Σε Αγ. Ανάργυρους – Ίλιον

του Ερνέστο Αγγελή

Συγκέντρωση στην πλατεία Αγίων Αναργύρων και πορεία προς την πλατεία Ιλίου πραγματοποίησαν το Σάββατο 6 Νοέμβρη, εργατικές κινήσεις και αγωνιστικές συλλογικότητες της περιοχής Αγ. Αναργύρων, Καματερού και Ιλίου, καταγγέλλοντας τις διώξεις και τα πρόστιμα ενάντια σε αγωνιστές που επιβλήθηκαν πέρυσι, στο πλαίσιο της όξυνσης της κρατικής καταστολής από την κυβέρνηση.

Την πρωτοβουλία για την διαδήλωση πήραν τα δημοτικά σχήματα της εξωκοινοβουλευτικής αριστεράς στους Αγ. Ανάργυρους και το Ίλιον, καλώντας τον λαό και τη νεολαία της περιοχής να δείξουν την αλληλεγγύη τους στους διωκόμενους για τις περσινές κινητοποιήσεις της 6ης Δεκέμβρη. Τέσσερις από τους συνολικά 62 που κρατήθηκαν στην ΓΑΔΑ και δικάζονται στις 29 Νοέμβρη, είναι από τις περιοχές αυτές των δυτικών συνοικιών. Επίσης, σε δύο γιατρούς του Κοινωνικού Ιατρείου Ιλίου, οι οποίοι στην αρχή της πανδημίας μετέβησαν στο ΑΤ Περιστερίου για να παράσχουν ιατρική βοήθεια σε κρατούμενους πρόσφυγες, επιβλήθηκαν καταχρηστικά πρόστιμα, ενώ αντιμετωπίστηκαν με απειλές από τους αστυνομικούς.

Στη συγκέντρωση που άρχισε στις 11:30 π.μ. συμμετείχαν τουλάχιστον 80 εργαζόμενοι και νεολαίοι. Περιμετρικά της πλατείας τοποθετήθηκαν πανό και πλακάτ με συνθήματα ενάντια στην κυβέρνηση της καταστολής. Πριν η συγκέντρωση αρχίσει, η αστυνομία είχε κατεβάσει μια κλούβα των ΜΑΤ έξω από το ΑΤ Αγ. Αναργύρων, προβαίνοντας μάλιστα σε “διευκρινιστικές ερωτήσεις” προς τους διαδηλωτές, χωρίς να πάρει βέβαια τις απαντήσεις που αναζητούσε.

Η πορεία ξεκίνησε μετά τις 12 το μεσημέρι. Εκτός οι συλλογικότητες της περιοχής (Ανυπότακτη Πόλη Αγ. Αναργύρων/Καματερού, Δρόμοι Αντίστασης Αγ. Αναργύρων, Αριστερή Κίνηση Ιλίου) συμμετείχαν πανό οι Δρόμοι Αντίστασης Δάφνης/Υμηττού, η Επιτροπή “Μαζί στον Αγώνα” και η ΚΕΔΔΑ.

Η πορεία είχε παλμό, με τους διαδηλωτές να φωνάζουν διαρκώς συνθήματα διατρανώνοντας την αγωνιστική τους θέληση για σύγκρουση με την κυβέρνηση του κράτους της καταστολής. Στην κεντρική πλατεία Ιλίου όπου κατέληξε η πορεία, πραγματοποιήθηκαν σύντομες ομιλίες και ανακοινώσεις για την συνέχιση του αγώνα.

Η πορεία ήταν εντελώς ειρηνική, ωστόσο, στην κάτω πλευρά της πλατείας, αν και σε απόσταση “ασφαλείας” από τους διαδηλωτές, είχαν παραταχθεί διμοιρίες των ΜΑΤ στα “στενά”, εμποδίζοντας μ’ αυτόν τον τρόπο την κίνηση και προκαλώντας την οργή του κόσμου της περιοχής. Διμοιρία είχε επίσης τοποθετηθεί και στο ύψος του συντριβανιού, αρκετά δηλαδή πιο πέρα από το ύψος της πλατείας Ιλίου όπου γίνονταν η συγκέντρωση. Η προκλητική παρουσία της αστυνομίας καταγγέλθηκε από την ντουντούκα. Η συνέχεια της πάλης ενάντια στην κυβέρνηση της καταστολής είναι μπροστά μας.

Η δίκη των αγωνιστών έχει οριστεί στις 29 Νοέμβρη στα δικαστήρια της Ευελπίδων, 9:00, κτήριο 12.

Φωτογραφίες: Θόδωρος Κουτσουμπός