Δελτίο Τύπου για τη Συνέντευξη παρουσίασης των ψηφοδελτίων

Δελτίο Τύπου για τη Συνέντευξη παρουσίασης των ψηφοδελτίων

Δελτίο Τύπου για τη Συνέντευξη παρουσίασης των ψηφοδελτίων, Τετάρτη 9/9 (βιντεο)

Πραγματοποιήθηκε σήμερα Τετάρτη 9 Σεπτεμβρίου 2015 συνέντευξη τύπου της εκλογικής συνεργασίας ΑΝΤΑΡΣΥΑ/ εκλογικής συνεργασίας με  ΕΕΚ και  ανένταχτους αγωνιστές και αγωνίστριες  για την παρουσίαση του προγράμματος και των ψηφοδελτίων για τις βουλυτικές εκλογές της 20ης Σεπτέμβρη 2015.

Τη συνέντευξη τύπου άνοιξε και συντόνισε η σ. Δέσποινα Κουτσούμπα, περιφερειακή σύμβουλος Αττικής της αντικαπιταλιστικής αριστεράς η οποία κατήγγειλε την υπηρεσιακή κυβέρνηση για την καθυστέρηση της υπουργικής απόφασης για την προβολή στα ΜΜΕ των εξωκοινοβουλευτικών κομμάτων σε αντίθεση με τα υπόλοιπα και κυρίως τα μνημονιακά κόμματα και ζήτησε να πάρουν θέση όλα τα κόμματα . Επίσης κατήγγειλε το γεγονός ότι  η αστυνομία ζητά άτυπη ενημέρωση για προεκλογικές συγκεντρώσεις . Στη συνέχεια έκανε μια σύντομη παρουσίαση του προγράμματος της ΑΝΤΑΡΣΥΑ τονίζοντας ότι απαντά στο βασικό ερώτημα: πως θα απαλλαγούμε από τα μνημόνια, πως θα αντιπαλέψουμε την  όποια νέα μνημονιακή κυβέρνηση προκύψει, πως θα παλέψουμε να  γίνει πιο δυνατό το όχι του λαού. Τόνισε ότι τους τελευταίους μήνες αποδείχτηκε ότι μέσα στην ΕΕ δεν υπάρχει κανένας φιλολαϊκός δρόμος , γεγονός που διέλυσε τον αντιμνημονιακό ΣΥΡΙΖΑ  ενώ  απαιτείται λαϊκό και οργανωμένο μαζικό κίνημα για να αλλάξει η κοινωνία και  ο λαός είναι έτοιμος να πάρει την υπόθεση στα χέρια του,  όπως απέδειξε το ταξικό όχι του 62% .

 Στη συνέχεια το λόγο πήραν οι παρακάτω υποψήφιοι της  εκλογικής συνεργασίας:

Η Κική Μένου, υποψήφια βουλευτής στην Α Αθήνας και μέλος του συνδικάτου επισιτισμού-τουρισμού επισήμανε το γιατί ο  λαός και κυρίως  η νεολαία ψήφισε τόσο μαζικά όχι στο δημοψήφισμα :  γιατί η ΕΕ έχει δείξει ένα μέλλον αβίωτο ειδικά για τους νέους σήμερα .  Νέοι με πτυχία βρίσκονται να δουλεύουν σε συνθήκες εργασιακής βαρβαρότητας , ενώ  η μεγάλη ανεργία τους οδηγεί στο αδιέξοδο των voucher με την ανασφάλεια  να γίνεται καθημερινότητα. Μέσα σε αυτές τις συνθήκες ξεπετάγονται νέοι εργατικοί αγώνες κόντρα στη ΓΣΕΕ του «ΝΑΙ» και  συλλογικοποιούνται μέσα από δομές όπως εργατικές Λέσχες, επιτροπές αγώνα, συνελεύσεις. Καλούμε λοιπόν τη νεολαία να ψηφίσει την εκλογική συνεργασία ΑΝΤΑΡΣΥΑ –ΕΕΚ – ανένταχτοι αγωνιστές για να είναι πιο δυνατός ο αγώνας  για να δηλώσουμε ότι θα είμαστε είτε εντός είτε εκτός βουλής παρόντες σε όλους τους αγώνες.

