Δεν ξεχνάμε τον Δεκέμβρη 2008

Οκτώ χρόνια μετά τη δολοφονία του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου και την εξέγερση του Δεκέμβρη 2008, χιλιάδες άνθρωποι -μεγαλύτεροι που δεν ξεχνάνε και νεότεροι που μαθαίνουν, κατέβηκαν, την Τρίτη 6/12, στους  δρόμους της Αθήνας και όλων των μεγάλων πόλεων της χώρας.

O Δεκέμβρης του 08 εξακολουθεί να συγκινεί και να εμπνέει. «Αυτές οι μέρες είναι του Αλέξη, ο λαός δεν έχει πει την τελευταία λέξη», ήταν ένα από τα συνθήματα. «Στις τράπεζες λεφτά, στη νεολαία σφαίρες, ήρθε η ώρα για τις δικές μας μέρες», έλεγε ένα άλλο εκφράζοντας ανάγλυφα το κοινωνικό υπόβαθρο της εξέγερσης εκείνου του Δεκέμβρη αλλά και την προσμονή της ολοκλήρωσής του.

 

Στην Αθήνα έγιναν δυο διαδηλώσεις, μια με αρκετές εκατοντάδες μαθητές και φοιτητές το μεσημέρι. Και μια το βράδυ από αναρχικές, αντιεξουσιαστικές και αριστερές οργανώσεις και φοιτητικά σχήματα, με 3-4 χιλιάδες κόσμο. Το ΕΕΚ πήρε μέρος με δικό του μπλοκ. «Kανένας Δεκέμβρης δεν τέλειωσε ποτέ!», έγραφε στο πανό του.

Η αστυνομία, όπως παλιά, και επί ΣΥΡΙΖΑ είχε την ίδια τακτική, 3-4 χιλιάδες αστυνομικούς στους δρόμους, ελικόπτερα στον αέρα, ΜΑΤ προκλητικά δίπλα στους διαδηλωτές.

Επεισόδια έγιναν μετά το πέρας της πορείας, στην περιοχή των Εξαρχείων, όπου στήθηκαν οδοφράγματα. Τα ΜΑΤ έριξαν τόνους ασφυξιογόνα χημικά, ενώ 23 άτομα συνελήφθησαν μερικοί εκ των οποίων παραπέμπονται για κακουργήματα.

 

Οι φετινές πορείες δεν είχαν τη μαζικότητα των προηγούμενων χρόνων. Όχι γιατί η εξέγερση του Δεκέμβρη μπήκε στο χρονοντούλαπο της ιστορίας. Aλλά γιατί ένα μέρος της αριστεράς αντίθετο εξ αρχής στην εξέγερση κάνει τα πάντα για να ξεχαστεί εκείνη η ανεπανάληπτη αστραπή. Και δεν μιλάμε για το ΚΚΕ που έλεγε ότι πραγματική εξέγερση είναι αυτή που δεν θα σπάσει τζάμι. Ούτε για τον ΣΥΡΙΖΑ που έχοντας βγει στην κυβέρνηση είναι όργανο καταστολής του λαϊκού και εργατικού κινήματος και επιβολής των μνημονίων. Τμήματα επίσης της υποτιθέμενης ριζοσπαστικής αριστεράς, όπως το ΣΕΚ, το οποίο συμμετέχει στην ΑΝΤΑΡΣΥΑ, επίσης απουσίαζε από την απογευματινή διαδήλωση. Για άλλους λόγους απουσίαζαν και τμήματα του α/α χώρου για τα οποία ο Δεκέμβρης ήταν το απόγειο και το πλήρες αδιέξοδο.

