Η “νέα κανονικότητα” είναι εγκληματική

του Μαουρί Κολόν

Ένα τέταρτο κύμα λοιμώξεων και θανάτων πλήττει την Ευρώπη. Επί έξι εβδομάδες ο αριθμός των κρουσμάτων και των θανάτων παρουσιάζει σταθερή αύξηση. Οι θερμοκρασίες αγγίζουν ήδη τα επίπεδα του χειμώνα – από την άλλη πλευρά, οι κυβερνήσεις έχουν χαλαρώσει τους περιορισμούς.

Σύμφωνα με τον διευθυντή του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) για την Ευρώπη Χανς Κλούγκε, για άλλη μια φορά η Ευρώπη αποτελεί το “επίκεντρο” της πανδημίας του ιού Covid-19. “Ο σημερινός ρυθμός μετάδοσης του ιού στις 53 χώρες που απαρτίζουν την Ευρωπαϊκή περιοχή είναι ιδιαίτερα ανησυχητικός”, ανέφερε, συμπληρώνοντας ότι στην περιοχή αυτή “θα μπορούσε να σημειωθεί επιπλέον μισό εκατομμύριο θάνατοι μέσα στους επόμενους τρεις μήνες”. Την προηγούμενη εβδομάδα, η Ευρώπη κατέγραψε σχεδόν 1,8 εκατομμύρια νέα κρούσματα και 24.000 θανάτους, σημειώνοντας αύξηση 6% και 12% αντίστοιχα σε σύγκριση με την προηγούμενη εβδομάδα. Κατά τις τελευταίες τέσσερις εβδομάδες, η αύξηση των μεταδόσεων έφτασε το 55%.

Σύμφωνα με τον ΠΟΥ, τα αίτια της αύξησης των λοιμώξεων οφείλονται στη χαλάρωση των μέτρων δημόσιας υγείας που λαμβάνουν οι κυβερνήσεις ανά την υφήλιο. Ο Κλούγκε επεσήμανε ότι στην Ευρώπη μόνο, θα μπορούσαν να έχουν σωθεί έως και 188.000 ζωές μέσω της ευρείας χρήσης μασκών. Από την άλλη πλευρά, παρατηρείται επιβράδυνση στον εμβολιασμό. Ενώ στην Ισπανία, για παράδειγμα, το 80% είναι απολύτως εμβολιασμένο -με δύο δόσεις- στη Γαλλία και τη Γερμανία, ο εμβολιασμός φτάνει το 68% και το 66% του πληθυσμού, αντίστοιχα. Σε ορισμένες χώρες της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης η κατάσταση είναι χειρότερη – στην περίπτωση της Ρωσίας, μόλις το 32% των ανθρώπων είχαν εμβολιαστεί στα τέλη του Οκτωβρίου που πέρασε.

Οι αριθμοί

Η Γερμανία αποτελεί μία από τις χώρες που επλήγησαν περισσότερο, με αριθμό ρεκόρ σχεδόν 34.000 ατόμων να έχουν μολυνθεί σε 24 ώρες. Ο Λόθαρ Βιέλερ του Ινστιτούτου Ρόμπερτ Κοχ προβλέπει “τρομακτική” έκβαση σε περίπτωση που δεν ληφθούν τα απαραίτητα μέτρα. Ορισμένα από αυτά συμβαίνουν ήδη: “τα κρεβάτια εντατικής θεραπείας λιγοστεύουν και πάλι”, προειδοποιεί ο Γερμανός υπουργός Υγείας Γενς Σπαν.

Στο Ηνωμένο Βασίλειο παρατηρούνται καθημερινά 37.000 έως 45.000 λοιμώξεις εδώ και εβδομάδες. Ο αναπληρωτής επικεφαλής ιατρός Τζόναθαν Βαν-Ταμ δήλωσε ότι τα επίπεδα των λοιμώξεων αυξάνονται “τόσο νωρίς στη φθινοπωρινή περίοδο”, με αποτέλεσμα να προβλέπει ότι τα ποσοστά θα είναι “πολύ υψηλά” το χειμώνα στο βορρά. Επίσης, προειδοποίησε ότι οι θάνατοι από την ασθένεια αυξάνονται και δήλωσε ότι οι λοιμώξεις “διεισδύουν” ξανά στις μεγαλύτερες ηλικιακές ομάδες της κοινωνίας.

Στην προσπάθεια περιορισμού των νοσοκομειακών εισαγωγών, το Ηνωμένο Βασίλειο ενέκρινε το φάρμακο molnupiravir, ένα φάρμακο σε δισκία κατά του Covid-19, που μπορεί να μειώσει τις νοσηλείες κατά 50%. Ο πρώτος που ξεκίνησε μια πολιτική για τη μείωση των νοσηλειών ήταν ο Μπολσονάρου, για την οποία τώρα αντιμετωπίζει την κατηγορία της “γενοκτονίας”. Πρόσφατα το περιοδικό Economist ανέφερε ότι τα πέντε εκατομμύρια των επίσημα αναγνωρισμένων θανάτων απέχουν πολύ από την πραγματικότητα – που είναι 19 εκατομμύρια. Τα περισσότερα επιδημιολογικά ινστιτούτα προσυπογράφουν τον αριθμό αυτό.

