωτοι από την πολιορκημένη Γάζα.


Αλλά υπάρχουν και φυλακισμένοι Παλαιστίνιοι στην εξορία και στη διασπορά καθώς και Άραβες και διεθνείς αγωνιστές αλληλέγγυοι στους Παλαιστίνιους που βρίσκονται φυλακισμένοι σε διάφορες χώρες. Όλοι αυτοί είναι πολιτικοί κρατούμενοι. Στις Ηνωμένες Πολιτείες, πέντε είναι φυλακισμένοι για ποινές έως και 65 ετών για την αλληλεγγύη τους στον αγώνα απελευθέρωσης της Παλαιστίνης. Ακόμη και το φιλανθρωπικό έργο αν είναι για αλληλεγγύη στην Παλαιστίνη χαρακτηρίζεται «εγκληματικό».

Ο Georges Abdallah, Λιβανέζος κομμουνιστής μαχητής υπέρ της Παλαιστίνης, 37 χρόνια στις γαλλικές φυλακές
“Freedom For George Αbdallah”. Έργο του KhaledFanni: https://www.deviantart.com/khaledfanni

Στη Γαλλία ο Georges Ibrahim Abdallah, Λιβανέζος Άραβας αγωνιστής για την Παλαιστίνη, κρατείται φυλακισμένος για περισσότερα από 37 χρόνια αν και η ποινή του έχει προ πολλού λήξει. Όταν επρόκειτο να απελευθερωθεί στον Λίβανο τού το αρνήθηκαν με παρέμβαση αξιωματούχων της γαλλικής και της αμερικανικής κυβέρνησης. Στην Ιαπωνία, η 77χρονη Fusako Shigenobu, μαχήτρια ενάντια στον ιμπεριαλισμό για την απελευθέρωση της Παλαιστίνης, παραμένει φυλακισμένη για πάνω από 20 χρόνια αναμένοντας την απελευθέρωσή της.

Η Fusako Shigenobu, αγωνίστρια υπέρ της Παλαιστίνης, φυλακισμένη στην Ιαπωνία από το 2.000

Οι Παλαιστίνιοι κρατούμενοι στόχος αποικιακής καταστολής

Το ισραηλινό καθεστώς χρησιμοποιούσε πάντα τη φυλάκιση ως αποικιακό όπλο με στόχο τον παλαιστινιακό λαό, όπως έκανε πριν από αυτό η βρετανική αποικιακή Εντολή στην κατεχόμενη Παλαιστίνη. Από τη Νάκμπα (Καταστροφή) του 1947-48, περίπου 1 εκατομμύριο Παλαιστίνιοι έχουν φυλακιστεί από το Σιωνιστικό κράτος και περίπου 800.000 από την επέκταση της κατοχής στη Δυτική Όχθη και τη Λωρίδα της Γάζας το 1967. Στην αμέσως μετά τη Νάκμπα περίοδο, Παλαιστίνιοι μελετητές τεκμηρίωσαν την ευρεία χρήση καταναγκαστικής εργασίας από φυλακισμένους Παλαιστίνιους για την οικοδόμηση του Σιωνιστικού κράτους.


Οι Παλαιστίνιοι κρατούμενοι είναι εργάτες και αγρότες, δάσκαλοι και μαθητές, ενήλικες, παιδιά και ηλικιωμένοι, οργανωτές της κοινότητας και αγωνιστές της ελευθερίας. Είναι ηγέτες του παλαιστινιακού απελευθερωτικού κινήματος και εκπρόσωποι της παλαιστινιακής αντίστασης.