Ο Σάββας Μιχαήλ, υποψήφιος στην Α’ Αθήνας γραμματέας της Κ.Ε. του ΕΕΚ, τόνισε ότι προκαλεί εντύπωση και οργή το γεγονός ότι οι μνημονιακοί νομίζουν  ότι ο λαός ξέχασε ποιοι ήταν αυτοί που μας λιώσαν τα προηγούμενα χρόνια και για λογαριασμό ποιων και τώρα μας καλούν να προχωρήσουμε ενωμένοι ενώ οι δήθεν αριστεροί  που πρόδωσαν το όχι του λαού, μας καλούν να ξεχάσουμε τις πράξεις τους και την υπογραφή από αυτούς του τρίτου μνημονίου. Επισήμανε ότι το κάνουν αυτό γιατί έρχεται ένα νέο φρικαλέο μνημόνιο, το οποίο είναι ανεφάρμοστο και ταυτόχρονα θέλουν να φτιάξουν μια νέα υπερμνημονιακή συγκυβέρνηση, ενώ έρχεται ένα νέο «τσουνάμι» κρίσης με στόχο την  πολιτική συντριβή της εργατικής τάξης . Τέλος είπε ότι δεν είναι η στιγμή για πολιτικούς ναρκισσισμούς , οι αγωνιστές που αποχωρούν από το ΣΥΡΙΖΑ αναζητούν  αριστερή διέξοδο και τόνισε την ανάγκη της  ενίσχυσης της επαναστατικής αριστεράς ώστε να έρθουν οι εργάτες στην εξουσία και να οικοδομήσουν μια σοσιαλιστική ευρώπη στα ερείπια της ΕΕ.

Στη συνέχεια ο Γιάννης Σηφακάκης, υποψήφιος βουλευτής στην Α’Αθήνας και μέλος της ΚΣΕ της ΑΝΤΑΡΣΥΑ μίλησε για   τους εκατοντάδες χιλιάδες σύρους πρόσφυγες  τονίζοντας ότι  η ΕΕ είναι ένας θεσμός δολοφονικός, όχι μόνο οικονομικά, αλλά και κυριολεκτικά, με τη FRONTEX να πνίγει μετανάστες στα σύνορα, γεγονός που δείχνει ότι  θα πρέπει να φύγουμε από αυτήν και να τη διαλύσουμε. Ταυτόχρονα μίλησε για την ανάγκη ανατροπής των  μνημονίων  και της εκλογικής ενίσχυσης μιας αριστερής και ειδικά αντικαπιταλιστικής αντιπολίτευσης. Το εργατικό κίνημα μπορεί να καθορίσει τις εξελίξεις, όπως ήδη το έκανε ρίχνοντας τις προηγούμενες κυβερνήσεις,  όπως  το έδειξε το 62% του όχι. Ο ΣΥΡΙΖΑ  απέτυχε γιατί δε μπορείς  να έχεις αυταπάτες ότι μπορείς να  αλλάξεις το σύστημα με μια αριστερή κυβέρνηση.

Στη συνέχεια τοποθετήθηκε ο Νίκος Στραβελάκης, οικονομολόγος, υποψήφιος στη Β’ Αθήνας, που προέρχεται από τη ΜΑΡΣ. Μίλησε για την ανάγκη στήριξης της εκλογικής συνεργασίας ΑΝΤΑΡΣΥΑ-ΕΕΚ- ανένταχτοι αγωνιστές  και της πρότασής της , ειδικά μάλιστα τώρα που κανείς δεν μπορεί να πει ότι δεν ξέρει που οδηγεί η γραμμή τους «παζαρέματος» και  των «διαπραγματεύσεων» του ΣΥΡΙΖΑ. Την άποψη αυτή συμμερίζονται, όπως τόνισε, και μια σειρά άλλων συναγωνιστών που προέρχονται από τη ΜΑΡΣ καθώς και μια σειρά πανεπιστημιακών και οικονομολόγων που μιλούν για μέτωπο για έξοδο από την ΕΕ. Επίσης διαβάστηκε δήλωση υποστήριξης από τους πανεπιστημιακούς Γιώργο Ρούσση και Αλέξανδρο Χρύση.

Στο τέλος της συνέντευξης, δόθηκε ραντεβού στην αντιφασιστική συγκέντρωση στον Πειραιά την Παρασκευή, το Σάββατο στο Σύνταγμα και πορεία στην ΕΕ. Τη Δευτέρα θα γίνει η κεντρική προεκλογική συγκέντρωση της ΑΝΤΑΡΣΥΑ και πορεία στα γραφεία της ΕΕ.

Φωτό από την παρουσίαση