Οι δραματικότερες αναφορές σε θανάτους σημειώθηκαν στη Ρωσία: κατά μέσο όρο πάνω από 1.050 νεκροί τις τελευταίες 7 ημέρες, ενώ οι λοιμώξεις ανήλθαν κατά μέσο όρο σε 40.000 για το ίδιο χρονικό διάστημα. Ο Πούτιν αναγκάστηκε να κηρύξει αργία μετ’ αποδοχών από 30 Οκτωβρίου έως 7 Νοεμβρίου. Η Ρωσία έχει τον υψηλότερο αριθμό νεκρών παγκοσμίως μαζί με την Ουκρανία. Η τελευταία, κατά την τελευταία εβδομάδα, έφτασε τους 600 θανάτους την ημέρα και κατά μέσο όρο σε εβδομαδιαία βάση τα 23.000 και πλέον νέα κρούσματα.

Η αύξηση των λοιμώξεων είναι επίσης εκθετική και στην Ολλανδία. Την τελευταία εβδομάδα του Οκτωβρίου, καταγράφηκαν κατά μέσο όρο 7.711 νέα κρούσματα ανά ημέρα, δηλαδή 39% περισσότερα σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα, σύμφωνα με τους υγειονομικούς αξιωματούχους. “Ο αριθμός των λοιμώξεων και των εισαγωγών στα νοσοκομεία αυξάνεται ραγδαία”, δήλωσε ο πρωθυπουργός Μαρκ Ρούτε προ ημερών, προαναγγέλλοντας την επαναφορά των υγειονομικών περιορισμών (Infobae, 5/11).

Από την άλλη πλευρά, η Ελλάδα έσπασε το ρεκόρ μολύνσεων για πέμπτη φορά την Παρασκευή 5/11 με 6.909 κρούσματα, το χειρότερο ποσοστό από την έναρξη της πανδημίας. Μόνο 2.588 από τα δηλωθέντα κρούσματα μπορούσαν να αποδοθούν σε γνωστή μόλυνση, ενώ 150 κρούσματα προήλθαν από μετακινήσεις από το εξωτερικό, κατά τη διάρκεια μιας εβδομάδας κατά την οποία σχεδόν κάθε ημέρα υπήρχαν κρούσματα. Ο αριθμός των διασωληνωμένων ασθενών συνεχίζει να αυξάνεται φθάνοντας τους 450, ενώ αυτή την εβδομάδα ο αριθμός των εισαγωγών στις ελληνικές ΜΕΘ αυξήθηκε κατά 15%, με εκείνες στα βόρεια της χώρας να βρίσκονται ιδιαίτερα κοντά στην κατάρρευση.

Στη Ρουμανία, καταγράφηκε την εβδομάδα που πέρασε ο υψηλότερος αριθμός θανάτων μέσα σε 24 ώρες, με 591 θανάτους, ενώ παράλληλα καταγράφηκαν κατά μέσο όρο 14.000 νέα κρούσματα κάθε ημέρα. Η Ρουμανία διέρχεται το τέταρτο αυτό κύμα, καθώς με το σύστημα υγείας κορεσμένο, με τα ασθενοφόρα να περιμένουν στην πόρτα πολλών νοσοκομείων για να ελευθερωθούν κρεβάτια ώστε να μπορέσουν να παραδώσουν τους ασθενείς τους. Οι αρχές εξετάζουν ακόμη και τη μεταφορά 200-300 ασθενών στο εξωτερικό.

Σίγουρα τα νούμερα αυτά δείχνουν ότι η πανδημία δεν έχει τελειώσει ακόμη. Οι κυβερνήσεις σε όλο τον κόσμο μιλούν για τη μετα-πανδημία, προκειμένου να περικόψουν τις κοινωνικές δαπάνες και να ωθήσουν τους εργάτες να παράγουν κέρδη για το κεφάλαιο, τροφοδοτώντας έτσι νέες επιδημίες και θανατηφόρα στελέχη.

“Καλύτερα να είμαστε ασφαλείς παρά να λυπούμαστε”, έγραψε χθες σε κύριο άρθρο της η εφημερίδα South China Morning Post, μια εφημερίδα του Χονγκ Κονγκ που ανήκει στο αφεντικό της Fintech, Τζακ Μα, σε ένα άρθρο που εκλαμβάνεται ως υποστήριξη της αυστηρής καραντίνας που εφαρμόζει η Κίνα. Πράγματι, μέσω της απομόνωσης, των δοκιμών και της παρακολούθησης των στενών επαφών, η Κίνα έχει μειώσει στο ελάχιστο τις μολύνσεις και τους θανάτους.

Στην Αργεντινή, αντίθετα, δεξιά και αριστερά, γιορτάζουν το άνοιγμα. Οι δοκιμές έχουν μειωθεί απότομα και η παρακολούθηση των ύποπτων κρουσμάτων έχει περιοριστεί στο μηδέν.

06/11/2021

Από την Politicaobrera.com
Μετάφραση Αρ. Μα.