Από ΠΕΝΕΝ και ΠΣΣ–ΝΑΤ

Με απόλυτη επιτυχία πραγματοποιήθηκε σήμερα το πρωί (20/4/2021) αιφνιδιαστική κατάληψη του κτηρίου του ΕΦΚΑ στον Πειραιά από εν ενεργεία και συνταξιούχους Ναυτεργάτες.

Στον χώρο εμφανίστηκαν αστυνομικές δυνάμεις που όμως δεν μπόρεσαν να αποτρέψουν την κατάληψη του οργανισμού.

Την κινητοποίηση κάλεσαν τα ναυτεργατικά σωματεία της ΠΕΝΕΝ και των συνταξιούχων του ΠΣΣ-ΝΑΤ.

Στην διάρκεια της κινητοποίησης συνδικαλιστές των σωματείων κατάγγειλαν την δραματική κατάσταση στην οποία έχουν περιέλθει οι απόμαχοι της θάλασσας τονίζοντας ότι οι επαναλαμβανόμενες αντιασφαλιστικές μεταρρυθμίσεις όλων των κυβερνήσεων την τελευταία 15ετία έχουν υπονομεύσει τα κοινωνικοασφαλιστικά δικαιώματα με περικοπές οι οποίες σε ορισμένες περιπτώσεις ξεπερνούν το 50% των συντάξιμων αποδοχών!

Επίσης τονίστηκε η κοινή θέση των Σωματείων για την ανάγκη διατήρησης της αυτοτέλειας του ΝΑΤ και των άλλων ασφαλιστικών μας Ταμείων (ΚΕΑΝ – Ταμεία Πρόνοιας – Οίκου Ναύτη).

Ταυτόχρονα επισημάνθηκε ότι η μοναδική εναλλακτική για την άμεση απόδοση των συντάξεων αποτελεί η διεκπεραίωση των συνταξιοδοτικών φακέλων των συνταξιούχων Ναυτεργατών να γίνεται σε όλα τα στάδια από τις αρμόδιες υπηρεσίες του ΝΑΤ οι οποίες διαθέτουν την τεχνογνωσία και την εμπειρία για τον σκοπό αυτό.

Οι λύσεις φτιασιδώματα που εξαγγέλλει κάθε τόσο η κυβέρνηση περί ηλεκτρονικής διασύνδεσης ΕΦΚΑ – ΝΑΤ, η υποτυπώδης ενίσχυση του προσωπικού, όλα δείχνουν ότι δεν είναι σε θέση να ξεμπλοκάρουν την πρωτοφανή καθυστέρηση και κατ’ ακολουθία την ταλαιπωρία των Ναυτεργατών.

Στην συνέχεια ακολούθησε συνάντηση αντιπροσωπείας των Σωματείων με την διευθύντρια του ΕΦΚΑ Πειραιά στην οποία επισημάνθηκαν τα μεγάλα προβλήματα των καθυστερήσεων που σε ό,τι αφορά την κύρια σύνταξη φθάνουν έως και τους 34 μήνες!

Τα στοιχεία που προσκόμισε η διεύθυνση του ΕΦΚΑ επιβεβαίωσαν απόλυτα τις καταγγελίες μας αφού όπως προέκυψε από αυτά η εικόνα που παρουσιάζεται είναι άκρως αποκαλυπτική.

  • Οι εκκρεμότητες στις κύριες συντάξεις την περίοδο 2013-2020 είναι συνολικά 3191.
  • Από αυτές 668 αφορούν την περίοδο 2013 – 2018.
  • Το 2018 οι εκκρεμότητες ανέρχονται σε 360 και το 2019 σε 728.
  • Αυτή την στιγμή στο ΝΑΤ εκκρεμούν 2035 συντάξεις!

Για την κατάσταση αυτή θεωρούμε ότι πρωταρχική ευθύνη έχει η κυβέρνηση, το Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων και οι Διοικούντες τον ΕΦΚΑ. Οι ελλείψεις στο προσωπικό, στην εκπαίδευσή του, σοβαρά δυσλειτουργικά προβλήματα στην οργάνωση, στην ηλεκτρονική διασύνδεση και πολλά ακόμη αποτελούν τις βασικές αιτίες ενός ΕΦΚΑ που συγκροτήθηκε πρόχειρα χωρίς τις αναγκαίες υποδομές, την αντίστοιχη οργάνωση και με ελλιπέστατο προσωπικό…

Θύματα αυτής της αντιλαϊκής πολιτικής είναι οι χιλιάδες συνταξιούχοι σε όλα τα Ταμεία μαζί και οι Ναυτεργάτες.

Από τις απαντήσεις της διευθύντριας του ΕΦΚΑ προκύπτει ότι στον τομέα των καθυστερήσεων υπάρχει εντελώς διαφορετική εικόνα από αυτή που παρουσιάζουν οι διοικούντες το ΝΑΤ. Τα προσκομισθέντα ανωτέρω στοιχεία (εφόσον είναι ακριβή) δείχνουν καθαρά ότι οι καθυστερήσεις συνδέονται με το ΝΑΤ και την υπηρεσία Ναυτικών Μητρώων…

Επειδή οι Ναυτεργάτες γίνονται επανειλημμένα μπαλάκι του πινγκ-πονγκ μεταξύ ΝΑΤ – ΕΦΚΑ οφείλουμε να σημειώσουμε ότι άμεσα θα ξεκαθαρίσουμε αυτό το θολό τοπίο έτσι ώστε οι Ναυτεργάτες να είναι σωστά ενημερωμένοι και όχι να δέχονται ατεκμηρίωτα διάφορους ισχυρισμούς ένθεν και εκείθεν…

Επόμενος σταθμός των αγωνιστικών μας παρεμβάσεων θα είναι το ΝΑΤ και ακολούθως ο ΕΦΚΑ και το Υπουργείο Εργασίας…

Πειραιάς 20/4/2021

Οι Διοικήσεις:
Πανελλήνια Ένωση Ναυτών Εμπορικού Ναυτικού
Πανελλήνιος Σύνδεσμος Συνταξιούχων ΝΑΤ