Αλλά η Δεκεμβριανή εξέγερση δεν είναι ούτε σχολική εορτή ούτε χειραγωγίσιμη, εμπορεύσιμη επέτειος, ούτε και σόου στις τηλεοράσεις. Ήταν μια απόπειρα των «από κάτω» να διαρρήξουν το συνεχές της ταξικής κυριαρχίας, η πρώτη κοινωνική έκρηξη της παρούσας παγκόσμιας κρίσης, όπως είχε πει ο τότε διευθυντής του ΔΝΤ Στρως Καν. Δεν θα παραδώσουμε την παράδοση της εξέγερσης στους εχθρούς που απειλούν να τη σβήσουν, να τη δυσφημίσουν, να τη σκυλέψουν, να την καπηλευτούν.

Θ.K.

 

 

Βόλος, 6 Δεκέμβρη

 

Στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας (κτίριο Παπαστράτου στην παραλία Βόλου) συγκεντρώθηκαν φοιτητικοί σύλλογοι, οργανώσεις της εξωκοινοβουλευτικής αριστεράς (ΕΕΚ, ΑΝΤΑΡΣΥΑ) και συλλογικότητες του α/α χώρου.

H συντριπτική πλειοψηφία των περίπου 700 διαδηλωτών ήταν νεολαίοι..

Η φετινή πορεία διατηρείται στη μνήμη της νεολαίας ως ορόσημο στη δικιά της πολιτική διαπαιδαγώγηση και ως μια από τις κορυφαίες στιγμές της νέας εποχής της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης.

Σημαντικό είναι ότι εξωκοινοβουλευτική αριστερά και α/α έδωσαν κοινό ραντεβού στη φετινή πορεία μετά από αρκετό καιρό, υπενθυμίζοντας σε πολλούς ότι ο Θόλος ήταν το σημείο συνάντησης κατά την περίοδο της εξέγερσης, όπου μέσα στη φωτιά της μάχης ξεχώριζε κανείς ποιοι βρίσκονται στην ίδια πλευρά του οδοφράγματος.

Τα μικρής έκτασης επεισόδια που σημειώθηκαν με τη λήξη της πορείας δεν μπορούν να υποκαταστήσουν τα μαθήματα της εξέγερσης τα οποία οφείλουμε ακόμα, μετά από 8 χρόνια, να προσπαθήσουμε να βγάλουμε.

 

Ηράκλειο Κρήτης

 

Η εξέγερση του Δεκέμβρη είναι ζωντανή και η τιμή στη μνήμη του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου είναι ζήτημα πάλης. Αυτό δήλωσαν με την πορεία τους 600 μαθητές, φοιτητές, άνεργοι και εργαζόμενοι στους κεντρικούς δρόμους του Ηρακλείου. Στην κεφαλή της πορείας βρισκόταν το μπλοκ των φοιτητικών συλλόγων και από πίσω ακολουθούσαν, τα μπλοκ της ΑΝΤΑΡΣΥΑ, Αγωνιστικών Κινήσεων (ΚΚΕ-μλ), του ΕΕΚ και το μπλοκ των αναρχικών. Στην πορεία τον παλμό έδιναν οι μαθητές.  

Η Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Ηρακλείου, πολλές ώρες πριν και κατά τη διάρκεια της πορείας, είχε τοποθετήσει προκλητικά τις αστυνομικές δυνάμεις. Προς το τέλος της διαδήλωσης, μετά από μικρής έκτασης πράξεις διαδηλωτών, δεκάδες μπάτσων επιτέθηκαν, χτυπώντας, συλλαμβάνοντας και καταλαμβάνοντας αρκετά σημεία στο κέντρο της πόλης για πολλές ώρες. Έγιναν πολλές προσαγωγές, ενώ οι 2 είναι συλλήψεις. Ο ένας διαδηλωτής που συνελήφθη, ο Παναγιώτης Ξ., ξυλοκοπήθηκε από αστυνομικούς κατά τη διάρκεια της σύλληψης και της μεταφοράς του στη ΓΑΔΗ, με εμφανή τα σημάδια από τα χτυπήματα στο πρόσωπο.

 

Ερν. Αγγ.