Collectif Palestine Vaincra

Αυτήν την περίοδο στην καμπάνια υπέρ των φυλακισμένων Παλαιστινίων περιλαμβάνεται η πάλη να μην απαγορευτεί στη Γαλλία η φιλοπαλαιστινιακή Collectif Palestine Vaincra που έχει στοχοποιηθεί από τη γαλλική κυβέρνηση. Κατά το γαλλικό ιμπεριαλιστικό κράτος και την κυβέρνησή του οι πράξεις αλληλεγγύης της Κολεκτίβας όπως η καμπάνια για μποϊκοτάζ κατά του Ισραήλ, η υπεράσπιση Παλαιστινίων φυλακισμένων και ιδίως του Georges Abdallah, θεωρούνται παράνομες! Είναι και αυτό ένα μέτρο του εκφυλισμού της αστικής δημοκρατίας, κατάπτωσης κάθε έννοιας αστικής δικαιοσύνης και του βοναπαρτισμού που επικρατεί στη Γαλλία. Η Collectif Palestine Vaincra έχει ασκήσει έφεση για την ανάκληση της απαγόρευσής της.

Οι Κρατούμενοι με διοικητική κράτηση μποϋκοτάρουν τα Στρατοδικεία

Η Ημέρα των Παλαιστινίων κρατουμένων συμπίπτει φέτος με την απόφαση (από την 1η Ιανουαρίου 2022) 530 Παλαιστινίων φυλακισμένων χωρίς κατηγορία ή δίκη -υπό διοικητική κράτηση- να μποϋκοτάρουν τα ισραηλινά στρατιωτικά δικαστήρια. Τα εν λόγω δικαστήρια δεν αποτελούν δικαστήρια που διακρίνονται από την εκτελεστική εξουσία. Είναι όργανα εκτέλεσης των εντολών του στρατού κατοχής. Στις δίκες παρουσιάζουν ένα χαρτί με τη σφραγίδα της εντολής διοικητικής κράτησης του στρατού κατοχής, και με βάσει την εντολή του στρατού η κράτηση μπορεί να ανανεώνεται επ’ αόριστον και κατ’ επανάληψη. Με αυτή τη μέθοδο, οι Παλαιστίνιοι μπορούν να φυλακίζονται για χρόνια με βάση στοιχεία που θεωρούνται στρατιωτικά απόρρητα, χωρίς κατηγορία και χωρίς δίκη – χωρίς καν τις στρατιωτικές ψευτο-δίκες που χρησιμοποιούνται για τη φυλάκιση της πλειοψηφίας των Παλαιστινίων κρατουμένων.


Σε μια συλλογική πράξη αντίστασης, οι διοικητικοί κρατούμενοι αρνούνται να παραστούν στα στρατιωτικά δικαστήρια απαιτώντας να σταματήσει αυτή η πολιτική, η οποία χρησιμοποιείται συνήθως με στόχο τους ηγέτες της Παλαιστινιακής κοινότητας, δραστήριους φοιτητές, ακτιβιστές και υπερασπιστές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων οι οποίοι δεν βαρύνονται για καμία παράνομη, κατά τους ισραηλινούς νόμους, πράξη.

Τα παιδιά της Παλαιστίνης στον αγώνα για την ελευθερία

Ακόμα και παιδιά της Παλαιστίνης υπόκεινται στο καθεστώς διοικητικής κράτησης χωρίς κατηγορία ή δίκη. Για παράδειγμα, ο 17χρονος Amal Nakhleh, κρατείται χωρίς κατηγορία ή δίκη για περισσότερο από ένα χρόνο, αν και πάσχει από ένα επικίνδυνο για τη ζωή του αυτοάνοσο νόσημα. Υπάρχουν περίπου 160 παιδιά που βρίσκονται σήμερα φυλακισμένα στις σιωνιστικές φυλακές, υπό τις ίδιες συνθήκες βασανιστηρίων, απομόνωσης και αυθαίρετης αποικιακής φυλάκισης με τους ενήλικες Παλαιστίνιους.

Ο Ahmad Manasra συνελήφθη από τις ισραηλινές αρχές όταν ήταν 13 ετών


Πολλοί Παλαιστίνιοι κρατούμενοι έκλεισαν τα 18 τους χρόνια ενώ ήταν πίσω από τα κάγκελα και συνεχίζουν να βρίσκονται στη φυλακή. Η υπόθεση του 13χρονου Ahmad Manasra, του οποίου η βίαιη κακοποίηση το 2015 καταγράφηκε σε βίντεο και ο οποίος 7 χρόνια αργότερα αντιμετωπίζει προβλήματα ψυχικής και σωματικής υγείας που σχετίζονται με την εμπειρία της σύλληψής του, είναι αποκαλυπτική. Άνθρωποι σε όλο τον κόσμο ενώνονται για να ζητήσουν την ελευθερία του Ahmad και την ελευθερία όλων των παιδιών της Παλαιστίνης -και των ενηλίκων- από την κατοχή και την αποικιοκρατία.


