Δίκτυο Αλληλεγγύης Κοινωνικών Ιατρείων
Εξαρχείων, Νέας Σμύρνης, Ιλίου, Αγ.Νεκταρίου Βόλου

Σε μια εποχή κρίσης σαν τη σημερινή, που ο αριθμός των εξαρτημένων ατόμων, ιδιαίτερα μέσα στις συνθήκες της πανδημίας, αποκτά δραματικές διαστάσεις, η κυβέρνηση Μητσοτάκη οργανώνει την επίθεσή της στα στεγνά προγράμματα και στην απεξάρτηση.

Η καθαίρεση με Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου του αιρετού και άμισθου Δ.Σ. του ΚΕΘΕΑ το 2019 και ο διορισμός νέου Δ.Σ. ήταν η πρώτη πράξη της κατεδάφισης του ΚΕΘΕΑ, του μεγαλύτερου οργανισμού θεραπείας εξαρτημένων ατόμων στην Ελλάδα, με διεθνή αναγνώριση και κύρος.

Η δεύτερη πράξη γράφεται τώρα με το Σχέδιο Νόμου που ετοίμασε η δοτή διοίκηση του οργανισμού, που φροντίζει για την αδρή αμοιβή των μελών του διορισμένου Δ.Σ. Με αυτό το σχέδιο καταργεί τις θεραπευτικές κοινότητες και τα στεγνά προγράμματα απεξάρτησης, επιβάλλοντας στην πράξη, ως επίσημη πλέον πολιτική για τα ναρκωτικά και ως μονόδρομο, τη μείωση της βλάβης και τα υποκατάστατα. Επιδιώκει, έτσι, την εφαρμογή μιας πολιτικής κοινωνικού αποκλεισμού και όχι επανένταξης των απεξαρτημένων στο κοινωνικό σύνολο. Δημιουργεί όρους για τη συντήρηση της εξάρτησης ως τρόπου ζωής και όχι όρους κοινωνικής επανένταξης, αξιοπρεπούς εργασίας, διαμονής, κοινωνικής προσφοράς και δράσης χωρίς ουσίες, νόμιμες και παράνομες. Γυρίζει την πλάτη σε χιλιάδες απεξαρτημένα άτομα που έχουν βρει τον εαυτό τους μέσα από στεγνά προγράμματα ψυχοκοινωνικής παρέμβασης, ακυρώνει τη θετική εμπειρία του ΚΕΘΕΑ και όλων των στεγνών προγραμμάτων, επί πολλές δεκαετίες . Λειτουργεί ως πλασιέ της καπιταλιστικής αγοράς, της αγοράς του φαρμάκου και των ιατρικών και παραϊατρικών κυκλωμάτων στο χώρο των ναρκωτικών.

Το ΔΙΚΤΥΟ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΙΑΤΡΕΙΩΝ οργανώνει διαδικτυακή εκδήλωση-συζήτηση για όλη αυτή την κυβερνητική επίθεση στην απεξάρτηση και στο ΚΕΘΕΑ την ΠΕΜΠΤΗ 22-4-21 στις 7 μ.μ.

Ομιλητές:

  • Δ. Κολοκάθης, πρόεδρος σωματείου εργαζομένων ΚΕΘΕΑ
  • Γ. Νιανιούρης, ειδικός θεραπευτής ΚΕΘΕΑ
  • Μ. Χλωρού, εργαζόμενη στο 18ανω και μέλος του Σωματείου Υποστήριξης του Επιστημονικού και Κοινωνικού έργου του 18ανω
  • Κ. Μάτσα, ψυχίατρος κοινων. Ιατρείων, πρώην επιστημονικά υπεύθυνη 18ανω

ΚΑΤΩ ΤΑ ΧΕΡΙΑ ΑΠΟ ΤΟ ΚΕΘΕΑ
ΚΑΤΩ ΤΑ ΧΕΡΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΠΕΞΑΡΤΗΣΗ

Δείτε την εκδήλωση εδώ.