80η ΔΕΘ: ΜΑΖΙΚΕΣ ΠΟΡΕΙΕΣ ΚΑΙ ΑΚΡΑΙΑ ΑΣΤΥΝΟΜΟΚΡΑΤΙΑ

 

 

 

Πάνω από δεκαπέντε χιλιάδες διαδηλωτές κατέκλυσαν τους δρόμους της Θεσσαλονίκης μέσα από πολλές διαφορετικές συγκεντρώσεις και πορείες κατά την 80η Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης, το απόγευμα του Σαββάτου 05/09, παρά την προεκλογική περίοδο και παρά την απουσία πραγματικής κυβέρνησης που να εξαγγέλει νέα μέτρα.

Στη συγκέντρωση της ΓΣΕΕ, στο άγαλμα Βενιζέλου, προσήλθαν περίπου 2500 άτομα, στην πλειοψηφία τους μεταλλωρύχοι της “Ελληνικός Χρυσός” από την Χαλκιδική. Συμμετείχαν επίσης -εκτός βέβαια από τους εργατοπατέρες των ΓΣΕΕ/ΑΔΕΔΥ/ΕΚΘ- κάποιες οργανώσεις της αριστεράς, όπως ΣΥΡΙΖΑ, ΛΑΕ και ΣΕΚ. Η συγκέντρωση αυτή πολύ γρήγορα διαλύθηκε στα εξ ων συνετέθη, αφού οι μεταλλωρύχοι μαζί με τους γραφειοκράτες ΓΣΕΕ/ΕΚΘ επιδόθηκαν σε μια περιήγηση στην πόλη υπό την αγαθή σκέπη των δυνάμεων καταστολής, οι οποίες φρόντισαν ώστε όλοι οι δρόμοι να είναι για αυτούς ανοιχτοί. Οι μεταλλωρύχοι ήταν οπότε και οι μόνοι οι οποίοι μπόρεσαν να βρεθούν έξω από την ΕΡΤ3, για να φωνάξουν για λίγα λεπτά υβριστικά συνθήματα, όπως “ένα δύο τρία, γ…ται η ΕΡΤ3” και “σε έναν μήνα θα είστε κλειστοί”, και μετά να αποχωρήσουν. Οι υπόλοιποι λίγοι φαίνεται να πήραν διαφορετικούς δρόμους ο καθένας, αφού ενώ οι ΑΔΕΔΥ/ΟΛΜΕ/ΜΕΤΑ αποχώρησαν από την συγκέντρωση διαμαρτυρόμενοι για την παρουσία των μεταλλορύχων και πορεύτηκαν μόνοι τους, κάποια στιγμή ένα μικρό μπλοκ ΣΥΡΙΖΑ -30 ατόμων περίπου- εμφανίστηκε στην Ερμού με Αγ.Σοφίας και κόλλησε στο τέλος της ανεξάρτητης ταξικής πορείας.

Το ΠΑΜΕ συγκεντρώθηκε όπως κάθε χρόνο με μεγάλη μαζικότητα -περίπου 7000 άτομα- στην πλατεία Αριστοτέλους, όπου μετά από τους καθιερωμένους χαιρετισμούς του γ.γ. του ΚΚΕ και άλλων πορεύτηκε στην πόλη, χωρίς να έρθει σε καμία απολύτως επαφή με κανένα άλλο κομμάτι από τις συγκεντρώσεις και πορείες που υπήρχαν στην πόλη.

Στην Καμάρα καλέστηκε η ανεξάρτητη ταξική συγκέντρωση και πορεία από το Καραβάνι Αγώνα και Αλληλεγγύης, εργατικούς αγώνες και αγωνιστικά σωματεία (ΒιοΜε, Wind και Vodafone μεταξύ αυτών), κόμματα και οργανώσεις της εξωκοινοβουλευτικής αριστεράς (ΑΝΤΑΡΣΥΑ, ΕΕΚ, ΚΚΕ (μ-λ) και ΜΛ-ΚΚΕ) και δυνάμεις της αναρχίας και του αντιεξουσιαστικού χώρου (όπως η Πρωτοβουλία για Αναρχική Ομοσπονδία, κ.α.). Με επικεφαλής το Καραβάνι Αγώνα και Αλληλεγγύης η πορεία κατευθύνθηκε μέσω Εγνατίας προς την Αγ.Σοφίας, όπου η συγκέντρωση των επιτροπών αγώνα ενάντια στην εξόρυξη χρυσού. Μετά την ένωση των δύο συγκεντρώσεων η πορεία συνέχισε την διαδρομή της μέσω Τσιμισκή προς την Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης, αριθμώντας πια περισσότερους από 6000 διαδηλωτές.

Κύριο χαρακτηριστικό της ανεξάρτητης ταξικής πορείας, εκτός από την δυναμικότητα και την μαζικότητά της, ήταν και η ακραία αστυνομοκρατία που την περιέβαλε. Για πρώτη φορά ίσως στα σύγχρονα χρονικά υπήρχαν τόσες πολλές αστυνομικές δυνάμεις (μέχρι και ελικόπτερα) διαταγμένες στην πόλη και οι περισσότερες είχαν αναλάβει την ασφυκτική περιφρούρηση της ανεξάρτητης ταξικής πορείας. Σε κάθε διασταύρωση οι δρόμοι ήταν αποκλεισμένοι από κλούβες και δυνάμεις των ΜΑΤ, επιτρέποντας μόνο μία διέξοδο, ενώ πολλές ακόμα διμοιρίες ΜΑΤ και ΥΜΕΤ ακολουθούσαν την πορεία κατά πόδας. Έτσι δεν κατέστη εφικτό να πραγματοποιηθεί η απόφαση του Καραβανιού Αγώνα και Αλληλεγγύης για κατάληξη της πορείας έξω από την ΕΡΤ3 και μετά από σύντομη παραμονή έξω από την είσοδο της ΔΕΘ η πορεία κατέληξε στην Καμάρα, ανανεώνοντας το ραντεβού για την επόμενη μέρα στις 12:00 στο εργοστάσιο της ΒιοΜε, όπου πραγματοποιήθηκε η 2η Πανελλαδική Συνέλευση του Καραβανιού Αγώνα και Αλληλεγγύης.

M.