Αλλά αυτές οι μέρες δράσης για τους Παλαιστίνιους κρατούμενους είναι επίσης μέρες διεθνούς αγώνα για όλους τους αγωνιστές πολιτικούς κρατούμενους σε όλο τον κόσμο, τονίζει το δίκτυο Samidoun:
«Υπενθυμίζουμε στον εαυτό μας και στον κόσμο τα δεινά των συντρόφων μας πολιτικών κρατουμένων στις φυλακές της Τουρκίας, της Σαουδικής Αραβίας, του Μπαχρέιν, της Αιγύπτου, της Ελλάδας, των Φιλιππίνων, της Κολομβίας, των Ηνωμένων Πολιτειών και αλλού και καλούμε σε υποστήριξη για την αντίσταση και την απελευθέρωσή τους. Αυτή η εβδομάδα αλληλεγγύης με τους Παλαιστίνιους κρατούμενούς μας είναι επίσης μια εβδομάδα αλληλεγγύης προς κάθε κρατούμενο που αγωνίζεται για την απελευθέρωση, την κοινωνική δικαιοσύνη και τη νίκη επί των συστημάτων καταπίεσης, εκμετάλλευσης και δίωξης όπου κι αν βρίσκονται… Απαιτούμε επίσης την απελευθέρωση όλων των πολιτικών κρατουμένων στις φυλακές των ΗΠΑ, συμπεριλαμβανομένων των βετεράνων ηγετών του κινήματος των Μαύρων Πανθήρων, και επιβεβαιώνουμε τη βαθύτατη σχέση της κοινής πάλης μεταξύ του παλαιστινιακού λαού μας και του Μαύρου Απελευθερωτικού Κινήματος στις Ηνωμένες Πολιτείες. Η μεταξύ μας γεωγραφική απόσταση δεν υπονομεύει την πραγματικότητα του κοινού μας αγώνα, των κοινών στόχων και του κοινού μας εχθρού.»


«Σήμερα, η Παλαιστινιακή Αντίσταση, εντός και εκτός των τειχών της φυλακής, αγωνίζεται για την απελευθέρωση της Παλαιστίνης, υπερασπιζόμενη τον λαό της Παλαιστίνης – και όλου του κόσμου από τις δυνάμεις του σιωνισμού, του ιμπεριαλισμού και της αντίδρασης. Την Ημέρα των Παλαιστινίων κρατουμένων και καθ’ όλη τη διάρκεια αυτών των ημερών αγώνα, στεκόμαστε στο πλευρό της αντίστασης που άνοιξε τη σήραγγα ελευθερίας, που υπερασπίζεται τον καταυλισμό της Τζενίν από τον εισβολέα, που αντιστέκεται στον αποικισμό της περιοχής της Naqab (Νegev κατά την ισραηλινή ορολογία) και μάχεται για την ελευθερία στη Γάζα, που από τον Λίβανο και τη Συρία βαδίζει για την επιστροφή στην Παλαιστίνη και που οργανώνεται για την απελευθέρωση στο Βερολίνο, τη Νέα Υόρκη, το Σάο Πάολο, τη Μαδρίτη, το Λονδίνο, το Τορόντο και το Παρίσι.


Ελάτε μαζί μας στις 15-25 Απριλίου 2022 για να υποστηρίξουμε την πάλη των Παλαιστινίων αιχμαλώτων και του παλαιστινιακού λαού για απελευθέρωση και ελευθερία, από τον Ιορδάνη Ποταμό μέχρι τη θάλασσα και να πολεμήσουμε ενάντια στην αντιπαλαιστινιακή καταστολή, από τη Γαλλία έως τις ΗΠΑ και την κατεχόμενη Παλαιστίνη.